Bingöl’de hayvancılık faaliyetlerinde bulunan genç üreticiler Serdar Alka ve Nevzat Alakuştekin Merkez Büyüktekören ve Çayağzı köyü kemalan mezrasında bulunan arazileri mülkiyet sahipleri ile tek tek görüşmek sureti ile 35 tarla 700 da alanı kiralayarak birim alandan daha az masrafla daha fazla ürün elde etmek adına sözleşmeli üretim modelinin ilk adımı atmış oldular.

Genç girişimcilerimiz kiraladıkları bu alanın sürümünü gerçekleştirip ekime hazır hale getirdikten sonra Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile alım garantili olarak sözleşmeli üretim modeli konusunda anlaşmaya vardılar. Üretim masraflarının bir kısmının Damızlık Sığır Yatiştiricileri Birliği tarafından karşılanacağı bu sözleşmeli model ile ilgili olarak Damızlık Sığır Yetiştiricileri birliği yetkilisi ve genç girişimciler Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır'ı makamında ziyaret ederek üretim modeli hakkında bilgi verip destek istediler.

İl Müdürü Burhan Bahadır konuya ilişkin yaptığı açıklamada:

"Kooperatif, işbirliği ve birlikte yönetim gibi imece usulü faaliyet konularını Bakanlığımız ve İl Müdürlüğü olarak önemsiyoruz. Tarım arazilerimizin küçüldüğü yeter ve ekonomik büyüklükten uzaklaştığı bu dönemde birim alandan daha az masraf ve girdi ile daha fazla verim ve gelirin sağlanacağı bu sistemi sonuna kadar destekliyorum. İnanıyorum ki bu girişim diğer üreticilerimize de örnek olacaktır. İl Müdürlüğü olarak ben ve çalışma arkadaşlarım bu örnek modeli hem teknik hem de tohum tedariki noktasında destekleyeceğiz.

Bu süreçte özellikle ilimiz kaba yem ihtiyacının karşılanması açısından 2020 üretim sezonu için bakanlık merkez bütçesinden, İl Özel İdaresinden ve ayrıca DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından yem bitkisi Tohumu (silajlık mısır, yonca, fiğ ve korunga) tedariki noktasında bütün hazırlıklarımızı tamamladık.

  1. kapsamda da hem Bingöllü üreticilerimize hem de genç girişimcilerimize %50 hibe ile tohum tedariki noktasında sonuna kadar destek olacağız. Bu girişimin İlimiz hayvancılığının gelişmesi için örnek bir üretici modeli oluşturacağına inanıyorum. Bu bağlamda Genç Üreticilerimizi kutluyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum. Bu sadece bir üretim modeli değil aynı zamanda bir farkındalık modelidir. Bunun yaygınlaşması için teknik personellerimiz bu üretim alanına ayrı bir özen ve ihtimam gösterecekler sürekli sahada olup bu girişimciliği sadece tohumla değil teknik yardımlarla da destekleneceğini" ifade etti. HABER MERKEZİ