Vali Kadir Ekinci, “12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY'u Anma Günü” ile ilgili mesaj yayımladı. Vali Ekinci mesajında; “Bugün; aziz milletimizin bağımsızlık ve hürriyet uğruna verdiği destansı kurtuluş mücadelesini anlatan İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 99’ncu yıl dönümünü kutluyoruz.

Ömrünü hakka ve hakikate adamış olan İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınarak kahraman ordumuza ithaf edilen İstiklal Marşı; şanlı mücadelemizin, azim ve fedakârlıkla elde edilen kurtuluş zaferimizin sembolüdür.

İstiklal Marşı, tarihi boyunca millet, hilal, hürriyet, iman, şüheda, vatan, mabed, ezan, din ve secde gibi kavramlar ile yoğrularak kimliğini yaratmış milletimizin, mukaddesatına göz dikenlere karşı verdiği harbin ve bu uğurdaki şehadetlerin müstesna dizelerle ifade edilişidir.

Mana köklerimizi ve kültürel değerlerimizi çok iyi bilen büyük mütefekkir ve şair Mehmet Akif Ersoy, bu eseri ile Kurtuluş Savaşı’nda verilen büyük mücadeleye şair kimliği ile tanıklık etmiş, milletimizin duygu ve düşüncelerine diriliş muştusu olmuş ve halkımızın gönül dünyasını öylesine güzel ifade etmiştir ki, İstiklal Marşı onun kaleminden çıkıp milletimize mal olmuştur.

Hamdolsun aziz milletimiz de, ‘şehadetleri dinin temeli olan ezanların susmaması ve mabedimizin göğsüne namahrem elinin değmemesi’ için birlik ve beraberlik içinde ‘tek dişi kalmış canavara iman dolu göğsünü siper ederek’ göklerin ölüm indirdiği, yerlerin ölü püskürttüğü o zor günleri atlatmıştır.

Milletimizi aynı duygu yoğunluğunda buluşturan ve hürriyetimizin simgesi olan İstiklal Marşı’na saygı duymak, her mısrasında şehitlerimizin muhterem hatıralarının olduğunu bilmek, İstiklal Marşının yazılmasına neden olan mücadele yıllarının önem ve şuuruna vararak ezanımıza, bayrağımıza ve vatanımıza sahip çıkmak ve yarınlarımızın teminatı olan gençlerimize bu bilinci aşılamak hepimizin görevidir.

Milli Mücadelenin en çetin döneminde, milletimizin yeniden dirilişine ve şahlanışına vesile olan bu eşsiz eser, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Anadolu semalarında yankılanmaya devam edecektir.

"MEHMET AKİF ERSOY BU MİLLETİN VİCDANIDIR; iSTİKLAL MARŞI DA BU MİLLETİN TARİHE DÜŞTÜĞÜ NOTTUR"

Çünkü; Mehmet Akif Ersoy bu milletin vicdanıdır, İstiklal Marşı da bu milletin tarihe düştüğü nottur.

Bu düşüncelerle; İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 99. yılını kutluyor; Milli Mücadele’nin azmini, kararlılığını ve inancını yüreklerden mısralara taşıyan, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve bu şanlı destanı bizlere miras bırakan tüm ecdadımızı rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.” HABER MERKEZİ