İstanbul Kadıköy Belediyesi’nin kardeş belediyelerle işbirliği kapsamında Bingöl Yayladere’de yaptığı Yayladere Kültür Merkezi yapılan açılışla hizmete girdi.

Yayladere Kültür Merkezi’nin açılışına CHP Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl ve Veli Ağbaba, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Bingöl Belediyesi başkanı Yücel Barakazi, Yayladere Belediye başkanı Sabri Akyürek, Siyasi parti ve STK temsilcileri, ilçe kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Kültür Merkezi açılış programında ilk olarak konuşan Yayladere belediye başkanı Sabri Akyürek,  “Yaklaşık 3,5 yıldır çıktığımız bu yolda Yayladere’mizin en önemli ihtiyaçlarını gidermek için seçimi bir kenara bırakarak yol arkadaşlarımız ve hemşerilerimizle İstanbul ve Ankara’da gece gündüz demeden hizmet adına temaslarda bulunduk.” dedi.  

Akyürek, “Oldukça meşakkatli bir süreçten sonra bugün açılışını gerçekleştireceğimiz Yayladere Belediyesi Kültür Merkezini vücuda getiren Kardeş Belediyemizin Başkanı Abim demekten onur duyacağım Sayın Aykurt Nuhoğlu’nun kapısını her çaldığımızda bizi boş göndermeyen tavrından ve desteklerinden dolayı şahsım ve halkım adına şükranlarımı sunuyorum. Yayladere Kültür Merkezi toplumsal yaşamın gerektirdiği etkileşimlere ortam sağlayacak, her biri kendi başına bir özellik taşıyan kültürel faaliyetlerimizi bir bütünlük içerisinde bir araya getirecek, bu faaliyetlerin yapılmasında odak noktası olacak ve özel kültür faaliyetlerine örnek teşkil edecektir. Eğitim ve kültürel etkinlikler için kurulmuş olan bu yapının geçmiş ile kültür değerlerin gelecek nesillere tanıtılmasında ve öğretilmesinde aynı zamanda geleneksel kültür etkinliklerinin temsilinde de önemli ve aracı bir rol üstlenecektir. Yolumuz, Hak, Muhammed, Ali ve Ehl-i Beytin yüksek ahlak yoludur. Kimsesize, çaresize, darda, yolda kalana ve yetime yardım yoludur. Allah’a giden yoldur.” ifadelerini kullandı.

“Kadıköy ile Yayladere’nin geçmişi aslında 100 yıl öncesine dayanıyor”

Kültür Merkezin açılış programında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,  “Kadıköy ile Yayladere’nin geçmişi aslında 100 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi Haydarpaşa Garı’nın yapımında Kiğılı, Yayladereli taş ustalarının büyük emeği var. Yayladereli taş ustalarının Kadıköy Yeldeğirmeni’ne yerleşmesiyle Kadıköy ile bu ilçe arasında çok yakın bir bağ oluştu. Ben buraya gelince çok fazla Kadıköylü görüyorum. Sanırım çoğunluk kışın Kadıköy’de yazın ise Yayladere’deki köylerinde ikamet ediyor. O anlamda Yayladere ile bizim kardeşliğimizin bir aile yaşamına dönüştüğünü görüyorum. Kentlerin birbirlerini tanıması, kültür alışverişinde bulunmasının gelecekte bize pırıl pırıl bir gelecek sağlayacağını düşünüyoruz. O nedenle bu kültür merkezinin ilçeye iyilik, güzellik ve demokrasi getireceğine inanıyorum.” diye belirtti.

Konuşmasına "Besmele" ile başlayan Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Yayladere'nin kadim bir ilçe ve eşsiz bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Barakazi, "Birçok yerde çok kültürlü yapılar vardır ama Bingöl’de bu çok kültürlü yapı hem etnik hem de mezhebi temelde bu çok eskiye dayanan kadim bir kültürdür. Ve Bingöllüler bu çok kültürlü yapıyı çatışma değil, barış huzur ve bütünleştirme unsurudur. Biz inanıyoruz ki bu çok kültürlü yapımız bu şekilde devam ederse Bingöl gelişmesinde ve kalkınmasında bu çok kültürün getirdiği zenginlikle çağdaş medeniyette örnek teşkil edecek bir yapı arz eder.  Bizim bitki örtümüz, floramız dokunulmamış bozulmamıştır.  Havamız, suyumuz tertemizdir. Bu faktörler sadece Türkiye’de değil Dünyanın bir çok yerinde bulunamayacak nimetlerdir. Bingöl çevresi ve doğasıyla yine gerek Türkiye’de ve gerek dünyada çok güzel işlere mekan olma özeliği ortaya koyuyor.” diye konuştu.

Program, gerçekleşen konuşmalardan ardından, katılımcılara verilen plaket sunumuyla merkezin açılışı yapılarak devam etti.

İki çok amaçlı salon, kütüphane, spor salonu ve bilgisayar laboratuvarının bulunduğu ‘Yayladere Kültür Merkezi’nde mutfak ve misafir ağırlama odaları da bulunuyor. 1000 metrekare alana kurulu olan Kültür Merkezi’nin zemin katında çok amaçlı salon, spor odası ve mutfak yer alıyor.

Program, katılımcılara verilen yemek ikramından ardından sona erdi. 

Editör: TE Bilisim