İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu Başkanlığında, İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, hastane yöneticileri ve ilgili personelin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, 112 Acil Sağlık Hizmetine ilişkin sorunlar ve çözüm yolları ile Acil Sağlık Hizmetlerinin genel bir değerlendirmesi yapıldı.

Toplantıda, hasta odaklı çalışmalar, il dışı sevkler, hastane acil servisleri hasta nakilleri ile ilgili standart belirleme işlemleri, 112 Acil Sağlık Hizmetleri ve Hastanelerin Acil Servis çalışanlarının Bölgesel nitelikli Temel Modül Eğitimleri, Hava Ambulansı ile ilgili İl sağlık Müdürlüğünce yapılan çalışmalar ve geliştirilmesi gereken konular görüşülerek karara bağlandı.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Solhan yapılan 2019 8’inci Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi toplantı sonrası değerlendirmede, şunlar aktarıldı: “Amacımız kanun tüzük ve yönetmenliklere göre oluşturulan ildeki tüm acil sağlık hizmetlerinin ortak bir merkeze yönlendirilmesi amacıyla daha sağlıklı bir hizmetin vatandaşlara verilmesidir.

Toplantıda gündem maddesi konuşuldu. Karara bağlanıldı. Bundan önce alınan kararların takibi sağlanacak, hastaların daha fazla mağdur edilmemeleri için, rahat bir ortamda sağlık hizmetlerinin sunumu için gerekli toplantılarımız devam edecektir.”

Toplantının gündem maddeleri slayt şeklinde şöyle paylaşıldı:

“İlçelerimizden ilimize sevk edilen hastalar öncelikle ilimizdeki en uygun hastaneye sevki KKM tarafından yapılır. Ancak acil sevkine gerek duyulan hastaların sevk işlemleri 112 KKM bilgisi ve onayı dâhilinde gerektiğinde ilimizdeki hastanelerde görevli ilgili uzman hekim ile görüşülerek ilçeden başka bir ile sevk yapılabilmesi sağlanacaktır.

Poliklinik, Serviste yatan hasta sevki: Hasta ile ilgili ayrıntılı ve doğru bilgiye sahip olması bakımından sevk işlemleri sevk eden uzman/tabip tarafından yapılacaktır. Hekim, sevk edilecek hastaneler ile gerek görüldüğünde kendisi bizzat görüşüp yer ayarladıktan sonra ambulans talebini, hasta bilgilerini, görüştüğü kişinin ismi ve telefonu ile birlikte (Ek 9 Formunu ayrıntılı doldurarak fax ile ) KKM’ye bildirecektir. Bu tür hastaların sevk işlemlerinde KKM Koordinasyonu sağlayacaktır. Sevk edilen tüm hastalar ilgili servisten 112 ekibi tarafından teslim alınacaktır.

İlimizde kış mevsiminin ağır geçmesi sebebi ile yolları kapalı olan köylerdeki gebe olan vatandaşlarımıza ulaşılamamaktadır. Misafir anne otelinin Aile Hekimlerince tüm gebelere tutanakla ve kış ayları içinde doğumu beklenen gebelerin 36 haftadan itibaren tebliğ tutanakları ile telefon numaraları KKM’ye bildirilerek telefonla tekrar davet edilmelidir. Kadın Doğum Hastanesi ile ilçe hastanelerinde misafir anne oteli için hazırlıklı olunmalıdır.

Acil vakalarda, yeni doğan, yoğun bakım hizmeti dahil olmak üzere gerekli ilk müdahale yapılarak hastanın stabilizasyonunun sağlanması esastır. Stabilizasyonu sağlanmakla birlikte ileri tetkik ve tedavi amaçlı başka bir sağlık kurumuna sevkine lüzum görülen hastaların nakli için 112 komuta kontrol merkezi ile irtibata geçilecektir. Hastanın sevk edileceği sağlık kuruluşunun belirlenmesi ve nakil işlemleri komuta kontrol merkezinin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılacaktır. Komuta kontrol merkezi, hastaya ait bilgileri alacak, bu bilgiler ışığında hastanın hangi sağlık kuruluşuna sevk edileceğine karar verecek, ilgili kuruluşun yetkilileriyle irtibata geçerek gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra hastanın nakline engel bir durum yoksa sevk için ambulansa çıkış emri vererek naklin gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Gerektiğinde intikal süresini kısaltmak amacıyla yukarıdaki işlemlerin bir kısmı hasta yola çıkarıldıktan sonra yapılabilecektir.”

KKM tarafından görev verildiği anda, Hastane ambulanslarının her an çıkışa hazır olacak şekilde bulunması, bağlı bulunduğu kuruluşlar tarafından sağlanacaktır. Hastane ambulanslarına KKM tarafından görev verildiği anda kesinlikle sağlık personelsiz çıkış yapılmayacaktır. ( hastaneden eve nakil, İl dışı nakil vb.)

B1 ve B2 tipi istasyonlarda zaman zaman personel yetersizliğinden dolayı acil sağlık hizmetlerinin aksamaması etkin ve kaliteli olması için Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ihtiyaç halinde yeterli sayıda personel görevlendirilmesi yapılacaktır.

Hastanelerde bulunan ambulanslara araç takip sistemi ( GPRS ) takılacak ve 112 çağrı kayıt sistemine entegre edilecektir faturaları her ay düzenli olarak ilgili kurum tarafından ödenecektir.

Ambulanslar trafik kurallarına uyarak acil vakalarda dahil olmak üzere hız sınırı ve siren çalınması konusunda daha fazla hassasiyet gösterecektir.

Ambulansta hasta varsa hekim ve sağlık personeli kesinlikle önde oturmayacaktır. ( Bulaşıcı hastalık ve saldırgan durumlar hariç ).Hasta nakillerinde refakatçi formu doldurulduktan sonra bir refakatçi alınabilecektir.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinde (UMKE) görev alan personellere UMKE Eğitimi ve faaliyetlerinde yer alması için izinlerde kolaylık sağlanması. SOLHANINSESİ