Koronavirus tedbirleri kapsamında vatandaşlara ‘evdekal’ çağrıları yapılarak belirli aralıklarla sokağa çıkma yasakları uygulandı. Mart ayından itibaren kahvehaneler, düğün salonları, kuaförler başta olmak üzere işletmelerin faaliyetleri durduruldu. Aylardır kapalı olan esnaf 1 Haziran'dan itibaren tekrar kepenk açar açmaz bu defa biriken kiralarla karşılaştı.

 DİYANET VAKFI KİRALARDAN VAZ GEÇMEDİ

Bingöl’de Diyanet Vakfına ait dükkânlarda kiracı olan esnaflar, üç ay aradan sonra kepenk açtı. Aylardır kapalı olan esnaflar kapalı oldukları dönemde kira desteği bekliyordu. Dükkanları açar açmaz İnternet üzerinden Diyanet Vakfı sitesinden kira durumlarını kontrol eden esnaf, kapalı oldukları döneme ait kiraların istenmesi ile karşılaştı. Bingöl Diyanet Vakfını arayan esnaf, Diyanet Vakfı Genel Merkezine yönlendirildi.

ÇAKMAK: KAPALI OLDUĞUM DÖNEMİN KİRASINI İSTİYORLAR

Bu esnaflardan biri Diyanet Vakfına ait dükkânda Playstation salonu işleten Müjdat Çakmak. Diyanetin Koronavuris tedbirlerinin sürdüğü dönemde kendilerinden kira alınmayacağını söylediğini ifade eden Çakmak, “Pandemi döneminde üç aylık kiralardan vazgeçileceği söylendi. Bizde kiralar alınmayacak diye düşündük. Pandemi sürecinde normalleşme başladığında bizde diyaneti arayıp kiralar hakkında bilgi almak istedik. Önce Diyanet Vakfının Bingöl Şubesini aradık, buradaki vakıfta durumun kendileri ile ilgili olmadığını, tamamıyla genel merkezlerinden kendilerine yazı gönderildiğini aktardı. Bizden, üç aylık kiraların altı aylık döneme yayılarak ödenmesi istendi. Bunun ardından Ankara’yı aradık durumu anlatıp izah ettim. ‘Üç aydır kapalıyım, siz bu ülkede ahlakı ve vicdanı temsil eden bir kurumsunuz. Buna rağmen nasıl olurda kira talebiniz olur’ dedim. Kendilerine ‘benden aldığınız kira helal midir, haram mıdır’ diye sordum. Cevap alamadım” dedi.

 

İş yerlerinin pandemi döneminde üç aydır kapalı olduğunu hatırlatan kafe işletmecisi Onur Aşan, biriken kiraların 7-8 bin liraya tekabül ettiğini söyledi. Diyanet Vakfı’nın kapalı olmalarına rağmen kira istemesine tepki gösteren Aşan, “Üç aylık biriken kirayı Diyanet bizden taksitli bir şekilde geri istiyor. Buda bir sezon boyunca Diyanet’e çalışmamız anlamına geliyor. Bunun vicdani ve ahlaki hiçbir yanının olmadığını düşünüyorum. Diyanet gibi kurumların bu süreçte daha duyarlı ve samimi bir şekilde esnaflara yardımcı olması gerektiğini düşünüyorum. Diyanetin diyanete yakışır şeyler yapmasını arzu ediyorum. Ama diyanetin bu süreçte bizden kira istemesi maalesef üzücü, şahsen beni endişelendiren ve gelecek adına diyanete olan güvenimizi sarsan bir yaklaşım. Mesele sadece kira değil, bunlar İslam’ın değerlerine vurulan hançerlerdir. Bu duruma devlet büyüklerimizin bihaber kalmadan mutlaka ama mutlaka içten ve samimi bir şekilde çözmelerini arzu ediyoruz” diye anlattı.

 

TUMA: MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLMELİ

Çay Ocağı İşletmecisi İsmail Tuma, kapalı oldukları döneme ait kiraların istenmesine tepki gösterdi. Diyanet Vakfından esnafa destek olmasını isteyen Tuma, “Diyanet Vakfından istediğimiz Koronavirus nedeniyle bizden kira talep etmemeleridir. Burada bir mağduriyet söz konusu ve mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyoruz” dedi.

BAYRAM: ESNAFIN GIRTLAĞINA YAPIŞTILAR

Bingöl Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Ali Bayram, esnafa destek verilmemesine sert tepki gösterdi. Esnafın yaşadığı sorunlara ilişkin açıklama yapan Bayram, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bazı kuruluşlar siftah açıp umut beslediğimiz ilk gün esnafın gırtlağına yapıştı. Onlar yapıştıkça esnafın kızdığı kişi ne benim ne de muhalefet. İktidarı yıpratmak için bilinçli olarak esnafın boynuna bindiğini de düşünmüyor değiliz. Çözüm merci iktidardır. Dini bize sözde öğretecek, haktan, hukuktan ve adaletten bahis eden kişiler, bu sıkıntılı süreçte kene gibi paçamıza yapışırken bazı şehirlerde meyhane ye mülkünü kiraya verenler esnafından kira almıyor. Biz artık size itimat eder miyiz?”

Haber: Remzi Budancir