31 Mart Yerel seçimlerde partiler aday çalışmalarını tamamladı. Bingöl’de seçime katılan partilerden HDP dün akşam Bingöl adayını açıklamasının ardından siyasi hareketlilik başladı. HDP Bingöl eski Milletvekili mevcut Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy ile seçime girme kararı alırken, eş başkanlığa ise 2015 milletvekili seçimlerinde HDP Bingöl adayı olan Hatice Kavram’ı tercih etti.

VEKİLLİKTEN İSTİFASI GEREKİYOR MU?

Yerel Seçimlerde bazı illerin milletvekilleri aynı zamanda Belediye başkan adayı olarak tercih edilmelerinin ardından vekillikten istifa etmeleri gerekiyor mu sorusunu gündeme getirmişti. Konu ile ilgili yaptığımız araştırmada mevcut milletvekilleri belediye başkan adayı olarak gösterildikleri yerlerde seçimi kazandıkları takdirde 15 gün içinde belediye başkanlığını tercih ederlerse TBMM tarafından vekilliği düşer. Eğer seçildikleri halde belediye başkanlığını istemeyip vekilliği tercih ederlerse belediye meclisinde yapılan oylama da meclis üyeleri içinden bir başkan seçebilirler.

ADAY ADAYLARINDAN DESTEK AÇIKLAMASI

Bu kararın ardından HDP Bingöl Belediye Başkan aday adayı olan Sinan Baylas ve Niyazi Azak’da sosyal medya hesaplarından Kavran ve Özsoy’a destek açıklamasında bulundular. Baylas yaptığı paylaşımda, ” Belediye Eş Başkan adaylarımız @kavran0112 ve @hisyarozsoy yoldaşlarıma başarılar dilerim.” dedi. Azak ise şu mesajı paylaştı: “HDP Genel merkezimizin Aldığı karar biz aday Adayları İçin Bağlayıcı Karardır, Bingöl belediye başkan Adayımız Hişar özsoy için Büyük çabamız olacaktır, Halkımıza hayırlı olsun, Mücadelemiz Bize düşman hukuku dayatan milliyetçi ve ulusalcı ayrım Yapanlara karşı olacaktır.”