Bingöl Üniversitesi’nde “Modern Çağda Gençliğin İnanç Sorunları” Paneli düzenlendi. Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele yoğun ilgi gösterilirken, salonun hınca hınç dolduğu gözlendi. Bingöl Üniversitesi ile Bingöl İl Müftülüğü tarafından ortak düzenlenen panele; Bingöl Valisi Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kurum müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Moderatörlüğünü Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun’un yaptığı programın panelistleri de İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Gündüz ile Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez ve Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Mehmet Alıcı’ydı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, bu tür faaliyetleri çok önemsediklerini ifade etti. Modern Çağda Gençliğin İnanç Sorunları Panelinde güncel, ihtiyaç duyulan son derece faydalı bilgilerin sunulacağını vurgulayan ve öğrencilerden bu faaliyetlerden olabildiğince istifade etmelerinin gerekli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çapak, önümüzdeki süreçte de benzer programların devam edeceğini belirtti.

Panelde selamlama konuşması yapan Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi de Bingöl’de buna benzer programların düzenlenmesini son derece faydalı olduğunu ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Selamlama konuşmasını yapan Bingöl Valisi Ali Mantı ise gençleri çok önemsediklerini belirtti. “Önemli olan gençlerimizi ve geleceğimizi nasıl eğittiğimizdir” diyen Vali Ali Mantı, “Gençlerimize, inandığımız değerleri doğru aktarmamız gerekiyor. Onlara güzel örnek olmamız gerek. Biz de inandığımız değerleri uygulamalıyız. İnançlarımızın gerektiği gibi yaşamalıyız. Birbirimizi sevmeliyiz. Fesatlıkla, hasetlikle bir yere varamayız. Herkesin, herkesin hakkına saygılı olduğu bir toplum inşa etmeliyiz” diye konuştu.

“Deizm, dinlerin insanlar tarafından oluşturulduğunu iddia eden bir akım”

Programın ilk panelisti olan Prof. Dr. Şinasi Gündüz, “Bir İnanç Sapması olarak Deizm: Tanrı var, ama uzakta” konusu ile salonu dolduran katılımcılara sunumunu yaptı. Sözlerine, “Deizme göre Allah vardır, dünyayı yarattı ancak ondan sonrasını insan aklına bıraktı” ifadeleri ile başlayan Prof. Dr. Gündüz,  “Yaradanı kabul edip, dini inanışı kabul etmeyen bir düşünce. Deist düşünceye göre ne hara var, ne kilise, ne de cami var. Tanrı beni yarattı bir köşeye çekildi, asıl olan akıldır diyorlar. Deizm, vahyi, kitabı, peygamberi reddeder. Dinlerin insanlar tarafından oluşturulduğunu söyleyen bir akımdır. Tanrı insanı neden ve nasıl yarattığının sorusunun cevabı yoktur onlarda. İnsan öldükten sonra ne olacağının sorusunun cevapları yoktur onlarda” şeklinde konuştu.

“Dini değerlerimizi menfaatlerimize kurban ediyoruz”

“Oysaki Allah, yaratan, izleyen, gözleyen, vahiyle peygamber gönderendir” diye sözlerini sürdüren Prof. Dr. Gündüz, “Allah, insana ve âleme müdahale eder. Her şeyin hâkimidir. Allah’a iman edip, şehadet getiren ancak hiçbir emrine uymayan. Dinin gereklerini yerine getirmeyenler var. Bunlar, adı konulmamış deistler gibi davranıyorlar. Asıl tehlikeli olanlar bunlardır. Bu, Müslümanlık için tehlikedir. Asıl sorulardan biri de deizmin neden taraftar buluyor oluşudur. İnsanlar neden deizme yöneliyor, bunu sorgulamalıyız. Bunun üç asıl sebebi vardır. Birincisi, problemli din anlayışıdır. Bu, insanı dinden soğutuyor. İkincisi, dini değerlerimizin itibarsızlaştırılmasıdır. Özellikle medya kanalıyla bunu yapıyorlar. Üçüncüsü ise sosyal, kültürel ve ekonomik yaşantının alabildiğine sekülerleşmesidir. Birbirimize karşı davranışlarımızda İslami değerlerin kaybolmasıdır. Dini değerlerimizi menfaatlerimize kurban ediyoruz. Kendi dini değerlerimizle İslam’ın özündeki değerlerle insanları buluşturmalıyız. İslami değerlerle yetişmeyen zihinler, yabancı fikirlerin esiri olurlar” şeklinde sözlerini noktaladı.

“Yeni Çağ Manevi Akımları ve Gençlik: Yoga, Reiki, Meditasyon” konu başlıklı sunumunu yapan Doç. Dr. Mehmet Alıcı ise Yoga’nın esasen Hint düşüncesinde bir ibadet hali olduğunu ifade etti.  Hint düşüncesinde Yoga’nın kişinin gündelik yaşamını düzenleyen, nasıl yaşanılacağını söyleyen değerler olduğunu ifade eden Doç. Alıcı, ülkemizde de bazılarınca cilalanıp sunulduğunu belirti. Prof. Dr. Alıcı, Reiki kelimesinin Japonca'da Transandantal ruhun enerjisi yani kozmik yaşam enerjisi demek olduğunu dile getirerek, herkesi maddi manevi sağlığa götüren bir ışık yolu olarak sayıldığını söyledi.

“Tevhidi hayatımızın merkezine koyarak yaşamalıyız”

Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez ise “Genç Sahabeler: Asr-ı Saadet’ten Genç Şahsiyet Örnekleri” sunumunda Peygamber Efendimizin helalin ve haramın, iyinin ve kötünün düşünülmeden davranıldığı bir çağda yaşayıp, insanlara güzelliği ve hoş ahlakı anlattığını vurgulayarak sözlerine başladı. Peygamber Efendimize inananların yüzde 65’inin gençlerden oluştuğunu belirten Prof. Dr. Söylemez, “En yaşlıları Hz. Ebubekir’di, o da 38 yaşındaydı. O’na ilk inananların çoğu gençlerdi. Mesela Hz. Ali 10 yaşındaydı. Gençler,  Peygamber Efendimizin etrafında bir hale oluşturmuşlardı. İslam’a ve Peygamberimize en yakın olan ekip gençlerdi.

Hayatımızın merkezine ırkımızı, üstünlüklerimizi değil tevhid inancını koymalıyız

Prof. Dr. Söylemez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hz. Peygamberimiz, gençlere hayatlarının merkezine tevhidi almalarını istemiştir. Tevhid, hayatın merkezine Allah’ın dışında hiçbir şeyi koymamaktır. Hayatınızın merkezine ırkınızı, dilinizi, takımınızı, üstünlüklerimizi koyarak yaşayamayız. Tevhidi, ahireti merkeze alan bir kitleyi oluşturmak zorundayız. Biz, yüzümüz ahirete dönük değil, dünyaya dönük şekilde yaşıyoruz.”

Panel dinleyicilerin sordukları soruların cevaplanmasıyla sona erdi.

Editör: TE Bilisim