Bingöl’de yaklaşan Ramazan Bayramı ile birlikte gıda tüketimi, bayramlık tatlı ve özellikle bayram şekeri alımına yönelik hareketlilik gözle görünür oranda arttı. Bu durumu dikkate alan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, tüketicilerin herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için rutin denetimlerini bu sektörler de yoğunlaştırdı. Denetimler Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli gıda kontrolörleri tarafından yapılmakta.

 

Ramazan ayında özellikle fırınlar, unlu mamulleri, pastacılık ürünleri, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi sektörlerde hizmet veren iş yerlerinde sirkülasyon artmaktadır, halkın sağlığının korunması ve güvenilir gıdaya ulaşmalarının sağlanması amacıyla bu sektörlerde denetimler yapıldı.

BAYRAM ŞEKERİ VE TATLI ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR;

*Alışveriş yapılan yerlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda kayıt ve onay numaralarının olmasına özen gösterilmelidir. Kayıtlı işletmeler düzenli olarak denetlenmektedir.

*Şekerleme ve çikolataların ambalajlarının üzerinde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda kayıt ve onay numaralarının olmasına özen gösterilmelidir.

*Şekerleme ve çikolata gibi ürünlerin raf ömrü 1 yıl civarındadır. Raf ömrünün dolmasına 1-2 ay kalmış olsa bile bu ürün taze bir ürün değildir. Mümkünse ürünlerin yeni üretilmiş, taze olduğunun kontrol edilerek alınması önemlidir. Alınacak şeker, çikolata veya lokum vb. ürünlerin ambalajının yırtılmamış, zarar görmemiş olması gereklidir.

*Şekerleme ve çikolatalar da tazeliğin belirgin özelliği saydam ve pürüzsüz bir görüntünün olması, mat görüntünün olmaması gerekir.

Lokumlarda tazelik için ürünün elastik yapısını kontrol etmek, mümkünse tatmak gereklidir. Bu sebeple iftardan sonra şekerleme ve lokum alışverişi yapmak daha uygun olacaktır.

*Bayramlık tatlı, şeker ve şekerlemeleri alışverişimizi belli başlı firmalardan yaparsak karşımızda her zaman muhatap bulabileceğimiz için, tüketici olarak da olası bir geri dönüş yaparak ürünün değiştirilme ya da iade edebilme şansı olacaktır.

*Bayram öncesinde tüketicilerimiz özellikle merdiven altı dediğimiz kayıtlı olmayan, denetlenmeyen üretim yerlerine ve buradan satışa sunulan ürünlere dikkat etmelidir. Bu tarz üretimlerle ve ürünlerle tüketicilerimiz karşılaştığında Alo 174 Gıda hattını arayarak sıkıntıları konusunda şikâyette bulunabilirler. Bu şekilde tüketicilerimizin hak kaybına uğramalarını engellemiş olur.

Vatandaşlarımız gıdaya ilişkin her türlü şikâyetlerini Alo 174 gıda hattına bildirebilirler. Gönüllü gıda denetmeni olarak denetim ekiplerimize her vatandaşın katkı sağlamasını temenni ediyoruz.

 

Bereketin eksilmediği, hoşgörü ve muhabbetin arttığı, birliğin ve dayanışmanın doruğa çıktığı, bu vesile ile rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı mübarek Ramazan Bayramının tüm halkımıza hayırlı olması dileği ile.