İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü planlama ve işbirliği komisyonu toplantısı yapıldı.

2019-2020 eğitim öğretim yılı hayat boyu öğrenme ilçe planlama ve iş birliği birinci toplantısı Solhan Kız Anadolu lisesinde yapıldı.

Yılda iki defa yapılan hayat boyu öğrenme ilçe planlama ve iş birliği toplantısına Solhan Kaymakamı Mustafa Hamit Kıyıcı, Solhan Belediye Başkan Vekili Yavuz Çavuçoğlu, Solhan İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Esatcan Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdulvahap Salcan, kurum amirleri basın mensupları ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri katıldı.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü planlama ve işbirliği 2019-2020 eğitim öğretim yılı birinci toplantısında; öncelikle Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kurum kimliği ile ilgili geçen yıl yapılan faaliyetlerden bahsedildi. Yeni eğitim öğretim yılında nelerin yapılacağı konuşulan toplantıda katılımcıların görüşlerine yer verildi.

Toplantıda İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdulvahap Salcan, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Solhan’da açılan kurslar hakkında ve ileriye yönelik yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Salcan, slayt eşliğinde yaptığı sunumda şu ifadelere yer verdi: “Hayat boyu öğrenme stratejileri belgesine baktığımız zaman toplumda hayat boyu öğrenme kültürü ve farkındalığının oluşturulması, Hayat boyu öğrenme fırsatlarının ve sunumunun arttırılması, Hayat boyu öğrenme fırsatlarına erişimin artırılması, Hayat boyu rehberlik ve danışmanlık sisteminin geliştirilmesi şeklinde belirlenmiştir. Belirlenen bu altı öncelik ve bu tedbirlere yönelik olarak belirlenen eylemler çerçevesinde uygulamalar ilçemizde de devam etmektedir.

HAYAT BOYU ÖĞRENME NEDİR?

Hayat boyu öğrenme; bireyin; bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla hayatı boyunca katıldığı her türlü öğrenme etkinlikleri olarak tanımlanmaktadır. Öğrenme, “beşikten mezara” kadar devam etmektedir, belli bir yaşa ve ortama bağlı olmaksızın her yaşta ve her yerde gerçekleşebilir. Hayat boyu öğrenme kavramında; yıllara göre artan bilgi miktarı, küresel rekabet, nitelikli insan gücünden dolayı hayat boyu öğrenme yıllarına ihtiyacımız olmaktadır.

NEDEN HAYAT BOYU ÖĞRENME?

Herkes için yeni temel beceriler, İnsan kaynaklarına daha fazla yatırım, eğitimde yeniliklerin ve yeni yöntemlerin geliştirilmesi, her türlü eğitime değer verilmesi/belgelendirilmesi, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin yeniden gözden geçirilmesi, eğitimin mümkün olduğunca öğrenenlere yaklaştırılması olarak değerlendirilmektedir.

HAYAT BOYU ÖĞRENME VE KAZANIMLARI

Birey için: maddi-manevi, mesleki-kişisel gelişim, İşveren için: verimlilik artışı, Ülke için: ekonomik, sosyal, kültürel gelişim ve sürdürülebilir kalkınma.

Hayat boyu öğrenme felsefesinde prensip olarak; kitlelerin eğitim var, bireyin öğrenmesi var. Amaç; istihdam, istihdam + istihdam edilebilirlik. Hedef grup; öğrenci, vatandaş. Tür; Örgün eğitim, yaygın eğitim ve serbest öğrenme. Mekan; Hayat boyu öğrenmede okul ve hayatın her alanı olabilir. Programlarımıza baktığımız zaman mesleki teknik programlar ve genel programlar şeklinde oluşturulmaktadır. Mesleki teknik programlar genellikle modül şeklinde yayımlanmaktadır. Bu doğrultuda mevzuatımızda 70 modül bulunmakta ilçe olarak biz bunun 67 modülünü kullanabilmekteyiz. Yine bu alanda 3088 alt modül olurken ilçemiz tarafından da 3506 program uygulaması gerçekleşmektedir.

2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTATİSTİKLERİ

Solhan Halk Eğitim Merkezi olarak 2018-2019 eğitim öğretim yılı istatistiklerine baktığımız zaman; açılan kurs sayısı 140, Toplam kursiyer sayısı 2 bin 262, Erkek kursiyer sayısı 556 kadın kursiyer sayısı bin 706 şeklindedir. Bayanların bu tür etkinliklerde daha ilgili oldukları gözlenmektedir. Yine sertifika almak anlamında 556 erkek kursiyerimizden 412 kişi sertifika almış, kadın kursiyer sayımızda da bin 173 kadın sertifika almıştır.

ARALIK-2018 SOLHAN NÜFUSUNDA 485 KİŞİ ARTTI

Aralık-2016 Solhan Nüfus Durumu; Halk eğitimin burada planlama yapabilmesi açısından Solhan’a baktığımız zaman toplam nüfusu 33 bin 133, merkez nüfusu 17 bin 634, belde/köy 15 bin 499 artış oranı 1,4. Aralık-2018 Solhan Nüfus Durumu; toplam nüfus 33 bin 618 artış- 485 ilçe merkez nüfusu 17 bin 756 artış- 122 belde/köy 15 bin 862- artış- 363 artış oranı 0,7 bu çok yavaş bir yükselmenin ve duraklama dönemine gireceğinin işaretidir. 2018-2019 eğitim öğretim yılında açılan kurslarımız var. El sanatları teknolojisinde 45 kurs açmışız toplamda 501 vatandaşımız bu anlamda belge almış. Giyim üretiminde Halk Eğitim Merkezinde 14 kurs açılmış 274 vatandaşımız belge almış. Tekstilde 6 kurs açılmış 66 vatandaşımız belge almış. Sanat ve tasarımda bir kursumuz açılmış 22 öğrencimiz belgesini almıştır. Müzik ve gösteride de 6 kurs açılmış 66 vatandaşımız belge almış. Yiyecek ve içecek hizmetlerinde yine 3 kursumuz açılmış toplam 49 vatandaşımız bu anlamda belge almayı hak etmiştir. Bu 49 vatandaşımızın mutlaka iş bulma imkanının sağlanacağını düşünüyoruz. Spor alanında açılan kurs sayımız 4, 80 vatandaşımız belge almış. Bilim ve teknolojide 8 kursumuz açılmış 82 öğrencimiz belge almıştır. Okuma yazmada da 30 kursumuz açılmış bunda da toplamda 182 vatandaşımız okuma yazmaya kavuşturulmuş ve belgesi verilmiştir. Ormancılıkta bir kursumuz açılmış, 28 vatandaşımız burada belgelerini almışlardır. Sağlık alanında 2 kursumuz açılmış, 24 vatandaşımız belge almayı hak etmiştir. Yabancı dillerde 1 kurs açılmış 9 vatandaşımız, tesisat teknolojilerinde de 4 kursumuz açılmış ve belgeleri verilmiştir. Radyo ve televizyonda da bu yıl bir kurs açtık kısa film anlamında onda da 12 vatandaşımız belgesini almıştır. Çocuk gelişimi eğitiminde de 2 kursumuz açılmış 36 vatandaşımız belgesine kavuşmuştur. Ulaştırma hizmetinde de 1 kursumuz açılmış, Hayvan yetiştiriciliğinde 1 kursumuz açılmış, sosyal hizmetlerde de 8 kursumuz açılmış. Sosyal hizmetlerde çoğunlukla bağımlılıkla mücadele ilgili eğitimler verilmiş. Halk Eğitim bünyesinde bir de açık öğretim okullarımız da var ortaokul ve lise şeklinde. 2018-2019 yılı açık öğretim okulumuza yeni kayıt ve kayıt yenileme toplamda 177 öğrencimiz aktif hale getirilmiş 2018- 2019 açık öğretim lisesinde de 977 öğrencimiz faydalanmaktadır.”

İLERİYE YÖNELİK YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Salcan son olarak 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılında ileriye yönelik yapılacak çalışmalar olarak şu bilgileri verdi; “Yeni döneme ait işbirliği halinde kurslar açılmaya devam edilecektir. Hijyen, Giyim, Nakış, El sanatları, Ev Mefruşatı kursları açılmaya devam edilecektir. Üretime yönelik kurslar planlanmaktadır. Yeni dönemde ilk yardım, aile eğitimi, anne baba eğitimi, çocuk gelişimi, yaşlılara bakım kurslarının açılması teşvik edilecektir. “Okullar Hayat Olsun” projesi gereği mahalle içindeki okullarda açılan ve yeni açılacak olan yaygın eğitim kurslarına ağırlık verilecektir. Yeni dönemde meslek edindirme kurslarına ağırlık verilecektir. 2.Kademe Okuma-Yazma kurslarımız açılacaktır. Mezun öğrencilere yönelik üniversiteye hazırlık kursları olan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına devam edilecektir. Yörede unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından tespit edilenler ile ilgili kurslara ağırlık verilecektir. Gençlerin boş zamanlarını değerlendirmeleri ve zararlı alışkanlıklardan korunmaları için her türlü sosyal ve kültürel kursların açılması düşünülmektedir. Engellilere yönelik kursların açılması planlanmaktadır. Devlet memurluğu sınavlarına hazırlanan lise, ön lisans ve lisans mezunlarına yönelik kurslara talep doğrultusunda devam edilmesi düşünülmektedir.”

Yapılan toplantıda 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılında yapılması ön görülen çalışmalar için; “İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda merkez ve köylerimizde seminerler düzenlenmesi, kurslar açılması, Okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımıza yönelik birinci ve ikinci kademe okuma yazma kurslarının açılması için ilçe müftülüğü, okul müdürlükleri ve köy muhtarları ile işbirliği yapılarak kursların açılması için çalışmaların devam edilmesine, Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde iş ve işlemleri yapılan Açık Ortaokulu ve Açık Lisenin tanıtımı, bilgilendirilmesi yapılarak örgün eğitimden faydalanamayan vatandaşlarımızın ve köylerde ikamet edip öğrenim hayatını bir şekilde devamı için halkımızın açık öğretim sistemine yönlendirilmesi, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere önem verilerek, Yaygın Eğitimin halka iyi tanıtılması, Dezavantajlı kesimlere yönelik kursların açılması ve kurs merkezlerinin tüm kurumlarca desteklenmesi, Gençlerin boş zamanlarını değerlendirmeleri ve zararlı alışkanlıklardan korunmaları için her türlü sosyal ve kültürel kursların açılması, Yörede unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından tespit edilenler ile ilgili kursların açılmaya çalışılması ve desteklenmesi, Aile Eğitimi Programı kurslarının, Anne-Çocuk Eğitimine yönelik kursların ve Baba Destek Programı kurslarının tanıtılması ve açılması, Alan taraması çalışmalarının yıl boyu devam edilmesi, Hayat Boyu Öğrenmeye katılım oranının arttırılması, yapılan ve yapılması planlanan çalışmaların daha büyük kitlelere ulaşması için, yerel basından ve kitle iletişim araçlarından yararlanılması, kurum tanıtım çalışmalarının arttırılması, Yörenin özellikleri dikkate alınarak bayanlara gelir getirici mesleki kursların açılması. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Bitki Yetiştiriciliği, Arı Yetiştiriciliği, Süt Hijyen ve Besi Sığırı Yetiştiriciliği, Meyve Ağaçlarında Budama eğitimi kursların açılmasına.” karar verildi. SOLHANINSESİ