Bingöl Afet ve Acil Durum (AFAD)  Müdürü M. Emin Boğatekin, TRT Erzurum radyosunun konuğu oldu. İl Müdürü Boğatekin, Kurumun çalışmaları hakkında konuştu.

Afet ve acil durumlar ile ilgili birçok konuya değinen Boğatekin, TRT Erzurum Radyosuna Kurumun çalışmaları hakkında konuştu. Boğatekin şu ifadeleri kullandı; “Türkiye'nin deprem afetselliği göz önünde bulundurulduğunda özellikle de İlimizin Doğu Anadolu Ana Fayı ile Kuzey Anadolu Ana Fay Hatlarının tam da kesiştiği bir bölgede bulunması sebebiyle tarih boyunca birçok yıkıcı depremin meydana geldiğini ve meydana gelen bu depremlerde yüzlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiğini söyledi. Ayrıca ilimizin sadece bir deprem bölgesi olmadığını birçok afet olaylarına peyderpey maruz kalındığını özellikle de İlkbahar aylarında karın erimesi ve yağışların olması nedeniyle bazı kırsal yerleşim yerlerine yakın kayalıkların büyük taşlar halinde ana parçadan koparak yuvarlandığı, heyelan olaylarının meydana geldiği ve birçok kırsal yerleşim alanlarında tehlike oluşturduğunu görmekteyiz. Yine yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle serinlemek için gölet ve nehirlere bilinçsizce giren vatandaşlarımızın boğulmalar ile karşı karşıya kaldıklarını görmekteyiz. Boğulma vakalarına karşı alınması gereken önlemleri şu şekilde açıklayabiliriz;

1- Öncelikle yüzme kursu alınması gerekir, nehir, gölet, baraj sularında değil de cankurtaran ekiplerin olduğu havuzlarda yüzmek gerekir.

2- Baraj sularında yüzülmesini tavsiye etmiyoruz en azından baraj kapaklarının ne zaman açılacağı ile ilgili mutlaka yetkililerden bilgi alınmalıdır ve nehir ve göletlerin boy aşmayan ve yüzmeye en uygun olan alanları tercih edilmelidir.

3- Paniğe kapılmamalı, suda arkadaşlarla şakalaşılmamalı, vücutta kramp olur olmaz sudan hemen sudan çıkılmalı, tok karınla suya girilmemeli, çok su tutan giysiler giyilmemeli, derinliği bilinmeyen sulara girilmemeli, suya girmeden önce ufaktan da olsa egzersiz hareketler yapılmalı ve çeken akıntılara karşı son derece dikkatli olunmalıdır.

Yine kış aylarında ilimizde bazı yıllar aşırı derecede kar yağışı olmaktadır, birçok vatandaşımız hava durumuna hiç bakmadan şehirler arası yolculuk yapmaktadırlar, bundan dolayı çok sık mahsur kalma ihbarları almaktayız ve yine çığ olaylarının bazı yolları kapatması sonucu komşu iller ile olan kara yolumuz günlerce kapalı kalabiliyor.

Tüm bu olumsuzlukları düşündüğümüzde deyim yerindeyse ilimize AFETLER ŞEHRİ dersek herhalde abartmış olmayacağız. Biz İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ( AFAD ) olarak bize ihbarı gelen her türlü afet ve acil durum olaylarına en hızlı şekilde müdahale ediyor ve iyileştirme çalışmalarımızı da hızlı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Tabi sadece kriz anlarında çalışmıyoruz daha çok risk yönetimine odaklanmış bulunmaktayız. Vatandaşlarımızı olası afetlerden nasıl koruyabiliriz, hangi bölgelerimizde kaya düşmesi, heyelan olayları, çığ düşmesi var bunları önceden tespit ederek gerekli çalışmaları başlatıyoruz. Ayrıca afet ve acil durumlar ile ilgili özellikle de deprem konusunda eğitici seminerlerimiz tüm toplum kesimlerine yönelik sıklıkla olmaktadır.

Bunların akabinde bir de son yıllarda AFAD Başkanlığımız tarafından projelendirilen AFAD Gönüllülüğü kapsamında ilimizde bulunan STK, Üniversite, kamu ve Özel kurum-kuruluşları ile işbirliğine giderek afet ve acil durumlar için gönüllü vatandaşlarımıza teorik ve uygulamalı eğitimler veriyoruz ve birlikte tatbikatlarımızı da gerçekleştirerek gönüllülerimize çeşitli sertifikalar vermekteyiz. Bunun faydası şudur; Hem vatandaşlarımızı afet ve acil durumlar konusunda bilinçlendiriyoruz hem de olası büyük afet ve acil durum olaylarında eğitilmiş, sertifikalandırılmış AFAD Gönüllülerimizden insan kaynağı açısından destek almayı planlıyoruz.

Geçtiğimiz hafta İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir protokol gerçekleştirerek 24 öğretmenimize 3 gün boyunca teorik ve uygulamalı eğitimler verdik, 4. Gün ise gönüllü öğretmenlerimizi İlçe Merkezimiz kırsalında bulunan Gülbahar Barajında gerçekleştirdiğimiz Afete Hazır Bingöl tatbikatına aktif olarak katılımlarını sağladık. 3 adet senaryomuzda aktif görev alan öğretmenlerimize yapılan başarılı tatbikat sonrası Bingöl AFAD Gönüllülüğü Katılım Belgeleri verildi.” diye konuştu. (Haber Merkezi)