Yaptığı hayırlı hizmetlerle adını duyuran Umut Kervanı Vakfı Üyesi Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği (Bingöl Umut Kervanı), 2019 yılına ait faaliyet raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Her geçen gün çalışma halkalarını genişleten Bingöl Umut Kervanı Derneği, mazlum ve muhtaçların adeta umudu haline gelerek; yardımlarla muhtaç, kimsesiz, fakir ve yetimlerin ihtiyaçlarını hafifletmenin gayreti içerisinde çalışmalarını yürütüyor.

Fakir ve muhtaçlar ile zenginler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, kentteki yardıma muhtaç insanlara kardeşlik elini uzatmaya devam ediyor.

2019 yılına ait faaliyet raporunu kamuoyuyla paylaşan Bingöl Umut Kervanı, 2019 yılında 4 bin 273 aileye 410 bin 603 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulunduğunu açıkladı.

1 YILDA 4 BİN 273 AİLEYE 410 BİN 603 TL DEĞERİNDE YARDIM YAPILDI

Yapılan çalışmalarla ilgili gazetecilere açıklama yapan Bingöl Umut Kervanı Başkanı Mehmet Tamaç, Bingöl Umut Kervanı olarak 2019 yılında 4 bin 273 aileye 410 bin 603 TL değerinde ayni, nakdi, kırmızı et, beyaz et, kırtasiye malzemesi ve kahvaltılık yardımında bulunduklarını söyledi.

ÇALIŞMALAR SÜREKLİLİK ARZ EDİYOR

Dernek olarak 12 ay boyunca çalıştıklarını ifade eden Tamaç, “Faaliyetlerimizi kamuoyuyla paslaşmamızdaki maksat; dürüstlük ilkesi, şeffaf olmak,  yardım yapan kardeşlerimizin hayırlı adımlarını sıklaştırmak, ihtiyaç sahibi aileleri tespit etmektir. Bunun yanında bir farkındalık meydana getirip ümmeti bu konuda duyarlılığa çağırmak, ihtiyaç sahibi ailelere daha hızlı ve zamanında ulaşmak ve bu konuda hali vakti yerinde olan diğer Müslüman kardeşlerimizi de bu hayır kervanına dâhil etmektir. Konu ile ilgili Yüce Rabbim mübarek kitabımızda şöyle buyuruyor: ‘Varlıklı olan varlığından harcasın, rızkı daralmış bulunan da Allah’ın kendisine verdiği kadarından harcasın. Allah kimseyi kendi verdiğinden fazlasıyla yükümlü tutmaz. Allah bir güçlüğün ardından bir kolaylık sağlayacaktır.(Talak Suresi 7.ayet)’ Bingöl Umut Kervanı Derneği olarak zengin ile muhtaç arasında köprü olma misyonumuzu ilk başladığımız heyecan ile sürdürmekteyiz siz değerli halkımızın da derneğimize ve muhtaç kardeşlerimize yardımcı olmanızı bekleriz. 2019 yılında 1134 aileye 91.063 TL gıda yardımı, 38 aileye 28.550 TL giyim yardımı, 220 aileye 80.840 TL nakdi yardım, 2290 aileye 183.200 TL tutarında kırmızı et yardımı, 222 öğrenciye 14.880 TL kırtasiye yardımı, 367 aileye 12,010 TL beyaz et yardımı, 2 aileye 60 TL tutarında kahvaltılık olmak üzere toplamda 4 bin 273 aileye 410 bin 603 TL değerinde yardımda bulunduk” diye konuştu.

MUHTAÇLARA UMUT OLALIM

İslamın; fakirlere, muhtaçlara, kimsesizlere, öksüz ve yetimlere yardım etmeyi ısrarla emrettiğini anımsatan Tamaç, “Öyle ki zerre miktar inancı olan kimseler, bu emirlere kayıtsız kalamaz, fakirler ve yetimler ihtiyaç içerisinde kıvrım kıvrım kıvranırken, rahatça yiyip içemezler. Yetimlere iyilik yapılmasını, iyi davranılmasını emreden, yetim malı yemeyi yasaklayan ayet-i kerimelerden bazılarına mealen bakalım: “Sen yetim iken O seni barındırmadı mı? Sen yolunu şaşırmış bir kavmin içinde iken O sana yol göstermedi mi? Sen yoksul iken O seni zengin kılmadı mı? Sakın yetime kötü davranma. Bir şey isteyeni azarlama. Rabbinin nimetini de yâd et." (Duha süresi/6-11) Yetimlere bakmaya ve onların ihtiyaçlarını gidermekle ilgili o kadar çok hadis-i şerif vardır ki, bu hadis-i şeriflerden haberdar olan bir Müslümanın yetimlere karşı kayıtsız ve lakayt kalması mümkün değildir. Şimdi bu hadis-i şeriflerden bazılarına bakalım: Ebu Hüreyre'den (r.a.) Rasûlüllah’ın (a.s.m.) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Yetimin işleriyle ilgilenen kimse, ister yetimin yakınlarından olsun, ister yabancılardan olsun, (orta parmakla işaret parmağını göstererek) benimle Cennette şu iki parmak gibi beraber bulunacaktır." (Ebu Davud, Edep: 123)” ifadelerini kullandı.

GÜZEL SÖZDE BİR SADAKADIR
Fakirlere yapılacak yardımların önemine değinen Tamaç, “Fakirlere yardım etmek, onların ihtiyaçlarını gidermek, İslamiyet’in en çok üzerinde durduğu hususlardan birisidir. Zekât verilecek sınıflardan birisi de fakirlerdir. Fakirlere yardımda bulunurken veya o istediğinde verecek durumda değilken, çok dikkatli ve nazik davranmalı, fakirler gücendirilmemelidir. Onlara her zaman güzel söz söylenmeli, hatta verirken onlara teşekkür etmek ihmâl edilmemelidir. Zira onlar Allah'ın bir emaneti olan mallardan dolayı Allah'ın emrini yerine getirmeye vesile olmakta, kendilerini o yükten kurtarmaktadırlar. Fakirlere yardımla ve şayet verecek durumu yoksa güzel söz söylemekle ilgili ayet-i kerimelere mealen bakalım: "Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışlara hakkını ver. Malını İsraf ederek saçıp savurma." (İsrâ süresi/26) "Eğer onlara verecek bir şey bulamayıp da Rabbinden bir rahmet aramak için yüzünü onlardan çevirmek zorunda kalırsan, bari onlara güzel bir söz söyle." (İsrâ/28) Dula, fakire, ihtiyaç sahiplerine yardım etmekle ilgili hadis-i şeriflerden bazılarına bakalım: Safvân bin Süleym'in (r. a.) rivayet ettiğine göre Rasûlullah (a.s.m.) şöyle buyurmuştur: "Dul kadın ve yoksul kimselerin geçimlerini üzerine alan bir Müslüman, Allah yolunda cihad eden mücâhid gibi yahut gündüzleri oruçlu geceleri de ibadetle meşgul olan kimse gibidir." (Buhari, Edep: 25). Yapılan yardımlarla ilgili Bingöllü tüm hayırseverlerin yardım ve desteklerini bekliyoruz. Yüce Allah şimdiden hayırseverlerin yaptıkları ve yapacakları hayır ve sadakalarını kabul etsin, mallarını bereketlendirsin” şeklinde konuştu.

Bu hayır yarışında ben de varım diyenler için Tamaç, derneklerinin iletişim bilgilerini de şu şekilde paylaştı: “İrtibat Telefon: 0545 221 87 48 / 0426 214 69 70

Yeşilyurt Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi İş gören Otomotiv Apt. B/Blok No:22/14 BİNGÖL Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş IBAN: TR27 0020 6001 8702 0340 7500 01 Hesap No: 2034075-1 TL Hesabı” HABER MERKEZİ