Pazartesi günlerinin “Halk Günü” olarak geleneksel hale geldiği Gazetemizde, bu hafta Bingöl Halkına, ilimizin hangi sorununun ön plana çıktığını ve bu sorunların çözümüne ilişkin hangi yollara başvurulması gerektiğini sorduk.

Pazartesi günlerinin “Halk Günü” olarak geleneksel hale geldiği Gazetemizde, bu hafta Bingöl Halkına, ilimizin hangi sorununun ön plana çıktığını ve bu sorunların çözümüne ilişkin hangi yollara başvurulması gerektiğini sorduk. Bingöl’de en çok karşımıza çıkan sorunların başında, “İşsizlik Sorunu, Trafik Sorunu, Yönetici Sorunu, Hastane Sorunu, Kent Meydanın Olmayışı Sorunu ve Gençlik Sorunu” geldi.

Vatandaşlar, işsizliğin azaltılması için gerekli çalışmaların yapılmasını dile getirilirken, mevcut iş sahalarının geliştirilip daha çok kişinin istihdam edilmesi gerektiğini savundu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın gündeme getirdiği Tekstil Kent ve SÜTAŞ Projelerinin biran önce uygulanmaya geçmesi gerektiğini söylediler.

Trafik sorununun her geçen gün arttığından yakınan vatandaşlar, kent meydanının olmayışından dolayı miting ve gösterilerin uluorta yerde yapıldığını söyleyip, bir ara gündeme gelen hükümet konağının yıkılıp yerine kent meydanı yapılacak söyleminin de havada kalmamasını istedi. Kent meydanının altına yapılacak olan otoparkında trafik sorununu kısmen çözeceğini belirten vatandaşlar, çarşı merkezinde çöp kovalarının olmamasında da yakındı ve çöp kovalarının olmamasından dolayı esnafların çöplerini uluorta yerlere attıklarını söyledi.

Gençlik sorununun son zamanlarda ciddi anlamda ön plana çıktığını belirten vatandaşlar, önce ailelerin sonra ilgili STK’ların konuyla ilgilenmesini söylediler.

“Sütaş ve Tekstil Kent Projeleri Hızlanmalı”

Kentte yaşanan en büyük sıkıntıların işsizlik, trafik ve yönetici sıkıntısının olduğunu belirten Abdullah Tuma adlı vatandaş, yöneticilerin birilerinin tekelinde çalışmayı bırakıp bağımsız bir şekilde el ele vererek kentin sıkıntılarına çözüm bulmaları gerektiğini söyledi. Tuma; “Sıkıntı ve sorunların çözümüne katkı sunmalıdır. Kentte görülen çarpık kentleşme bilhassa kent merkezinde görülen çarpık kentleşmeye ‘Kentsel Dönüşüm’ projesiyle çözüme kavuşturulmalıdır. Özel sektöre dönük yatırımlara ağırlık verilerek yeni istihdam alanları oluşturulmalıdır. SÜTAŞ ve Tekstil Kent projeleri hızlandırılıp hayata geçişi sağlanmalıdır. Trafik sorunu da yapılacak yeni otoparklarla çözüme kavuşturulmalıdır.” Dedi.

“Kent Meydanın Söylemi Havada Kalmamalı”

“Bingöl’ün en büyük sorunlarının başında Trafik sorunu ile yürüyüş ve miting alanının olmaması geliyor ”diyen Veysel Danış, çarşı merkezinde çöp kovalarının olmaması nedeniyle esnafın uluorta yere attığı çöplerin de diğer bir sorun olduğunu belirtti. Danış; “Sorunların çözümünde izlenmesi gereken yollar şudur: Kentte yaşanan araç park sorunu çözülürse trafik sorunu da çözüme kavuşmuş olacak. Aynı zamanda yol ve sokak başlarına konulacak uyarıcı levhalarla halkın bilinçlendirilmesi de sorunun çözümüne katkı sunacaktır. Öte yandan yıllardır mevcut Adliye Sarayı ve Hükümet Konağı binalarının yıkılacağı ve boşalacak bu alana da kent meydanı yapılacağı söylenmişti. Bu proje havada kalmaması gerekiyor ve bir an evvel gerçekleştirilip söz konusu alanın devasa bir kent meydanı olmasını ve o meydanın her türlü etkinlik için vatandaşlara tahsis edilmesini yetkililerden talep ediyoruz.” Dedi.

“Gençlik Sorunu Çözülürse Tüm Sorunlar Kendiliğinden Çözülür”

Kentin en büyük sorununun gençlik sorunu olduğunu belirten Zülküf Demir, gençlerin gidişatının kendilerini ciddi oranda kaygılandırdığını söyledi. Demir; “Bu konuda ailelerin çocuklarına sahip çıkması, çocuklarının girdikleri ortamlardan haberdar olup kötü ortalardan uzak tutmaları gerekir. Bu konuda tabii ki yalnız ailelere görev düşmüyor. STK’lar ve emniyet güçleri gençliğin daha doğrusu toplumun geleceği için ele verip sorunun çözümü hususunda gerekli adımları zaman kaybetmeden atmalı. Zira bugünün gençleri geleceğin inşasında temel taşlarımızdır. Onları nasıl eğitirsek nasıl yetiştirirsek toplumumuzun geleceği de o yönde olur. Gençlikte yaşanan bu kötü gidişat sorunu çözülürse toplumda var olan tüm sorunlar kendiliğinden çözülmüş olur.

“Hastanede Doktor ve Cihaz Sıkıntısı Var”

 “Kentin yaşadığı en büyük sıkıntı ekonomik ve hastane sıkıntısıdır” diyen Eşref Katıksız, “Bu konuda siyasiler başta olmak üzere yetkili ve etkili tüm merciler başkalarının tekelinden çıkarak sorunların çözümüne katkı sunmalıdır. Hastanelerimizde doktor sıkıntısı ve cihazlarda yaşanan arızalar derhal giderilmelidir. Bingöl’ün yarıdan fazlası eczanelere borçlanmış durumda. Eczanelerde vatandaşlardan alınan muayene ücretleri nedeniyle korkup hastanelere gidemez duruma geldik” dedi.

“Yeni Yatırımlar ve Mevcut İş Sahalarının Geliştirilmesi İşsizlik Sorununu Azaltacaktır”

Bingöl’ün en büyük sorunlarının başında işsizlik sorununun geldiğini belirten Fatih Kanat, bu sorunun çözümüne ilişkin yeni yatırımların yapılması ve mevcut imalathaneler ile fabrikalar desteklenip güçlendirilmesiyle işsizlik sorununun azalacağını söyledi. Kanat; ”Çoğu insanımız gencimiz çalışacak iş bulamıyor. İş-Kur farklı kurumlarla ortaklaşa olarak 6 aylık gibi kısa süreliğine işçi alıyor ama süre bittiğinde ne olacak. Bu insanlar yine boşta kalacaklar. Kentin en büyük geçim kaynaklarından olan tarım ve hayvancılıkta devletin getirdiği bazı kotalarla bitti. Şeker Pancarı örneğinde olduğu gibi. Devlet fazla olana el koyuyor eksik olanı da çiftçiden almıyor. E çiftçi ne yapacak bu durumda. Bir zamanlar şeker pancarının bol olduğu memlekette şimdi şeker pancarı mumla aranır oldu” dedi.

Editör: TE Bilisim