Dünya üzerinde bir yerden bir yere gitmenin en hızlı yolu uçmak. Bu yüzden tüm dünya çapında her gün binlerce ticari uçuş yapılıyor. Ne kadar geniş ve uçsuz bucaksız ve boş gözükse de gökyüzünde çok yoğun bir hava trafiği var. Bunu kafamızı yukarı kaldırıp görebilmek pek mümkün olmasa da uydu görüntüleri ve hava trafiği verileri bir araya getirilerek elde edilen görüntüler ne kadar yoğun olduğu gösteriyor. Özellikle Bingöl üzerinden geçen uçak sayıları dikkat çekiyor. Bingöl’de çekilen görüntülerde gökyüzünde oluşan uçak dumanları (izi) göze çarpıyor.

ÇOK YOĞUN BİR HAVA TRAFİĞİ VAR

Bingöl'de Gökyüzü dikkatli incelendiğinde çok yoğun bir hava trafiği var. Uydu görüntüleri ve hava trafiği verilerine baktığımızda da bu yoğunluk ciddi anlamda göze çarpıyor. Bingöl Havalimanının Yurt dışı uçuşlarına açılması ve gelişmesi bu yüzden önem taşıyor.

“BU DURUM FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLSÜN”

Vatandaşlar, Bingöl’de görülen uçak izlerini cep telefonlarıyla görüntüledi. Bingöl’ün uçak trafiği güzergâhında bulunduğunu belirten vatandaşlar, bu durumun fırsata dönüştürülmesi gerektiğini belirterek havalimanının gelişmesi için daha fazla çaba gösterilmesini talep ettiler.

BİNGÖL DOĞUNUN LİMANI OLSUN

Yurtdışı uçuşlarda en çok kullanılan İstanbul Havalimanının yükünü azaltmak için Doğu Anadolu’da Bingöl’ü de merkez haline getirilebilir.

Bu sayede hem İstanbul Havalimanının yükü azalmış olur hemde Doğuya direk uçakların kavşak bir il konumunda olan Bingöl’den kendi illerine kara yolu ile kısa sürede yetişebilir. Bu durumda istanbul’dan ikinci bir uçak bileti almaya gerek de kalmayacak ve yolcu için maliyette düşmüş olacak.

KUYRUK (DUMAN) İZİ

Uçakların arkasında, yoğunlaşma sonucu oluşan ize; kuyruk izi adı verilir. Uçaklar yaklaşık olarak 25 - 30.000 feet'de yol alırlar. Bu seviyedeki sıcaklıklar; mevsimlere göre değişmekle beraber -50 °C civarındadır. Uçak yüzeyi ve egzost gazı çevreye göre daha sıcaktır. Genel olarak sıcak bir yüzeyin, soğuk bir ortamdan geçmesiyle arkasında yoğunlaşma meydana gelir. Başka bir ifadeyle uçaklardan çıkan sıcak egzost gazı, çevresindeki düşük buhar basınçlı ve daha soğuk havayla karıştığında arkasında yoğunlaşma meydana gelir. Basit olarak bu durum soğuk bir havada cama doğru nefes vermeye benzer.

Kuyruk izine dikkatlice belirli bir süre bakıldığında, kısa sürede ortadan kalktığı veya yatay olarak dağıldığı gözlenir. HABER MERKEZİ