HABER: YAKUP BEKLEN

2018 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan; Bingöl İli Toprak Verimliliği Haritasının ortaya çıkarılması çalışmaları kapsamında Merkez ve 7 İlçede Köylerin Teknik Personelleri tarafından 280 noktadan toprak numuneleri Tarım Kredi Kooperatifi Bingöl İl Müdürlüğü ve GÜBRETAŞ temsilcilerine teslim edildi.

2019 yılında proje kapsamında çalışmalar, Bingöl’ün özellikle tarım potansiyeli yüksek olan ve Bakanlar Kurulunca Büyük Ova koruma alanı ilan edilen Bingöl Ovası içerisinde yer alan köyler ile civar köyler ve mikro klima özelliği gösteren Genç İlçesi Servi bölgesinde yoğunlaştırıldı. Toplamda 77 örnek alınarak Tarım Kredi Kooperatifi Bingöl İl Müdürlüğü ve GÜBRETAŞ temsilcilerine teslim edildi. İl Merkezi ve İlçelerde yoğun olarak tarım yapılan araziler öncelikli olmak üzere toprak numunesi alma çalışmaları ve analiz çalışmaları devam ettirilerek Bingöl İli Toprak Verimlilik Haritasının oluşturulması hedeflenmekte.

Alınan her bir toprak örneği için pH, EC, Organik Madde, Kireç, Bünye, Potasyum, Fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, Sodyum, Bakır, Demir, Çinko, Mangan analizleri yapılacaktır. Analiz sonuçlarına göre Bingöl’ün genel toprak durum raporu oluşturulacak ve yetiştirilecek bitkiler için bitki besleme tavsiye programları hazırlanacak.

Bingöl İli Toprak Verimlilik Haritasının hazırlanmasıyla birlikte topraklarının daha verimli hale getirilmesinin yanı sıra çiftçilerin tarım yaptığı toprağın ihtiyacına göre doğru ve bilinçli gübreleme yapması sağlanmış olacak. Bunun yanında bilinçsiz gübreleme ile tarım topraklarının kirletilmesinin de önüne geçilmesi hedeflenmekte. HABER MERKEZİ