Yaz mevsiminde orman yangınlarında belirgin bir artış görülüyor. Orman yangınlarının büyük bir bölümünün piknik ateşi yakılması, sigara izmariti atılması gibi ihmal ve kusurlardan kaynaklanıyor. Yangınlar, yalnızca ağaçlara değil ormanda yaşayan tüm canlılara zarar veriyor.

Yangınların büyük bir kısmı insan kaynaklı. Bingöl’de de son aylarda birçok bölgede ot ve orman yangını meydana geldi.

ANIZ YAKMANIN ZARARLARI

Anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır.  2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında, anız yakanlara idari para cezası verilmektedir. Ayrıca anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ise bu ceza beş kat arttırılmaktadır.

Ormanlık alanda herhangi bir duman ya da ateş gördüğünüz takdirde Alo 177 Orman Yangın İhbar, Alo 156 Jandarma veya Alo 155 Polis İmdat telefonlarını arayın. HABER MERKEZİ