Dört ana başlıktan “Kış turizmi, Kültür doğa ve tarih turizmi, İnanç Turizmi, Sağlık ve termal turizmi” alanlarında 17 Nisan tarihinde Bingöl Üniversitesi ev sahipliği yapılacak turizm çalıştayı çalışmaları kapsamında bir araya gelen il temsilcileri, istişarede bulundular.
“TURİM LİSESİNİN OLMAYIŞI BİR EKSİKLİKTİR”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kasım Barman yönetiminde bir araya gelen çalıştay heyetinde söz alan Yrd. Doç. Dr. Üzeyir Kement; “ bu süreçte Yüzen adaya, Zağ mağaralarına ve Çır Şelalesini yerinde incelemelerde bulunduk. Bingöl için çok değerli üç noktada da yol sorunu önümüze çıktı. Merkeze bu kadar yakın noktada bulunan bu yerlerin yol sorununu aşmamız lazım. Turist kafilesi; otobüsle Van’a, Muş’a, Batman’a, Bitlis’e ve Diyarbakır’a ilimizden geçerken hiç inmeden transit geçiyorlar. İlimizde indikleri anda göze hoş gelen markalar, değerleri öne çıkaracak çalışmalar maalesef yok. Yerel kültürü yansıtan yemek yiyecek bir yer yok. İlimizde turizm meslek lisesinin olmayışı bir eksikliktir. Urartu yolumuz var ama koruyamamışız. Ayakta olan Kilise yok. Bizler İlimize turist çekmek için tarihi öz değerlerimizi pazarlayabilmemiz için korumamız lazım” ifadelerini kullandı.
SAKİN ŞEHİR İLÇEMİZİ SEÇELİM
Yrd. Doç. Dr. Üzeyir Kement; “Dünya genelinde sakin şehir illeri, beldeleri seçiliyor. İnsanlar değerlerini pazarlıyor. Farklı etnik yapıların bir arada yaşadığı yerler seçiliyor. Termal Turizmi canlandırmamız lazım. İlimizin Afyon ile kardeş şehir olan Bingöl’de ılıca ve diğer kaplıca tesislerin suyu hangi hastalıklara iyi geliyorsa; onu öne çıkarmalıyız. İlimizin imajını oluşturmamız lazım. İlimizi ne ile tanıtmalıyız? Bunu netleştirmemiz gerekiyor. Az tepesine çıkınca Bingöl’ün dört dağ içinde olduğuna şahit oluyorsunuz. Oralarda tesisler yapılmalıdır. Yayla turizmini nasıl oluşturabiliriz, onu tespit etmemiz lazım” dedi.
HESAREK, İLİMİZİ KIŞ TURİZMİNDE ÖNE ÇIKARABİLİR
Kement, “kış turizmi açısından ilimiz Hesarek tesisleri ile yeni bir çehreye geldi. Erzurum ile yarışabilecek duruma getirmemiz ve hatta orda olmayan imkânları oluşturmamız lazım. Eksiklikleri tamamlamalıyız. 24 saat ambulans var mı? Kayak kursu var mı? Yol durumu ne zaman çözülecek? Uluslararası bir şampiyonaya sahip zemini varken böyle bir organizasyon için alt yapımız hazır mı? Bütün bu potansiyeli harekete geçirmek için planlamak, projelendirmek ve başarmak zorundayız” dedi.