2020 yatırım programına alınan Solhan’ın doğalgaz yatırımının ertelenmesinden sonra ilçede tepkiler çığ gibi büyüdü. Geçtiğimiz günlerde Genç ilçesine doğalgaz verileceği haberleri üzerine aynı yatırım programına bulunan Solhan ilçesinin doğalgaz yatırımının ertelenmesi, ilçede faaliyet gösteren 22 STK temsilcisi ortak açıklama yaparak, Solhan’ın doğalgaz çalışmasının genç ilçesiyle birlikte yapılması istendi.

Ortak açıklamaya destek veren 22 STK’lar; Eğitim Bir Sen Solhan Temsilciliği, Türk Eğitim Sen Solhan Temsilciliği, Eğitim Sen Solhan Temsilciliği, Diyanet Sen Solhan Temsilciliği, Mil-Diyanet Sen Solhan Temsilciliği, Koop-İş Sen Solhan Temsilciliği, İHH Solhan Temsilciliği, Cihannüma Bingöl Temsilciliği, Anadolu Gençlik Derneği Solhan Temsilciliği, Peygamber Sevdalıları Platformu Solhan Tems., Solhan Spor Kulübü, Solhan Atlı Spor Kulübü, Solhan TEM-KOR Derneği, Solhan İlim Kültür Derneği, Solhan Patika Derneği, Ömeran Derneği, mKale-Ginc Derneği, Tutel-Kameran Derneği, Şimşirpınar Derneği, Boğlan Derneği, Mezra Derneği, Solhan Ses Derneği Solhan’nın konumu, nüfusu, ekonomik potansiyeli, eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleriyle yalnız Bingöl’ün değil, bölgenin de parlayan yıldızlarından biri olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Uluslararası D-300 karayolu üzerinde kurulan Solhan, coğrafi olarak gelişmeye müsait bir konuma sahip, birçok konuda Bingöl’ün diğer ilçelerine ve bölgedeki çoğu yerleşim birimine örneklik teşkil eden ve zenginlikleriyle geleceğe ilişkin güçlü umutlar vadeden bir ilçedir.

Son yıllarda Solhan’da faaliyete geçen işletmelerle üretim ve istihdam konusunda önemli adımlar atılmış, ekonomik anlamda dikkat çeken bir atılım gerçekleşmiştir.

Solhan sınırları içindeki doğa anıtı Yüzenadalar, ilçemizin turistik açıdan bir cazibe merkezi olma fırsatı oluşturmuş, yapılan hidroelektrik santralleriyle oluşan baraj gölleriyle doğal güzelliğine güzellik katılmış,  yayla turizmi ise adeta harekete geçirilmeyi bekleyen önemli bir zenginlik olarak görülmektedir.

İl, bölge ve ulusal düzeyde elde edilen sosyal, kültürel ve sportif başarılar, Solhan’da uzun yılların birikimiyle takdire şayan bir noktaya taşınmış, birçok başarı hikâyesiyle bu günlere gelinmiştir. Bu başarı silsilesinin son halkası, Fenerbahçe, Galatasaray ve Halk Bankası gibi dev bütçeli takımlarla aynı ligde mücadele etme başarısını elde eden Solhan Spor Voleybol takımı olmuştur.

Burada bir kısmını zikrettiğimiz özellikleriyle Solhan’ın sosyoekonomik gelişmişlik parametreleri açısından emsallerine göre daha iyi bir noktada olduğu gerçeğine rağmen, sahip olduğu potansiyelin önemli bir kısmının hâlâ âtıl durumda kaldığı gerçeği gün ışığı gibi ortadadır. Solhan, bugünlere ve sahip olduğu güzelliklere şüphesiz ilçe halkının özverisi ve gayreti kadar; siyasi, mahalli ve mülki idareler ile idari ve bürokratik mercilerin de gayreti ve desteği ile gelmiştir.

Ancak geçtiğimiz günlerde şahit olduğumuz talihsiz bir gelişme, Solhan’ın gelişimine yönelik motivasyon sahibi herkesi ciddi bir hayal kırıklığına uğratmıştır.2015 yılında Bitlis-Muş hattından Solhan üzerinden Bingöl’e doğalgaz boru hattı çekilmiş ve 2016 yılı sonu itibariyle Bingöl il merkezine doğalgaz verilmeye başlanmıştır. Doğalgaz hattının Solhan ilçesinden geçmesi ve İlçemize 2020 yılında doğalgaz verileceğine yönelik yerel siyasetçilerimizden yapılan açıklamaları basında okuyan Solhan kamuoyunun, ilçemize doğal gaz verilmesi umutlarını daha da arttırmıştır. Geçtiğimiz günlerde uzun süredir müjdesi beklenen doğalgaz konusunda Genç İlçemize müjde verilmiş ancak Solhan’ın bu konudaki beklentisi karşılıksız bırakılmıştır.

Bingöl’e giden doğalgaz boru hattı Solhan’ı teğet geçtiği halde kamuoyunun bu yöndeki beklentisinin karşılıksız bırakılarak 2020 yılı içerisinde Solhan’a doğalgaz verileceğine ilişkin taahhüdün gereği yerine getirilmemiş ve bu vaat de tıpkı doğalgaz boru hattı gibi Solhan’ı teğet geçmiştir.

Doğalgaza ilişkin planlamanın başından beri devam ede gelen bir ihmal ve ilçe halkının iyi niyetinin suiistimal edildiği yönündeki kanaat, geldiğimiz noktada Solhan’ın kasıtlı olarak cezalandırıldığı noktasına evrilmiştir.

Objektif kriterler ve makul bir yaklaşımla yapılan bir planlamada, Solhan’dan geçen doğalgaz boru hattından doğalgaz alacak ilk ilçenin Solhan olmasını gerektiği muhakkaktır. Solhan, Bingöl için nüfusu, sosyokültürel birikimi, yatırım ve üretimdeki çabasıyla bir marka olmayı hak ederken, yanı başından geçen doğalgazdan özellikle mahrum bırakıldığı kanaati Solhan kamuoyunda hâkimdir.

Yanı başından doğalgaz boru hattı geçen bir ilçeye öncelik verilmemesine gerekçe sayılan yatırım programı ise adeta “özrü kabahatinden büyük” trajikomik bir durumu doğurmuştur. Bu nasıl bir planlamadır ki doğalgazın teğet geçtiği Bingöl’ün bu büyük ilçesine öncelik verilmediği gibi, buna ilişkin hiçbir makul gerekçe de kamuoyu ile paylaşılmamaktadır.

Doğalgaz yatırım planlaması yapılırken Solhan’ın siyasi ve bürokratik mekanizmaları neden bu planlamaya dâhil edilmemiş, dâhil edilmişlerse neden talepleri dikkate alınmamış ve Solhan Siyasetçileri neden etkili olamamışlardır.

Kanser vakalarının hızla arttığı bu dönemde ilçenin doğalgaza kavuşması ile ilçede hem çevre kirliliği azalacak, hem de hava kirliliği konusunda yüksek standartlı bir hayata bir an önce kavuşma hakkı elde edilecekti. Solhan’ın doğalgazdan mahrum bırakılması ile ilçe halkının temiz çevre ve temiz hava hakkı da adeta gasp edilmiştir.

Solhan’ın doğalgazdan mahrum bırakılması sebebiyle Solhanlı vatandaşlarımızın cebinden mutfak, banyo ve ısınma gideri olarak minimum yüzde 40 oranında fazladan para çıkmaya devam edecektir. Ekonomik olarak vatandaşlarına kazanç sağlayacak bu tasarruf kapısından da ilçe halkı mahrum ve mağdur edilmiştir.

Bütün bunlardan daha önemlisi, Solhan kamuoyu, kendisini dikkate almayan, kendisine yönelik aleni bir haksızlığa imza atan, kendisini yanıltan, kendisine yönelik ayrımcı muameleyi reva gören ve bütün bunlara rağmen kamuoyuna konuyla ilgili bir açıklama yapıp özür dilemesi gerekirken sessizliğe gömülenleri, kamuoyunun vicdanında mahkûm etmiştir.

Daha önce bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılacağı müjdesi verilen hizmetlerde bile belli mahfiller tarafından başvurulan kayırmacı anlayışın, Solhan’ın Doğalgaza kavuşma hizmeti ile ilgili planlamada da objektif kriterlerle değil, ince bir dokunuşla tarafgirce yapıldığı kanaati Solhan kamuoyunda hakimdir.

Gelinen noktada bu kararın müsebbiplerinin, Solhan kamuoyunun konuya yüklediği anlam ve hassasiyeti göz önüne alarak planlamayı revize etmelerini, Solhan’ın Genç ilçemizle eşzamanlı olarak doğalgaza kavuşması yönünde gerekli adımları atmalarını bekliyoruz.

Bu çağrımıza kulak verileceği umudumuzu ve Solhan’da faaliyet gösteren STK’lar olarak konuyu yakından takip ederek gündemde tutma konusundaki kararlılığımızı kamuoyu ile paylaşır, saygılarımızı sunarız.” İfade yer aldı.