Sigaraya arka arkaya gelen zamların ardından piyasadaki ortalama sigaranın 15 liraya yükselmesi, tiryakileri yeni yöntemler aramaya itti.

Tiryakiler, açık tütün ve sarma sigara almak için tütün ve sarma sigara satan işyerlerine akın ederek kendilerine göre sigara zamlarından etkilenmeme çabası içerisine girdi.

Kaçak sigaraya yönelmek istemeyenler tütün alma yolunu tercih ederken, tütün dükkanlarının da kazançlarında artış gözlemlendiği belirtiliyor.

Sigara henüz dev bir endüstriye dönüşmemişken ince kâğıtlara sarılarak içilen tütünler, şimdilerde çok daha görünür oldu. Tütün bulmak ise hiç zor değil. Genç çarşısının belirli noktalarında tütün satıcıları bulunmakta

Genç’te Bulunan tütüncüler son sigara zamlarıyla birlikte tütün ve sarma sigara satışlarında yüzde 30’a varan artışlar yaşandığını, işlerinin her zamankinden daha iyi olduğunu belirttiler. Satıcılar kendilerine tütün ve sarma sigara almaya gelen vatandaşların dar gelirli değil her kesimden insanların olduğunu, ev kirası verir gibi aylık sigara parası vermeyenlerin tercihlerinin kendileri olduğunu söylüyorlar.

TEKELDEN TÜTÜNE GEÇTİLER

Sigaraya 15 TL vermek istemeyenler, tütün kullanımına yöneldi. Kimi sigara içicileri zamlarla sigarayı bırakamayacaklarını söylerken, kimi kullanıcılar ise “Çoluk çocuğun rızkını sigaraya veremem, tütüne başlayacağım” dedi.

Genç’deki tütüncüler ise tezgahlarında yaşanan hareketliliğin geçici olduğunu düşünüyor. Tütüncüler ve sigara kullanıcıları, “son yılların en büyük zammı” olarak değerlendirdikleri sigara zamlarının ise kullanım oranında bir düşüş sağlamayacağını belirtti.

YÜZDE 85,3 VERGİ

Tütün Kontrolü Strateji ve Eylem Planı’nda sigara paketinin yüzde 85,3’ünün vergi olarak devlete gittiği belirtilirken, planda “Ülkemizde tütün ürünleri üzerinden, nispi ve maktu olmak üzere iki ayrı Özel Tüketim Vergisi tahsil edilmektedir. Bunların üzerine, KDV’siz fiyat üzerinden yüzde 18 KDV eklenmekte” ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz yıllarda tütün üreticilerini yakından ilgilenen torba yasanın Meclis’te görüşülmesi, tütüncülerin tepkilerine neden olmuştu. Tütün üreticileri ve satıcılarına getirilen yeni düzenlemeler kapsamında makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurarak satanlara, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştü. Bunun üzerine Tütün üreticilerin kazancı neredeyse yarı yarıya düşmüştü. Ancak sigaraya yapılan son zamlar tütüncülerin tezgahında hareketliliğe neden oldu. GENÇ GAZETESİ