2018 yılı uyuşturucuyla mücadele raporunu yayınlayan Emniyet Müdürlüğü verilerine göre yaşanan olaylarda büyük artış gözlemlendi. Öyle ki önceki yıla göre %55 oranında bir olay artışı yaşandı. Yapılan operasyonlar, düzenlenen seminerler ve eğitici çalışmalara rağmen zehir tacirleri durdurulamazken, Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri 2017 yılına göre %49 oranında daha fazla şahsı narkotik suçlardan dolayı yakaladı.

Bingöl Valiliğinin yayınladığı rapor şu şekilde;

“Bingöl İl Emniyet Müdürlüğümüz Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce Uyuşturucu Madde tacirlerine yönelik 2018 yılında yapılan çalışmalarda;

İlimiz Merkez ve İlçelerinde 324 Olayda 478 şahıs Uyuşturucu Madde Ticareti Yapmak Ve Uyuşturucu Madde Kullanmak suçlarından yakalanarak adli mercilere sevk edilmiş ve bu şahısların 47’si tutuklanmıştır. İl Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan bu çalışmalarda 2017 yılına kıyasla uyuşturucu ile etkin mücadele kapsamında vuku bulan olay sayısının %55 ve yakalanan şahıs sayısının % 49 arttığı görülmektedir.

Bu olaylarda şüpheli şahısların ev, işyeri ve araçlarında yapılan aramalarda toplamda 267 Kg Esrar, 305 Kg Eroin, 684 adet Ecstacy Hap ve 3,5 Kilogram Metamfetamin maddesi ele geçirilmiştir. İl Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan bu operasyonlarda 2017 yılına kıyasla uyuşturucu ile etkin mücadele kapsamında yakalanan Esrar maddesinde %64’lük bir artışın olduğu görülmektedir.

Ayrıca uyuşturucu ile mücadelede Bingöl halkımızın bilinçlendirilmesi kapsamında Merkez ve ilçelerimizdeki okullarda, Bingöl Üniversitemizde, KYK Yurtlarında ve mahalle muhtarlıklarında “Uyuşturucu İle Mücadelede Ailenin Önemi ve Madde Bağımlılığı İle Mücadele” konulu 112 Seminer düzenlenerek 10.671 vatandaşımızın bilinçlendirilmesi sağlanmıştır. Yine bağımlılıkla mücadele kapsamında İlimiz Kalium AVM, Saat Kulesi Önü ve Bingöl Üniversitemiz başta olmak üzere 11 ayrı noktada “Bağımlılıkla Mücadele Standı” açılmış ve bu stantlarda 6462 vatandaşımız bilinçlendirilmiştir.

İlimizde sahipleri tarafından terk edildiği için zamanla harabeye dönüşerek çökme riski oluşan, halkın can ve mal güvenliğini tehdit etmenin yanı sıra Madde bağımlılarının kullandığı mekanlara dönüştüğü için toplumsal bir sorun haline gelen 15 metruk bina onarılmak suretiyle 85 bina ise yıkılmak suretiyle madde kullanımının önüne geçilmiştir.

Bingöl Emniyet Müdürlüğümüz koordinesinde yapılan bu çalışmalarla ilimiz; 2018 yılında kendisi ile aynı statüde bulunan iller arasında kilogram bazlı yakalamalarda 2. genel sıralamada ise 4. sırada yer almaktadır.

Uyuşturucu Madde Tacirlerine karşı mücadelemiz Bingöl halkımızın da desteği ile artarak ve kararlılıkla devam etmektedir.”