Milliyetçi Hareket Partisi Bingöl Belediye Başkan adayı Mehmet Ziya Buyankara, “Talep gelirse projelerimizi veririz. Projeler bizim değil Bingöl’ün projeleridir”dedi. 

Ak Parti’nin seçim süreci boyunca devletin gücünü kullandığını ifade eden Buyankara, “Eşit şartlarda seçime gireceğimizi düşündük ama öyle olmadı. Ak Parti tamamen devletin gücünü kullandı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın gücünü kullandı. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının gücünü kullandı. Ve bu sosyal yardımları kullanırken de sanki Ak Parti’nin yardımlarıymış gibi millete lanse etti. ‘Eğer bize oylarınızı vermezseniz yardımlarınızı keseriz’ dedi. Yetmedi, ‘siz MHP’ye oy verirseniz HDP gelir’ yalanını ortaya attılar. HDP’yi korkutucu bir yapı olarak öne sürmeye başladılar. Ben inanıyorum ki bunların bu tehdidi olmasaydı, milletimiz de bu kadar oy alacağımızı bilseydi bu aldığımız oyun iki kadar oy almış olacaktık ki zaten biz seçimi kazanacağımıza inanıyorduk. Biz eşit şartlarda seçime girmedik. Ama biz kendi gücümüzle seçime girdik. Bizzat 13 bin 200 kapıyı ben çaldım. Gençlik kollarımız, kadın kollarımız, partili arkadaşlarımız kapı kapı dolaştı. Projelerimizi, fikirlerimizi, bilgilerimizi, dürüstlüğümüzü anlattık. Evet seçim kazanılabilir. Bir başka parti de kazanabilir. Ama Bingöl’ün hizmete ihtiyacı var. Ben bu hizmet için taliptim. Fakat sonuç bugün böyle oldu. Bingöl için hayırlısı oldu.

“İttifak Ahlakını Bozdular”

Ak Partinin ittifak ahlakına uygun hareket etmediğini söyleyen Buyankara, “Ak Parti tamamen kendi sacının ayağının altına ateşi çekti. Devletin bütün gücünü kendi yönünde kullandı. Eğer bir ittifak varsa, bugün sayın Devlet Bahçeli bu hükümete destek veriyorsa Türkiye’nin bekası için, geleceğin bekası için destek veriyor. Ülke hükümetsiz kalmasın diye, ülke başsız kalmasın diye destek veriyor. Ama bunlarda bu ahlak kalmadı. Biz ittifak ahlakına bağlı kaldık. Rakiplerimizin hiçbirine, HDP’liye de Ak Partiliye de hiçbir rakibimize çamur atmadık. Düzgün bir politika izledik. Vatandaşa projelerimiz anlattık. Eğer bu cumhur ittifakı doğru devam etseydi. Doğru çalıştığına inansaydık, Adana gerçeği gözlerimizin önünde, Mersin gerçeği gözlerimizin önünde, Iğdır gerçeği gözlerimizin önünde. Bingöl’de de zaten bir Cumhur İttifakı olmadığı için ayrı ayrı seçime girmiştik. Ama buna rağmen onların bütün bu özeline rağmen ‘bunların oyları az, bunlar seçim alamazlar, bunlara verdiğiniz her oy HDP’ye sayılır. Bunlar oy alırsa arada HDP seçilir.’ HDP’yi tamamen hedefe koydular. Ve bizi de oy gelmesin diye onun sırtından oy toplamaya başladılar. Kendileri vatandaşın gözünde artık sevgisini yitirmiş durumda. Vatandaş artık Ak Partiye sevgi gözüyle bakmıyor. Daha önceki seçimlerde ben de oy vermiştim. 24 Haziran’da Cumhur İttifakına oy vermiştim. Sayın Cumhurbaşkanım yarın aday olsa yine oy veririm. Ama bunların yaptığı şey tamamen yanlış ve haksız davranışlardır. Vatandaşı da yanlış yönlendirdiler. Düşünebiliyor musunuz Bakanlık yapmış Sayın Cevdet Yılmaz çıkmış diyor ki; ‘Birisi çıkmış projelerim var diyor. Projeleri hangi parayla yapacakmış? Nasıl yapacakmış? Devletin gücü mü var arkasında?’ Biz devlete güç veren bir partiyiz. Bizi küçümsüyor. Biz projeleri yaparken her belediyenin kendi geliri var. Bu gelir de devletin parası. O projeleri de devletin parasıyla yapacaktık. Eğer biz seçilseydik o projeleri muhakkak gerçekleştirir ve hizmeti esas alarak Bingöl’e hizmet yapardık. Ama şimdi Bingöl’ü paylaşmaya başladılar. Şimdiden bir takım yerlerde rant kazanmak için konteynerlar yerleştirmeye başladılar. Artık Bingöl’e Allah yardım etsin” ifadelerini kullandı.

“Engelli, Yaşlı, Yetim Aylıkları Baskı Aracı Olarak Kullanıldı”

Seçimlerde baskının olduğunu belirten Buyankara, Düşünün sosyal yardımlaşmadan vatandaşlara verilen yaşlı aylığı, yetim aylığı, engelli aylığı gibi yardımları bir baskı aracı olarak kullanarak, ‘siz bize oy vermezseniz yardımlarınızı keseriz’ diyorlar. Oysa bu yardımlar kanuni haklardır. Devletin yapmış olduğu yardımlardır. Ama bu seçimde tamamen taraflı, yanlı, Cumhur İttifakı Ahlakına bağlı kalmaksızın bir siyaset izlediler.

“Projeler Bizim değil Bingöl’ün Projeleridir Talep Edene Veririz”

Yaptıkları projelerin kendilerinden talep edilmesi halinde hiç çekinmeden projelerini vereceklerini söyleyen Buyankara, “Projeler bizim değil Bingöl’ün projeleridir. Keşke bizden talep etseler de biz de projelerimizi versek. Projelerimizin hepsinin fizibilite raporları, maliyet hesaplamaları yapılmıştır. Her şeyiyle hazır durumdadır. Ama bunların proje mroje yapma derdi yok. Memlekete hizmet etme derdi yok. Bazı menfaat odaklarına söz vermişler. Bütün bürokratları yardıma çağırdılar. Bütün müteahhitleri, bütün zenginleri yardıma çağırmışlar. Bütün zenginler tarafından Ak Partililere oy gelsin diye yemekler düzenlendi. Bizim müteahhidimiz de yok. Bizim zenginimiz de yok. Bizim bürokratımız da yoktu. Ama bizi seven halkımız vardı. Halkımız bize içinden gelerek oy verdi. Ben oy veren- vermeyen tüm halkımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlarımızdan helallik istedik”

Esnaf ziyaretleri yaptıklarını kaydeden Buyankara, “Biz seçim sürecinde vatandaşlarımızı rahatsız ettik. Kapılarını çaldık. Araçlarımızdan yüksek sesle müzikler çaldık. Vatandaşı oy vermeye davet ettik. Şimdi tek tek onları ziyaret edip helallik istiyoruz. Oy verenlere vermeyenlere teşekkür ediyoruz. Bizi güler yüzle karşılıyorlar. Üzülenler oluyor. Oy vermediği için mahcubiyet duyanlar oy oluyor. Keşke size oy verseydik diyenler oluyor. Bu kadar oy alacağınızı tahmin etseydik oyumuzu verirdik diyenler oluyor. Bingöl halkı kendisine hizmet edeni seven tanıyan bir halktır” dedi.

“Encümenlerimiz Meclis’te Dik Duracaklar”

MHP Encümenlerinin Meclis’te dik duracaklarını söyleyen Buyankara, “Encümenlerimiz Bingöl’ün faydasına olacağına inandığımız birşeye muhalefet etmeyecekler. Ama Bingöl’ün faydasına olmayan bir işin altına da imza atmayacaklar. Orada dik duracaklar. Ben inanıyorum ki MHP’nin encümenleri inançlıdır. Dürüsttür. Kararlıdır. Faydalı icraatlara destek verecekler. Olumsuz iddialara da ret oyu verecekler. Projeler sunacaklar. Belediye Başkanını çalıştıracaklar. Çok güzel hizmetler sunacaklar. Yedisu’da da MHP Belediyeciliğini herkese göstereceğiz. Orada da başarılı olacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.