Kanal 7 Ankara temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulusi programının bugünkü konuğu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz İdlib'deki krizin çözümüne ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yılmaz, "Suriye rejimi ile savaşa mı gidiyoruz?" sorusuna şöyle cevap verdi;

REJİMİN BİR AN ÖNCE GÜNEYE ÇEKİLMESİ GEREKİYOR

"Şu aşamada böyle bir ifade kullanmak doğru değil ama çok ciddi bir şekilde çatışma ortamının oluştuğunu da ifade etmemiz gerekir. Türkiye'nin pozisyonu çok net. Türkiye Suriye'de siyasi bir çözüm istiyor. Askeri dayatmalara karşı çok net bir tavır ortaya koyuyor. Rejim mezhepçi bir etnik temizlik yapıyor. Türkiye'nin burada kayıtsız kalması mümkün değil. Türkiye kararlılığı, sahadaki duruşu hem de müzakerelerle tekrar bir ateşkesi sağlama amacında. Rejimin bir an önce güneye doğru çekilmesi gerekiyor.

TÜRKİYE'Yİ SIKIŞTIRMA ÇABASI VAR

Türkiye iki hatlı bir mücadele içinde hem sahada hem masada. Bütün uluslararası kurumların, ülkelerin Türkiye'nin yanında olması gerekir.Rejim müzakereden kaçıyor. Türkiye'yi yeni bir güç dalgası ile sıkıştırma gibi bir amaç var onu da belirtmek gerek.Türkiye buna müsaade etmeyeceğini ortaya koydu. Tarihi günlerden geçtiğimizi söyleyebiliriz. Ortadoğu yeniden şekilleniyor. Cumhurbaşkanımız çok net konuştu.Daha önce yapılan anlaşmalar müzakereler sözde kaldı, dolayısıyla biz verilen sözlere değil sahadaki duruma bakacağız. Müzakereler bir taraftan devam edecek ama orada olumlu bir gelişme olmazsa Türkiye kendi göbeğini kendi kesecek.

'İDLİB'DE NE İŞİMİZ VAR' ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

Siz kafanızı kuma gömseniz de gerçekler ilerlemeye devam eder. Oradan milyonlarca insan sınırımıza gelse, oradan terör saldırıları yapılsa ne olacak? Orada ileride bizi tehdit edecek yapılanmalar olsa o zaman ne yapacağız? Biz Suriye'ye istesek de kayıtsız kalamayız. Suriye konusunda bazı noktalarda geç bile kalındı. Bir hastalığa ne kadar geç müdahale ederseniz maliyeti o kadar artar, iyileşme ihtimali o kadar azalır. Zamanında ve doğru müdahale çok önemli. Bizim geç kalma lüksümüz yok.

JEFFREY'İN 'ŞEHİTLERİMİZ' İFADESİ

Sahadaki fiili duruma bakmak gerek. Rusya ile yaşanan gerilim ABD için bir fırsat oluşturmuş gibi görünüyor. Türkiye ile ilişkiler açısından yeni değerlendirmeler yaptıklarını görüyoruz. ABD oradaki pozisyonunu gözden geçirmediği, terör örgütlerini kullanmaktan vazgeçmediği sürece sürece Türkiye ile ilişkilerinin normalleşmesi mümkün değil (Suriye bağlamında)” HABER 7