Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanı Mahmut Ayas, koronavirüs ile mücadele hakkında açıklamalarda bulundu. Ayas, yaptığı açıklamada; “ Başta Türkiye’yi ve tüm dünyayı etkisi altına alan bu kriz sürecinde üyelerimizi bir an yalnız bırakmamak için olağan üstü gayret gösterdik. Yapmış olduğumuz çalışmalarımızın  yüzde  80 oranında hükümetimiz nezdinde kabul görürken geriye kalan kısımların da takipçisi olduğumuzu bildirmek isterim.

Üyelerimizden gelen taleplerin çok büyük bir kısmı işletme sermayesi yetersizliği ve nakit ihtiyacından oluşmaktaydı. Üyelerimiz daha çok kira ödeyemedikleri, işçilerin maaşlarını SGK primlerini ödeyemediklerini, gelen vergi ödemelerini, çek senet ödemelerinde güçlük yaşadıklarını belirtmekteydiler. Bu doğrultuda bankalar ile yapılan görüşmeler doğrultusunda öncelikle Kredi Garanti fonu kapsamında teminatlandırılan krediler hayata geçirilmiştir. Kamu bankaları aracılığı ile hayata geçirilen krediler kapsamında TR1 bölgesinde en çok krediye ulaşan il durumdayız rakamlar

Ziraat Bankası             38.650.000 TL  130 üyemize

Halkbank                     50.000. 000 TL 120 üyemize

Vakıfbank                    20.000.000 TL  55 üyemize

Bunun devamında Denizbank ile yapılan bir anlaşmada üyelerimize nefes kredisi kapsamında kredi kullandırılmış ve 2.8 milyon TL kredi üyelerimize ulaştırılmıştır. Yapmış olduğumuz çalışma ile bu kredinin toplam miktarını 10 Milyon TL daha arttırmaktayız.

Halkbank ile Can suyu kredisini adı altında yeni bir kredi çalışması başlatarak şahıs firması niteliğindeki üyelerimizin de krediden yararlanmasını sağladık.

Üyelerimizin öncelikli ödemelerinin ötelenmesi için çalışmalar yürüttük,

KDV ve SGK borçlarının ötelenmesini sağladık

Kosgeb’e olan borçların ötelenmesini sağladık

Virüs salgını sebebiyle kapanan iş yerlerinin çalışanlarına yönelik olarak kısa çalışma ödeneğinin çıkması için taleplerde bulunduk ve kullanılması konusunda üyelerimize öncülük ettik. Bu kapsamda müracatta bulunan 586 işletme 2.282işçi bu destekten faydalanmıştır.

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak 900 ailemize gıda yardımında bulunduk, fırınlarımıza maske ve bone yardımı yaptık ayrıca 140 diyaliz hastamıza maske yardımı yaptık. Bu yardımlar tabi ki yeterli değildir. Bizler üyelerimizin bu süreci en az kayıpla atlatması için her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz.

Hükümetimiz nezdinde ısrarla takipçisi olduğumuz bazı noktaları da sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım ki bu konularda da bir an önce olumlu sonuçlar alır sizlerle paylaşırız.

Düğün salonlarının kontrollü olarak tekrar açılması

Kamudan alacakların ödenmesi yada ödemeye istinaden tahvil verilmesi

MTV ‘nin 2020 de kaldırılması

KDV ve ÖTV indirimleri

Kısa çalışma ödeneğinde çalışma süresinin 450 günden 60 güne indirilmesi

Doğalgaz elektrik faturaları faizsiz ertelenmesi

Bingöl’de Sütaş yatırımları her türlü zorlu şartlara rağmen devam etmektedir. Bu süreçte tarım ve hayvancılık sektörünün ne kadar hayati önem taşıdığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Hep birlikte bu yatırımın tamamlanması ve bölge ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamalıyız.

 

İlimiz bir tarım ve hayvancılık kentidir. Tarım ve hayvancılık desteklerinin maksimize edildiği kentimizde halkımızın üzerine düşeni yapmaya ve bu alana eğilmeye davet ediyorum. Sütaş yatırımlarının sona ermesi ile birlikte bölgede çok ciddi süt ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Kaliteli ve standartlara uygun sütün her zaman alıcısı olacaktır.

Virüs salgını dönemi Bingöl’ün değerini bir kez daha göstermiştir. Gıda sektörü ölümsüzdür. Tarım arazileri ve zengin meralarıyla ilimizde Türkiye’yi doyurmaya katkıda bulunacak imkanlar mevcuttur. 

İlimizin gelişmesi ve istihdam olanaklarının artması bizim her zaman ilk önceliğimiz olarak yerini korumaktadır. Bu günlerin en kısa sürede geçeceğini umut etmekteyiz. Umudumuz sanayi sitelerinde çekiç seslerinin duyulduğu, organize sanayi sitelerinde personel servisleriyle işçilerin taşındığı, tarlalarda alın teriyle türkülerin karıştığı Bingöl’ümüze tekrar kavuşmak ve ilimizi daha da güzelleştirmektir.” dedi. HABER MERKEZİ