Uzun yıllar sonra 3 parti ile seçime giren Bingöl, sandıklardan kazananın yanında, farklı başlıklar da çıktı. Sonuçların bazılarına göre sürpriz bazılarına göre ise beklenilen bir sonuç olduğu bu seçimi yazarlarımız değerlendirdi.

“SEÇMEN PROFİLİ DEĞİŞTİ”

Bingöl Sürmanşet Gazetesi Sahibi ve Yazarı Mahfuz Demir, 31 Mart seçimini üç yönden ele aldı. Demir, Seçimin galibinin MHP olduğunu, Seçmen profilinin değiştiğini ve iddialı görünen ancak matematiksel hesaba göre kesinlikle kazanmayacak olan partiyi yazdı.

Demir “Milliyetçi Hareket Partisi 1977 yılından itibaren ilk kez yüksek bir oy ile hem Bingöl merkezde alternatif parti olduğunu gösterdi hem de yine 1977 yılından sonra ilk kez Bingöl sınırlarında belediye ve encümen kazandırdı. MHP Bingöl Belediye Başkan adayı M. Ziya Buyankara seçime en erken start veren aday olarak sahaya indi. Buyankara, meramını anlattıktan sonra diğer adayların sahaya inmesi ile zaten bir sıfır önde başladı. Bingöl için hazırladığı projeler (bazıları için çılgın olsa da) seçmenin dikkatini çekmiş ve AK Parti’ye küskün olan seçmeni yanına almayı başarmıştır. Buyankara, 13 Bin 200 haneyi bizzat ziyaret etti. Ne tevafuk ki gezdiği hane kadar oy almayı başardı. Bunu o yaşına rağmen heyecanını koruyarak, işini ciddiye alarak yapması, gezdiği hane kadar oy alması da Bingöl seçim tarihine bir not olarak düşürmüştür. AK Parti’ye gelince Başkan Erdal Arıkan’ın mütevaziliği ve kişiliği herkesçe kabul görmüş ve sevilen biri olarak seçimden galip ayrılmıştır. Fakat unutulmaması gereken bir şey var. Artık eskisi gibi değil, seçmen profili tamamen değişti. Bir evden üç partiye oy gittiğini görebiliyoruz. Bu da şunu gösteriyor, vatandaş artık hizmete bakıyor. Artık ceza vermeyi öğrendi. Seçmen profilinin değişmesi siyasetçilerin işini zorlaştırdı.
HDP ile ilgili şu notu düşmek istiyorum. HDP’nin Bingöl’de alacağı maksimim oy yüzde 30’dur. Geriye kalan yüzde 70’in yüzde 3’ünü diğer partiler sayarsak hesabımızda yüzde 67 oy kalıyor. Bunu ikiye dahi bölseniz dahi yine HDP kazanmaz. Yani anlayacağınız matematiksel olarak HDP’nin çıkma ihtimali yüzde 0. Ya AK Parti yüzde 67 oy alacak ya da AK Parti’ye alternatif olan bir parti ile yüzde 67’yi bölüşecek. Bunun hesabını seçmen yapmış olsaydı bugün çok farklı bir sonuç olabilirdi” dedi.

“KAYBEDEN AK PARTİ TEŞKİLATI OLDU”

Bingöl Sürmanşet Gazetesi Yazarı Musa Apuhan, seçimi değerlendirdi. Apuhan, “31 Mart yerel seçimleri sonuçlandı. Sonuçları itibarı ile bu seçimin genelde ülkemize, özelde Bingöl’e hayırlı olmasını diliyorum. Bingöl’de seçime giren partilere bakıldığında sandık sonuçları itibariyle seçimin kazananı AK Parti adayı Erdal Arıkan olmuştur. Buradan kendisini tebrik ediyor, hayırlı bir yönetim sergilemesini diliyorum. Meydanlara bakıldığında ise seçimin diğer kazananları ise, MHP adayı M. Ziya Buyankara, İl Başkanı Nurettin Varol ve ekibi olmuştur. Seçimin kaybedenleri açısından da bakıldığında, seçimin koşulları ve başvurulan yolların adil ve eşit olmayışından kaynaklanmış olabilir. Seçim sonuçları açısından bakıldığında en bariz kaybeden taraf AK Parti teşkilatları olmuştur. Mutlaka bütün kademelerde bir öz eleştiri yapılmalı ve genel merkezin bu sonucu bütün yönleri ile sorgulatması gerekmektedir. HDP hem teşkilatları açısından, hem de adayları itibari ile sonuca endeksli bir seçim çalışması içine girmemiş ve oylarını korumak istemişlerdir. Sayısal açıdan bakıldığında bir önceki seçimde alınan oyun çok altında bir oy alan AK Parti kaybetmiş, yereldeki 770 oyunu 13000’e çıkaran MHP, parti olarak seçimin kazananı olmuştur. Son olarak diyorum ki; kazananlar iyi ki de kazanmış ve kaybedenler de iyi ki de kaybetmiştir. Çünkü her seçim sonrası yeni bir seçimin hemen başıdır düşüncesi ile kaybedenler toparlanacak ve kazanmak için neler yapmaları gerektiği hususu ile ilgili doğru adımlar ve doğru yapılanmalar içine girecek ve kaybetmenin bedelini tekrar kazanmak için kullanacaklardır. Yapılan seçimin, seçilen başkanın ve oluşacak yeni Meclisin Memleketimize, Milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bingöl özelinde seçime katılan bütün siyasi partilerin, adayların ve seçmenlerin göstermiş oldukları sağduyuya teşekkür ediyorum” dedi.

'BU SONUÇ AK PARTİ İÇİN PİRUS ZAFERİDİR'

Bingöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yunus Budak, hem ülke genelinde hem de Bingöl özelinde son yılların en ilginç seçimi olduğunu söyledi. Budak; “Tüm Türkiye'nin aylardır heyecanla beklediği yerel seçimler için pazar günü nihayet sandık başına gidildi. Hem ülke genelinde hem de Bingöl özelinde son yılların en ilginç seçimi oldu. Ak Parti'nin ülke genelinde birinci parti olmasına rağmen bazı önemli kentleri kaybetmesi bu seçimi ilginç kılan yönlerden biri oldu. Bingöl özelinde ise yine Ak Parti açısından benzer bir tablo ortaya çıktı. Ak Parti hem il genelinde hem de merkez ilçede birinci parti olmasına rağmen sonuçları ağır olan bir galibiyet aldı. Dolayısıyla bu sonuç Ak Parti için tam bir Pirus Zaferi diyebiliriz. Çünkü 2002 yılından beri girdiği her seçimde olaylarını sürekli arttıran (24 Haziran hariç) Ak Parti ilk defa bir seçimde kazanmasına rağmen çok ciddi bir oy kaybı yaşadı. Bingöl'de yerel idareyi dört dönemdir elinde tutmayı başaran Ak Parti bu seçimde ilk defa iki ciddi rakiple yarıştı. Ak Parti dışında Bingöl'de bu seçimin bir diğer kaybedeni ise HDP oldu. HDP 2009 yerel seçimlerinde Fırat Anlı ile yakaladığı heyecanı bu seçimde MHP faktörüne rağmen avantaja çeviremedi.24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde Merkez İlçede aldığı oyun bile gerisinde kaldığı görülen HDP yine il genelinde bir önceki seçime oranla 8 bine yakın oy kaybetti. Bingöl özelinde bu seçimin tek kazananı kesinlikle MHP oldu. MHP Hikmet Tekin döneminden sonra ilk defa çok ciddi bir oy oranı elde etti. Bu kesinlikle büyük bir başarıdır. Hem merkez ilçede hem il genelindeki neredeyse vekil çıkartacak kadar bir oy aldığını görüyoruz. Bu başarının arkasında Ak Parti ile yaptıkları ittifakın etkisi çok büyük. Yine Ziya Buyankara’nın seçmen üzerindeki etkisi, çalışma stratejisi ve proje vaatleri karşılık buldu. İlçelerde de benzer bir tablo ile karşılaşıyoruz. MHP yıllar sonra ilk defa bir belediyeyi aldı. Ak Parti'nin il genelinde 20 binin üzerinde oyunu alan MHP'nin önümüzde ki seçimlerde de iddialı olacağını düşünüyorum. Mevcut tabloyu hem Ak Parti'nin hem HDP’nin iyi değerlendirmesi gerekiyor. Sonuç itibariyle Bingöl seçimlerinin galibi MHP, kaybedeni ise Ak Parti ve HDP oldu diyebiliriz” dedi.

“KATILIMIN DÜŞÜK OLMASI SİYASET KURUMUNA OLAN GÜVENİ ZEDELEMİŞTİR”

Bingöl Sürmanşet Gazetesi Yazarlarından Ramazan Berdibek, siyasi partilerin boykotçu seçmeni tahlil ederek yeni yol haritası çıkarması gerektiğini söyledi. Berdibek; “AK Parti’nin Bingöl Merkezde yaşadığı oy kaybını “Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir” deyimiyle özetleyebiliriz. Üç dönemdir Bingöl’ü yöneten AK Parti’nin önceki dönemlerde vaat ettiği birçok projeyi (Vadi Projesi, Kent Meydanı vs) hayata geçirmemesi, küskün siyasetçiler, Yücel Barakazi’nin 5 yıllık mesaisini hizmetten uzak gezilere harcaması, AK Parti Teşkilatının halktan kopuk olması, Kültür Mahallesi’ndeki enkaz, kamudaki ihraçlar ve şaibeli İŞKUR kuraları, oy kaybının en büyük sebepleri arasında sıralanabilir… Ekonomide yaşanan kötü gidişatında etkisini unutmamak gerekir. Demirel’in dediği gibi “Tencerenin deviremediği hükümet yoktur.” Patates, soğan konusu basite alınacak bir olay değil. HDP’nin Bingöl’deki oyunda ciddi bir artış yaşanmaması da dikkat çeken ayrı bir konu. HDP AK Parti’nin bir önceki dönemde aldığı oyu hesaba katarak yenilgi psikolojisi ile seçim çalışmalarına başlamıştı. Seçim sürecinde de ciddi çalışma yapmaması bununu doğruluyor. AK Parti’nin yaşadığı oy kaybının HDP’ye yaramadığı görülüyor. AK Parti seçmenin bir kısmının seçimi boykot ettiği bir kısmının ise tercihini MHP’den yana kullandığı görülüyor. Yerel seçimin en büyük sürprizi ise MHP cephesinde yaşandı. MHP adayının özverili çalışmaları ve Kente yeni vizyon katacak projeler vaat etmesinin seçmen üzerinde büyük bir etki gösterdiği görülüyor. AK Parti’de geçmişte siyaset yapan nüfuz sahibi küskünler ve kolluk kuvvetlerinin sandıklarından çıkan sonuçlarında MHP oylarının artış sebebi olarak değerlendirilebilir. MHP teşkilatının koordineli çalışmalarını da unutmamak gerekir. Ayrıca 20 bin seçmenin sandığa gitmemesi siyaset kurumuna olan güvenin zedelendiğinin apaçık göstergesidir. Siyasi partilerin öncelikle boykotçu seçmeni tahlil ederek yeni yol haritası çıkarması gerekmektedir” dedi.