Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Bingöl’deki Ekonomik sorunlar ile ilgili sunduğu soru önergesi şöyle: Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Bingöl ilinde “Yurttaş Sorunları” adı altında yürüttüğümüz çalışma kapsamında, emekli, memur, işçi, esnaf, çalışan ve işsiz olan, ildeki tüm kesiminden gelen yurttaşların sözlü beyan edilen sorunları:

*Genel anlamda ekonomik yetersizliklere dair sorunlar.

*Alım güçlerindeki ciddi orandaki düşüşlerden kaynaklanan ve bunun neticesinde zincirleme olarak devam eden esnafın işlerine yansıyan iş yapamama, iş yapamamadan kaynaklanan borçların ödenememesi, yapılamayan ödemelerden kaynaklı iş yerlerinin kapanma ve iflas eşiğine gelmesi, bazılarının kapanması.

*Vatandaşın 200 TL‘lik yaptığı market alışverişinin 500 TL ye kadar yükselmesi, bazı temel ihtiyaç, gıda maddelerindeki üç katına kadar olan artışların yarattığı mağduriyetler.

*Kişisel borçlanmadaki yüksek orandaki artışlar ve borcu borçla kapatma sorunları.

*Ailelerin çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamaması mağduriyetleri.

Yukarıdaki beş maddede yurttaşların en temel ve acilen çözülmesi gereken sorunları yer almaktadır. Görülmektedir ki ekonomik sorunlardan dolayı insanlar güçlükle yaşamını sürdürme çabasındadır. Yurttaşlarımızın bu mağduriyet çağrılarına, sorunlarına çözüm getirilmesi gerekmektedir. Bu zincirleme sorunlara acil çözüm getirilmezse yaşanan mağduriyetler artacak ve daha kötü sonuçlara yol açacaktır.

Bu bağlamda;

1)  Ekonomisi çöken yurttaşların alım gücüne katkı sağlayacak önlemler alacak mısınız?

2) Mevcut koşullardan dolayı istemediği halde borçlanmak zorunda kalan ve mağduriyet yaşayan yurttaşların sorunlarına çözüm getirecek misiniz?

3) Üç katına kadar artış yaşanan temel ihtiyaç ve gıda maddelerindeki bu artışları engelleyecek misiniz?

4) Zincirleme sorunlara dönüşen ekonomik sorunlara ve her kesimi etkileyen alım gücünü dengelemek adına bir girişiminiz, katkınız olacak mı?

5) Mevcut koşullardan dolayı iş yapamayan esnafa katkı sağlayıp, bu zincirleme sorunların çözümüne dair acil bir girişimde bulunacak mısınız?”