Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Karlıova belediyesinde ihalelerin usulsüz bir şekilde hazırlandığını iddia ederek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince soru önergesinde belirttiği maddelerin yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Aydemir, Karlıova Belediyesi Kamu İhalesinde yaşanan usulsüzlük ve yolsuzluk iddiası ile alakalı İçişleri Bakanlığına sunduğu önergede şu ifadelere yer verdi;

“Bingöl-Karlıova Belediyesinde, Türkiye’nin birçok belediyesinde yaşanan ve bir şekilde üstünün kapatılması sağlanan usulsüzlüklerin hat safhaya ulaştığı iddia edilmektedir. Özellikle ihalelerin usulsüz bir şekilde yapıldığı, ihalelerin “Kamu İhale Kurumuna” bildirilmesi gerekirken bildirilmediği, ihale evraklarının bir şekilde hazırlatılıp memurlara imzalatıldığı, hatta usulsüz olduğu gerekçesi ile imzalamayan memurların da mevcut olduğu ifade edilmektedir. Kanunen İhale Komisyonunun bir araya gelip teklifleri değerlendirmesi gerekirken bu yasa da yok sayılmaktadır. Ayrıca Kamu İhale Kanununa göre, hak edişler yapılan işlere göre karşılık bulurken; yapılan iş yüzde beşi dahi bulmamışken, hak edişlerin yüzde ellisinin ödendiği yine iddialar arasında. Ciddi yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarının olduğu Karlıova Belediyesi ile ilgili, Bakanlığınızın görevlendireceği bir müfettişin durumu yerinde tespit etmesi elzemdir.

 Bu bağlamda;

 1.) İddia edilen usulsüzlükler adına bir çalışmanız olacak mı?

 2.) İhale Komisyonu toplanmadan evrakları memurlara imzalatanlar hakkında yasal işlem uygulanacak mı?

 3.) Sadece yandaşlara peşkeş çekilen ihalelerin iptal edilmesi ile ilgili bir çalışmanız olacak mı?

 4.) Karlıova Belediyesinde yaşanan usulsüzlükler için tarafınıza ulaşmış bir şikayet dilekçesi var mıdır?

 5.) Karlıova Belediye Meclisinde, bir milyon Türk lirası kredisi için yetki onayı alındıktan sonra, dokuz milyon beşyüz bin Türk lirası kredi çekilmiş, alenen usulsüzlük yapılmıştır. Bu konu ile ilgili soruşturmanız olacak mı?

 6.) Üzeri örtülmeye çalışılan usulsüzlükler Karlıova halkı tarafından merak edilmektedir. Birçok dilekçe verildiği de iddia ediliyor. Söz konusu usulsüzlüklerle ilgili kamuoyunu bilgilendirecek misiniz?” HABER MERKEZİ