Bingöl’de ilk… Bingöl Sürmanşet Gazetesi, İOS ve ANDROİD uygulaması yayınlandı. 
ŞURADAN İNDİR İOS İÇİN TIKLA

ŞURADAN İNDİR ANDROİD İÇİN TIKLA

Bingöl’de gezilip görülmesi gereken çok yer var. Biz bu haberimizde aileniz ile birlikte gidebileceğiniz, bu 10 yeri sizlere öneriyoruz.

1: YÜZEN ADA – SOLHAN

Bingöl-Muş Karayolu Solhan ilçesi Hazarşah Köyünde bulunan, Turna gölünün üstünde yüzen adacıklar sıra dışı bir tabiat olayına sahiptir. Gölün çevresinde bulunan uzun ve sık otların yakılmasıyla keşfedilmiş alan, ‘”Yüzen Ada” adını almıştır.

2: ÇIR ŞELALESİ - BİNGÖL
Bingöl’ün doğa harikası mekânlarından olan Çır Şelalesi, muhteşem doğa güzelliği ile büyülüyor. Bingöl-Erzurum karayolunun 25. kilometresindeki Yenibaşlar Köyü yol ayrımından itibaren yaklaşık 5 km. mesafedeki Çır kayalıklarında bulunan Çır Şelalesi’nde yaklaşık 100 metre yükseklikten aşağı boşalan sular ve kayaların görüntüsü  muhteşem bir doğal güzelliğe sahne oluyor.

3: SÜLBÜS DAĞI - YAYLADERE
Volkanik bir dağ olan Sülbüs Dağı Yayladere ilçesi'nin kuzey batısında yer almaktadır. Tepesi her zaman karlı görülür. Sivri bir koni görünümündedir. Dağcılar buraya her yıl uğrarlar. Ayrıca bu dağda çeşitli av da yapılır. Dağın üstü düz olmakla beraber, uzaktan sivri görünür. Üstünde bir ziyaret vardır ve heybetli bir görünüm taşıdığı için çeşitli efsaneler yaşatır. Rivayete göre sülbüs adındaki genç bir delikanlı, starı adındaki güzel bir kıza aşık olur. Araya giren bir cadı bunların evlenmesine engel olur. Oğlan aşkından verem hastalığına yakalanarak ölür. Bu üzüntüye dayanamayan kız da çok geçmeden ölünce vasiyeti üzerine sevgilisinin yanına gömülür. Fakat cadı mezarlarının bile arasında dikenli bir ağaç şeklinde filizlenerek onları orada da ayırmak ister ve bunların öteki dünya da bile birbirlerine kavuşmadıkları rivayet edilir. Bingöl Yayladere İlçesi İl Merkezine 100 Km. uzaklıkta bulunmaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

4: KAPLICALAR - ILICALAR
Bingöl merkezine bağlı Ilıcalar beldesinde bulunur. Bingöl-Erzurum Karayolu’nun 20. kilometresindedir. Ulaşım yönünde çok rahattır. Suda yapılan tahliller sonucunda biokarbonatlı, karbondioksitli ve karbon gazozlu sular grubundan olup aynı zamanda klor, sülfat ve silikat gibi anyonlar ile demir ve alüminyum katyonları da içermektedir. Bu nedenle birçok hastalığa iyi gelmektedir. Buraya yıl içerisinde binlerce insan şifa bulmak amacı ile akın eder.

5: HESAREK KAYAK MERKEZİ - BİNGÖL
Bingöl merkez Dikme Köyünde bulunan Hesarek Dağının kuzey yamacında bulunmaktadır. Bingöl şehir merkezinden 34 km mesafededir. Tesis 1910 m yüksekliktedir. Aralık-Mart aylarında kayak yapılabilmektedir.

6: BUBAN BACALARI – SANCAK

Bingöl’ün Sancak Beldesi Oğuldere Köyünün yakınında bulunan Buban bacalarının oluşumu hakkında kesin bilgi olmazken, çok uzun geçmişi olduğu söyleniyor. Bacaların oluşum şekli, vadi yamaçlarından inen sel suları ve rüzgârın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla peribacası şeklinde olan ilginç sivri kaya şekillerinin ortaya çıkmasını sağlamış.

7: KÜLAHLI TAŞLAR - BİNGÖL

Bingöl’ün Kartal köyünde bulunan ve bir vatandaşın görüntülemesiyle ortaya çıkan, görünümüyle peri bacalarını andıran külahlı taşlar Ziyaretçilerini bekliyor.

8: ZAĞ MAĞARASI - BİNGÖL

Zağ Mağarası, Murat Nehri kıyısında, Gökçeli ve Yenidal köyleri arasında sarp bir kayalıkta bulunmaktadır. Murat Nehri'ne bakan tarafı yerden 200-300 metre yükseklikte olup kayaların oyulmasıyla yapılmıştır.

Mağara, üç kat üzerinde kurulmuştur. Her bir katında da 26 oda mevcuttur. Katlar arası geçiş yuvarlak bacalarla, odadan odaya geçişler ise kapılarla sağlanmıştır. Birinci katta Zahire deposu olarak kullanıldığı sanılan kuyular, alt katta oturma odaları, en üst katta iki haremlik odası mevcuttur. Mağara zaman içinde hasar görmüşse de şu anda 17 odası hala yapısını korumaktadır.

9: BALABAN CAMİ - KİĞI

Bingöl'ün Kiğı ilçesinde bulunan Balaban Bey Camii, 600 yıllık tarihi ile  Bingöl'ün en önemli tarihi kültürel varlıklarından biri olarak gösteriliyor.

10: GERİNDAL GÖLÜ – BİNGÖL

Bingöl’ün Şaban bölgesinde bulunan  "Gerındal" olarak bilinen 2 bin 371 metre yükseklikteki krater gölünde, sadece sülük yaşıyor. Akıntı almayarak doğal kaynak ve yaz ayları boyunca kar suyundan beslenen Gerındal Gölünün, suyu şifalı olduğuna inanılıyor. Göl kalp şeklinde.