HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Orhan Açıkbaş, “Proje kapsamında çocukların evde kaldığı zamanlarda daha verimli zaman geçireceği düşünülmüş. Ayrıca proje kapsamında, Türkiye genelinde masal anlatıcılığı eğitici eğitimi alan 400 öğretmen diğer öğretmenlerle de buluşturularak bir farkındalık oluşturulmak istenmiş. Projenin bu kısmı çocukların zihinsel gelişimi açısından çok önemli ve faydalı da olsa geriye kalan kısmı pedagojik açıdan sorun oluşturuyor. Zira Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'ünlü' diye isimlendirdiği ve çocukların önüne rol model olarak sunduğu kişilerin gerek kariyerleri gerek de ahlaki yaşantıları çocukların gelişiminde büyük olumsuzluklar doğuracak türdendir. Nikâhsız birlikteliklerden, uyuşturucuya birçok olumsuz davranışla haberlere konu olan kişilerin çocuklara masal anlatması ve bakanlığın bu kişilere 'ünlü' ve 'sanatçı' demesi tepki çekti.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın proje kapsamında yer verdiği ve ünlü dediği kişilerin yer aldığı dizi ve filmler hem ahlaksızlık içeriyor hem de bazılarının yer aldığı filmlerde tarihe de büyük saygısızlık yapılıyor diyen Açıkbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Hükümetin hem bu ahlaksız dizilerden şikâyet etmesi hem de bu dizilerde rol alan oyuncuları rol model olarak çocukların önüne sermesi ise büyük çelişki oluşturuyor. Maalesef MEB içinde büyük yanlışlıklar yapılmaya devam ediliyor. Bir şeyler yapma adına, çocukların geleceğiyle oynanıyor. Hatırlanacak olursa, geçen sene yine milli bir bayramda çocuklara secde ettirmişlerdi.

Bu ülkenin insanları Müslümandır, dolayısıyla Müslümanların çocuklarına dinlerini ve ahlaki değerleri öğretmek ve okutmak MEB’in temel görevleri arasında yer almalıdır. Bu açıdan bakıldığında; söz konusu projede, başta Peygamber kıssalarının olması gerekirdi. Bu kıssalar ki, insanlığın varoluş hikmeti ve hayatın gerçek anlamı açısından son derece önemli kıssalardır. Bununla birlikte, anlatılan masallarda İslam inancına aykırı hususların olması ve bunun çocuklara anlatılması, onlarda gayri İslami inanç ve düşüncelerin oluşmasına sebebiyet verecektir ki bu son derece sakıncalıdır.”

Açıkbaş son olarak, ‘’Diyanet İşleri Başkanlığının da sürece dahil edilmesi gerektiğini belirten Açıkbaş, “ Öğrencilere yönelik yapılacak bu ve benzeri çalışmalarda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın de yer alması gerekir. MEB ve DİB işbirliğinde bu gibi çalışmaların yapılması ve çocuklara dini ve ahlaki değerlerin verilmesinde DİB’in doğrudan görev alması gerekirdi. DİB bünyesinde görev yapan uzman şahsiyetlerin bu projede yer alıp Peygamber kıssaları, rol model olarak sahabeleri, günümüze kadar İslam Alemi içinde tanınmış önemli öncü şahsiyetleri anlatabilirlerdi.  Bizim toplumumuzda, eğitim ve öğretim dini ve ahlaki değerlerden bağımsız olmamalıdır. Dinden ve ahlaki değerlerden bağımsız bir eğitim–öğretim, toplumuna yabancı, toplumunun dini, ahlaki değerleri ve örfü ile çatışan nesillerin yetişmesine hizmet edecektir.” şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ