HABER: YAKUP BEKLEN

Dünya genelinde amatör astronominin popüler bir parçası olan astrofotoğrafçılık son yıllarda ülkemizde de oldukça ilgi duyulan bir alan haline gelmeye başladı. Özellikle üniversite toplulukları, sosyal medya ve bilim portalları sayesinde amatör astrofotoğrafçılığa yönelik ilgi, ülkemizde bu alanda ciddi çalışmalar yapan fotoğrafçıların ortaya koydukları çalışmalar sayesinde katlanarak artmış durumda.

UZUN VE ZOR BİR SÜREÇ

Yıllardır amatör olarak astronomi ve astrofotoğrafçılık ile uğraşan Elazığ’ın Palu ilçesinden olan Mücahit Çelik, bunu bir hobi olarak yaptığını söyledi. Çelik, Çekimlerin uzun sürdüğünü ve konaklama gibi sorunlarında bu hobinin zorlukları arasında yer aldığını söyledi.

‘BİNGÖL’E BİR KAÇ KEZ GELDİM’

Astrofotoğrafçılık ile uğraşan Çelik, Bingöl’e birkaç kez geldiğini belirterek Time lapse videoları ve fotoğraflar çektiğini söyledi. Çelik sözlerine şöyle devam etti; “Bingöl ışık kirliliğinden bağımsız karanlık yerlere sahip. Buda astrofotoğrafçılık için harika bir ortam. Astronomi olaylarını, Meteor Yağmurları, Ay Tutulması gibi olaylara bakıyorum. Geçen günlerde Bingöl Merkez Şaban Köyü bölgesinde çekim yaptım. Gece 22.00’da başladım ve saat 03.00’da bitirdim. Yani 5 saat sürdü.

‘KONAKLAMA KORKUSU EN ÖNEMLİ SORUN’

Konaklama korkusu en önemli sorun. Genelde çok karanlık ve kuytu yerler olduğu için güvenlik ciddi problem. Hem vahşi hayat için, hem de güvenlik güçleri için bazen bir tehdit olarak algılanabiliyoruz.” dedi.