Bingöl Valiliği'nin PKK'ya yönelik operasyon düzenlendiği ve sivillerin girişine yasaklandığı merkez ve ilçeleri kapsayan birçok bölgede uygulanan yasaklar bugün kalkıyor.  2 hafta süren yasaklar neticesinde PKK terör örgütüne ağır darbeler vurulurken 90’lı yıllarda olduğu gibi yasakların en büyük mağduru yine kırsalda yaşayan vatandaşlar oldu. 

Son günlerde artış gösteren terör eylemleri gerekçe gösterilerek Bingöl Valiliği’nce merkez ve ilçelerde bulunan birçok alanda 4-18 Kasım 2015 tarihleri arasında ‘Geçici Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan edilmiş ve bu alanlara yapılacak askeri operasyonlar sebebiyle sivillerin girişleri yasaklanmıştı. Konuya ilişkin Bingöl Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Bingöl ili sınırları içinde faaliyet gösteren bölücü terör örgütü ve diğer terör örgütlerinin son zamanlarda yapmış oldukları terör ve yıldırma eylemleri, ilimizin sosyal ve ekonomik gelişmesini de olumsuz etkilemeye başlamıştır. Bu eylemler neticesinde vatandaşlarımız, ekonomik, sosyal faaliyetlerini yürütme ve seyahat etme haklarını kullanmaktan mahrum kalmıştır. Günlük hayatları olumsuz etkilenen vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşamaktadırlar. Bingöl Valiliğimiz, öncelikle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ve güven ortamının devam ettirilmesi, devletimizin ve milletimizin her türlü terörist tehdidi ve saldırıdan korunması maksadıyla; bölgesinde emniyet ve asayiş temin etmek için ilgili mevzuat çerçevesinde her türlü tedbiri almaktadır” ifadelerine yer verilmişti.

YASAK 18 ALANDA UYGULANIYORDU

Bingöl Valiliği tarafından ilan edilen ‘Geçici Güvenlik Bölgesi’ 18 alanı kapsıyordu. Bugün sona erecek yasak sonrası vatandaşlar şu alanlara artık girebilecek: “Bingöl Merkezde; Ortaçanak Bölgesi, Hasar Yaylası ve Hasar Tepe Bölgesi, Adaklı İlçesinde; Aysaklı-Maltepe Vadisi ve Aktaş-Çatmaoluk (Sevkar) Bölgeleri, Genç İlçesinde; Sağgöze, Büyükçağ, Yeniyazı, Dikpınar, Derman ve Şekeran Bölgeleri, Karlıova ilçesi; Hasanova ve Hışhışak Deresi Bölgeleri, Solhan İlçesinde; Yenibaşak-Doğuyeli Bölgeleri, Yayladere İlçesinde; Horivanik-Tahkim Deresi (Pohus Vadisi) Bölgeleri.”

2 HAFTADA PKK’YA BÜYÜK DARBE

Bingöl Valiliği’nce 2 haftalık yasakların uygulandığı bölgelerde düzenlenen operasyonlar neticesinde PKK terör örgütüne ağır darbeler vuruldu. Güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde bölücü terör örgütüne ait birçok sığınak imha edilirken, teröristlerin çeşitli döşediği ve patlamaya hazır birçok el yapımı patlayıcı da olası facialara mahal kalmadan kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirildi. 18 alanda 2 hafta boyunca süren yasaklar neticesinde güvenlik güçlerince PKK terör örgütüne vurulan darbeler şu şekilde: Bingöl merkez Alıncık Köyü kırsalında yapılan operasyonlarda PKK’ya ait 10 adet sığınak bulunarak imha edildi. Söz konusu sığınaklar içerisinde 1 adet el bombası, 1 adet bıçak, 11 çift ayakkabı, 10 çift çorap, 13 adet şemsiye, 10 adet puşi, 2adet akümülatör, 1 adet büyük boy çadır, 7 adet kürek, 11 adet sırt çantası, 1200 metre kablo, 1 adet şarz düzeneği, 13 adet tuzaklamada kullanılacak pil düzeneği, 10 metre sera naylonu, 4 kilogram tütün, 5 kilo çay, 2,5 kilo çökelek, 102 kilogram beyaz peynir, 100 kilogram un, 50 kilogram kesme şeker, 40 kilogram pirinç, 40 kilogram makarna, 10 kilogram kuruyemiş, 3 adet uyku tulumu, 3 adet hava pompası, 10 adet çay bardağı, 450 kilogram amonyum nitrat, 50 kilogram gübre,1 adet şişme bot, 5 tonluk su tankı, 3 adet büyük tencere, 2 adet çaydanlık, 4 adet kazma, 4 adet panço, 1 adet at semeri ve bol miktarda muhtelif gıda, yaşam malzemesi ve kıyafet ele geçirildi.  

Yine operasyonlar kapsamında Merkez Alıncık Köyü kırsalında üç ayrı noktada PKK terör örgütüne ait patlamaya hazır birçok el yapımı patlayıcı bulunarak kontrollü bir şekilde imha edildi.

YASAKLAR EN ÇOK KIRSALDAKİ HALKI MAĞDUR ETTİ

Yasaklar, 90’lı yılların olağan üstü hal dönemlerinde olduğu gibi yine en çok bölgede yaşayan halkı mağdur etti. Hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan kırsal kesimde ki vatandaşlar, 18 alanda 2 hafta boyunca uygulanan yasaklar sebebiyle hayvanlarını otlatacak yer bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. Haklı olarak uygulanan yasakların bitmesiyle rahat bir nefes aldıklarını belirten vatandaşlar, bundan sonraki süreçte huzur ve sükûnet ortamının oluşmasını ve böylece bir daha böyle yasakların uygulanmasına gerek kalmamasını temenni ediyor.  

Editör: TE Bilisim