Yılan sokması ülkemizde yaz aylarında özellikle karşılaşılan bir durum. Bu konuda oldukça bilgisiz olduğumuz şimdiye kadar yaşanmış olan yılan sokması vakalarından anlaşılıyor çünkü bizim ülkemizde doktor her zaman ikinci planda olduğu için büyüklerimizin dediğini kulaktan dolma uygularız. Oysa yılan ısırması oldukça ciddi bir durum. Genel ve lokal belirtiler sergileyen yılan ısırmaları, sağlıklı bir kişide organ kaybetmeye kadar giden büyük sonuçlar doğurabiliyor.

ISIRAN YILANIN ZEHİRLİ OLDUĞUNU GÖSTEREN BELİRTİLER

Türkiye’nin en meşhur zehirli yılanı engerek yılanıdır. Peki engerek gibi zehirli yılanının soktuğunda ve yeterli zehri enjekte ettiğinde;

-Bölgesel şişme, ödem ve deri renginin değişmesi meydana gelir. Bazı durumlarda ise yaralar ve hastanın diş etlerinde kanamalar meydana gelir.

-Ciddi derecede zehir enjekte edildiyse iki saat içinde dirseklerde ve dizlerde şişmeler olur ya da kanamalarda yaşanır.

-Zehirli yılanın ısırığı şöyle; nal şeklinde diz izlerinin üst iki yanında delici yara bulunur. Bu iki yandaki izleri yapan dişler zehir salgılar. Bu zehir dişlerinin arası genişse yılan büyük demektir.

-Yılan ısırdıktan sonra ısırdığı yerde kızarıp şişmeler ve ağrılar hissedilirse bu yılanın zehirli olduğunu gösterir.

YILAN SOKMASINDAN SONRA NELER YAŞANIR?

Şişlik, Şiddetli Ağrı hissi, Morluk, Kanama, Mide Bulantısı ve kusma, Baş dönmesi, Bayılma, Kramplar, Kalp atışlarında hızlanma.

YILAN SOKMASINDA YAPILMASI GEREKEN İLK YARDIM

-Yılanın sokan kişiye müdahale yapmadan önce ilk olarak sakinleştirilmeli.

-Vücut bölgesi temiz su ile yıkanmalı.

-Yılanın ısırdığı bölgede yaraya baskı yapabilecek takı eşyası çıkartılmalı.

-Yılan eğer kişiyi boyun veya baş tarafından ısırdıysa baskı uygulanmalı.

-Yılan eğer kol ve bacak bölgelerinden ısırdıysa zehrin vücuda yayılmaması için üst taraftan dolaşımı engelleyecek bandaj uygulanmalı. (Turnike değil)

-Soğuk uygulama yapılmalı.

-Yılan ısırdıktan sonra o yer kesinlikle emilip zehir dışarı atılmaz.

-Son olarak kişideki yaşam bulgularına bakılır ve 112’ye haber verilir. (Haber Merkezi)