Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin 36. maddesi gereği; 2018-2019 eğitim -öğretim yılının ‘Hayat Boyu Öğrenme Planlama Komisyonu Toplantısının” Birincisi Dilektepe İlköğretim Okulu toplantı salonunda yapıldı.

Kaymakam Fatih Okumuş Başkanlığında yapılan toplantıya; İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Muhtesim Tunç ve komisyon üyeleri katıldı.

Toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek açan Kaymakam Fatih Okumuş, özellikle örgün eğitim dışına çıkmış 7’den 77’e tüm vatandaşlarımızın eğitimlerinden başta Halk Eğitim Merkezi olmak üzere tüm kurumların sorumlu olduğunu ifade edip tüm kurum ve kuruluşlar işbirliği yaparak vatandaşlarımızın eğitim ihtiyacını giderme konusunda Halk Eğitim faaliyetlerine destek vermeleri gerektiğini belirtti.

Halk Eğitim Merkezi kurslarının değerlendirildiği toplantıda; açılan kurslar, kursları başarı ile tamamlayanların iş imkânları, halk eğitim aracılığı ile farklı kurumlarda açılan kurslar ve açılmak istenen kurslar değerlendirildi.

2017-2018 eğitim öğretim yılında alınan kararlar gereğince açılan kurslarla ilgili bir sunum yapan Solhan Halk Eğitim Merkezi Müdürü MuhtesimTunç, 2017-2018 öğretim yılında 40 farklı alanda 266 adet kurs açıldığını ve bu kurslardan 4921 kişinin faydalandığını belirtti.

Solhan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün açmış olduğu bu kurslar ve faydalananların sayısı itibariyle rekor düzeyde büyük bir başarıya imza attığını belirten Tunç, Vatandaşlardan gelebilecek talepler dikkate alınarak, imkânların oluşması durumunda yasal mevzuatın izin verdiği yaklaşık 3100 alanda kurs açabildiklerini söyledi.

TALEPLERE GÖRE FARKLI ALANLARDA DA KURSLAR AÇILABİLİR

HEM bünyesinde açılacak kurslar hakkında bilgi veren Tunç, “Solhan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak bugüne kadar açmış olduğumuz çok sayıda ve çeşitli kurslarımıza yeni eğitim öğretim yılında da devam edeceğiz ve bu yıl da birçok dalda vatandaşlarımızdan gelecek taleplere göre kurslar açmayı hedefliyoruz. Kurslarımıza bir dalda çok fazla talep olursa birden fazla kurs açacağız. Birçok dalda açmayı planladığımız kurslar için kayıtlarımız devam etmekte olup, kurslarımıza katılmak isteyenlerin müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir.” dedi.

OKUMA-YAZMA KURSLARINA AĞIRLIK VERİLİYOR

Açık Öğretim Ortaokul ve Açık Öğretim Lisesi ile ilgili tüm iş ve işlemlerinin Halk Eğitim Merkezinde yapıldığı vurgulayan Tunç, “Açık öğretim ortaokulunda 531, Açık öğretim lisesinde ise 1240 öğrenci kayıtlıdır. Açık öğretim ortaokul öğrenci sayılarında her geçen yıl azalma yaşandığı, Açık Lise kayıtlarında ise sayının gittikçe arttığı açıklandı. TÜİK verilerine göre 33.130 nüfuslu ilçemizde 06-45 yaş arasında 516 vatandaşımızın okuma-yazma bilmediği; 45-65+ yaşlarında ise 1889’in üzerinde okuma-yazma bilmeyen vatandaşımızın olduğu açıklandı. Bu sayının azaltılması için ‘Okuma Yazma Seferberliği’ kapsamında okuma-yazma kurslarına ağırlık verilmektedir.” dedi.

AÇILABİLECEK KURSLAR

Tunç, yeterli sayıda taleplerin olması durumunda açılması planlanan kurs isimlerini ise şöyle sıraladı: “Kur’an Okuma, Ebru, Tezhip, Hüsn-ü Hat, Arapça, Ahşap Boyama, İngilizce, Bağlama – Gitar, Afet Bilinci Eğitimi, Aşçılık, Cenaze Hizmetleri, Arıcılık, KPSS,E-KPSS, Sıhhi Tesisatçılık, Web Tasarımı, YGS-LYS, Evde Çocuk Bakımı, Atletizm, Okullar Hayat Olsun Projesi Etkinliği, MTSK Direksiyon Eğitimi Sınav Soruları, Emlak Danışmanlığı, 2-6 Yaş Çocuk Elbise Dikimi, Model Uçak (ATA) Yapımı, Beden Eğitimi Öğretmenliğine Hazırlık, Takı Tasarımcısı, Spor Liselerine Hazırlık, Yöresel Kilim Dokuma, Güzel Sanatlara Hazırlık, Makine Nakışları, Trikotaj, Geleneksel El Nakışları, Hijyen Eğitimleri, Kadın Giyim, Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri, Katı Yakıtlı Kalorifer Ateşleyicisi, Bahçecilik, Bilgisayar İşletmenliği, Dama, Satranç, Mangala, Cenaze Yıkama, Süt Hijyeni, Merkezi sınavlara hazırlık kursları, Sürü Yönetimi (çoban) elemanı kursu, 4-6 yaş Çocuk eğitimi, Küçük-büyük baş hayvan kesimi (kurban kesimi), Resim, Müzik ve Beden Eğitimi Öğretmenliğine hazırlık kursları, Lise mezunlarına yönelik olarak LYS kursları”

YANILMAZ’DAN DESTEK ÇAĞRISI

Ayrıca, adı geçen kurslar dışında vatandaşlarımızdan gelebilecek farklı kurs türlerinde başvuruların da alınıp, açılması için girişimlerde bulunulacağı belirtildi.

Toplantıda, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz, tüm resmi ve özel kurum-kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinden özellikle; kurs yeri, eğitim uzmanı/usta öğretici, araç gereç, temrinlik malzeme, ayni ve nakdi yardım konularında Halk Eğitim Merkezi ile işbirliğine gitmeleri ve destekte bulunmaları gerektiğini belirtti.

Özellikle istihdama yönelik kursların açılmasına ağırlık verilmesi gerektiğini, zannat erbabı insan yetiştirmenin öncelikli olarak göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Kaymakam Okumuş, açılan kurslarda emeği geçen herkese teşekkür ederek toplantıyı bitirdi. SOLHANINSESİ