Bayram tatilinin ilk gününde başlayan salgından dolayı günlük yaklaşık 400’ün üstünde hastanın Solhan Devlet Hastanesi Acil Servisine başvuruda bulunduğu öğrenildi. Acil Servise başvuranların çoğunluğunu yaşlı ve çocuklardan oluştuğu belirtilirken şikayetlerin genelde karın ağrısı, kusma ve ishal olduğu aktarıldı.

Konuyla ilgili bilgi veren Solhan Devlet Hastanesi Acil Servis Pratisyen Hekimleri, şikayetlerin ‘viral enfeksiyonu’ olduğunu aktardılar

Bayram tatilinde yaklaşık 4 nöbet tuttuğunu ve bu 4 nöbette yaklaşık bin 200, günde 300-400 hasta baktıklarını ve bunların yarısından çoğu ishal ve kusma ile çoğunluğunun da çocuklardan oluştuğunu belirten Solhan Devlet Hastanesi Acil Servis Hekimlerinden Hayati Türkoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Şikayetler genelde aynıydı; karın ağrısıyla geliyordu, kusma, ishal… Herkesin aynı şiddette olmayabilir; bazılarının ishali daha az kusması fazla oluyordu. Genel olarak bir salgın gibi geldi. Sürekli aynı şikayetle gelmeye devam ettiler. Herkesin aynı şekilde başlamıyordu. Bazılarının kusmayla başlıyordu 1-2 gün sonra ishali eklenebiliyordu, bazıları sadece karın ağrısıyla geçiştirebiliyor. Acil servis çok yoğundu. Biz bunun viral enfeksiyon olarak düşündük. Yazın sıcak havanın etkisiyle birlikte mikroplar kolaylıkla çoğalır ve yayılırlar. Sıvı tüketiminin artmasıyla birlikte artan gelişi güzel sıvı tüketimi, beklemiş sularla yıkanan meyve, sebzeler ve pişmiş de olsa açıkta beklemiş olan gıdaların tüketilmesiyle bulantı, kusma ve ishallerde artış görülmektedir. Geldiğimden beri en çok gördüğüm hastalar bunlardı. Daha öncede burada 2 ay çalıştım toplamda 10 nöbet tuttum 10 nöbetin tamamında ishal ve kusma şikayetiyle gelen 100 hasta görmemişimdir. Burada 4 nöbette günlük ortalama 400’e yakın hasta baktım. Bu konuda vatandaşların daha dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum.”

“ÇOCUKLAR İÇİN ÖNLEM ALINMASI LAZIM”

Çocukların daha çok etkilendiğini belirten Türkoğlu, açıklamalarına şunları da ekledi: “Yetişkinler genellikle daha hafif atlatıyor. Antibiyotik yazdığımız yetişkin sayısı çok azdır. Biraz serum takıyoruz, sıvı takviyesi yapıyoruz, önerilerde bulunuyoruz onlar toparlıyor. Çocuk hastalar ilk gün geliyorlar ateşleri yok sadece kusması var önerilerde bulunuyoruz, ilerlerse şunları yapın diyoruz ikinci gün çocuk ateşleniyor, ishali artıyor, kusması artıyor. Çocuk hastaların çoğunu yatırıp antibiyotik vererek tedavi etmek zorunda kalıyoruz hem antibiyotik çocuklara zararlı. Müşahede de 10 kişilik yerimiz var aynı anda 10 çocuk yatırdım hiç erişkin yoktu, erişkinleri yatıracak yer yoktu hatta. Bayram tatili dolayısıyla servislerde kapalı olduğu için. Acil servis yetersiz diyemeyiz çünkü bu kadar vaka normal değil, çünkü 20 bin nüfusluk bir ilçede bir günde 400’den fazla hastanın acile gelmesi makul bir sayı değil. Bence çocuklar için önlem alınması lazım.”

“KAYBEDİLEN SIVI VE ELEKTROLİTLERİN YERİNE KONULMASI TEDAVİDE ESAS AMAÇTIR”

Solhan Devlet Hastanesi Acil Servis Hekimlerinden Fatma Tuğçe Solak ise: “1,5 yıldır burada görev yapmaktayım. Solhan’da genelde yaz aylarında ishal kusma salgını oluyor. Geçen yılın hasta sayısı bu yıla göre daha az olduğunu düşünüyorum. Bu yıl daha fazla bu şikayetle özellikle çocukların geldiğini düşünüyorum. Önlem almak için gıdaların mutlaka buzdolabında muhafaza edilmesi, açıkta beklemiş, rengi ve kokusu değişmiş yiyeceklerin tüketilmemesi, kapalı suların tüketilmesi, sık sık ellerin yıkanması gerekmektedir. Kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konulması tedavide esas amaçtır. Özellikle bebek ve yaşlılarda görülen ishaller hayatı tehdit edici olabileceğinden bu gruptakilerde görülen ciddi sıvı kayıplarında doktora başvurulması gerekmektedir. Onun dışında eğer kusma yoksa ishal olan hastalar sadece beslenmeyle biraz toparlayabiliyor çünkü su içerek sıvı kaybını önlüyorlar. Onun dışında patates püresi, pirinç lapası, kıvam yaptırıcı şeyler yenildiğinde daha çabuk toparlayabiliyorlar, daha hafif geçiriyorlar. Kusma tabi önemli çünkü insan artık bir şey de alamadığı için sıvı açığını kapatamadığından dehidrate kalıyor ve o zamanda halsizlik ve şikayetlerin artması toparlanamama başlıyor. Biz zaten burada müdahale ediyoruz, sıvı açıklarını kapatıp hastaya ilaç başlıyoruz. Böyle bir durumda vatandaşların en yakın merkezine başvurmalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı. SOLHANINSESİ