Bingöl’ün Solhan ilçesine bağlı Arakonak Beldesi’nde yaşayan Abdullah Zeren ve Osman Fırtına ismindeki iki motor ustası, kendi enerjisi üreten ve depolayan araç projesi geliştirdi. Mucitler destek bulabilirse, ürettikleri projeyi ‘milli proje’ olarak dünyaya duyuracaklar.

 

6 yıldır proje üzerinde çalıştıklarını belirten mucit Abdullah Zeren, proje ile insanların ücretsiz olarak istedikleri kilometreyi alacaklarını ifade ederek, “Bingöl Solhan Arakonak Beldesinde yaşıyorum. Bu projeyi kendi kendini şarj eden elektrikli araba projesi olarak yıllardır üzerinde uğraşıyoruz ama son 7 aydır tamamen geceli gündüzlü bu iş ile uğralıyoruz. İnşallah bu süreçte araçlar cimrileşir, insanlar cömertleşir. Bu slogan ile yola çıktık. Bundan sonraki süreçte inşallah şarj bitmeden, yolda durmadan insanlar istediği kilometreyi alacaklar. Proje şu an maket aşamasında. Devlet imkan verirse, bu dünya projesini daha da geliştirmek istiyoruz. Solhan ilçesinden Bingöl Merkezine bir parça için gittiğimiz oldu, küçük bir parça için dahi 500 TL ödediğimiz oldu. Projenin adına ise ‘Tasarruf 12’ adını verdik. Tasarruflu ve güçlü bir araba olması tek hedefimiz” dedi.

 

Projeye 16 bin liraya mal ettiğini ifade eden Zeren, “Araç hariç 15 – 16 bin lira harcadık. Büyük firmalar ilgilenirse daha da geliştirilebilir. Türkiye, enerji olarak dışa bağımlı bir ülkedir. Bize destek verilirse, daha da geliştirebiliriz. Aracımız kendi kendini şarj eden, kendi şarjıyla hareket eden bir sisteme sahip. İsterseniz durmadan 1 milyon kilometre yol gidebilirsiniz.  Dışarıdan elektrik, benzin, mazot, gaz, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi hiçbir enerjiye ihtiyacı yoktur. Sadece kendi enerjisini üretecek, ürettiği enerji ile yol alacak. Osman Usta ile 7 aydır gece gündüz çalışıyoruz, projenin geçmişi 6 yıla kadar dayanıyor. Yasal başvurularımızı ilgili yerlere yaptık ancak tam olarak evrakları bitmedi. İmkansızlık yaşıyoruz. Gece geç saatlere kadar çalıştığımız için eve döndüğümüzde yemek dahi yemediğimiz günler oldu. Sabahlara kadar çalışıp böyle bir projeye imza attık. Bundan sonraki süreçte devletin imkanlarından yararlanmak istiyoruz. Devlet şefkatli baba gibidir, şefkatinin ne olduğunu göstermesi lazım. Bu Devlet, Millet projesidir. Devletimizden destek bekliyoruz. Bize imkan verilirse, fedakarlık gösterip daha da ileri bir noktaya taşıyabiliriz” diye konuştu.

Mucitler, şimdi projelerine destek bekliyor. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim