HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Karayolları Bölge Müdürlüklerine bağlı şubelerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması hususunda yaklaşık 3,5 yıl önce açılan davanın olumlu sonuçlandığını ve kararın Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafındanda onanarak kesinlik kazandığını söyledi. Baluken, yargıtayın aldığı karara rağmen işçilerin kadroya alınmadığını belirterek konuya ilişkin verdiği önergeyle meclis araştırması açılmasını talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı Şube Şefliklerinde hizmet alımıyla taşeron işçi olarak çalışan personele ilişkin Meclis Araştırma önergesi sundu.

Araştırma önergesinde, Taşeron işçilerin örgütlü oldukları sendikaları tarafından adlarına açılan davanın lehlerine sonuçlandığını belirten Baluken,  “Söz konusu mahkeme kararı Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarından onanarak kesinlik kazanmıştır. Karar gereği bu işçilerin karayollarının sürekli işçi kadrosuna alınması yönündedir. Yargı kararının üzerinden 42 ay geçmesine rağmen mahkeme kararları uygulanmamakta ve işçiler mağdur edilmektedir. İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi ve taşeron işçilerinin büyük bir önem atfetmektedir” ifadelerine yer verdi.

İşçi sendikalarının kaynaklarına göre Türkiye’de bir milyonu kamu sektöründe olmak üzere, 2,5 milyondan fazla taşeron işçi bulunduğunu ifade eden Baluken, “Karayollarında çalışan taşeron işçileri iş kolunda örgütlü bir sendikaya üye olmuş; Mahkemeler bu işçilerin işe girdikleri tarihten itibaren asıl işvereninin Karayolları Genel Müdürlüğü olduğuna karar vermiş, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de Mahkeme kararlarını onaylamıştır. Karayollarında çalışan taşeron işçilerin aslında kamu işçisi olması gerektiği yönünde olan bu yerel mahkeme kararı 2011’de alınmış ve bu karar 2013 yılında da Yargıtay tarafından onanmıştır. Kesinleşmiş bir mahkeme kararına söz konusu olan yaklaşık 6 Bin 500 Karayolları işçisi, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün işçisi olma hakkını elde etmiş durumdalar. Bu karar işçilere kamuda kadro verilmesi anlamına gelmektedir. Karayolları işçileri hakkındaki bu kesinleşen kadro kararının yanında bir de ‘baştan itibaren kamu işçisi olarak sayılmaları da karara bağlanmıştır. Bağlı kararın sonucunda geriye dönük 5 yıllık süre için toplu iş sözleşmesinin ücret farkları da bu işçilere de ödenmek zorunda. Yargıtay ücret farkları konusunda yerel mahkemenin verdiği kararı temyiz ederek işçilerin haklarını teslim etmiş durumdadır” ifadelerini kullandı.

“Mahkeme Kararı Gözmezden Geliniyor”

Araştırma önergesinde, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan işçilerin yargı kararlarıyla elde ettikleri kadro hakkının üzerinden yaklaşık 3,5 yıl geçmesine rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yargı kararını önemsemediğini kaydeden Baluken, şu ifadelere yer verdi: “Bakanlık mahkeme kararını görmezden gelerek konuyu ötelemekte ve ilgili mahkeme kararını uygulamamaktadır. Nitekim yeni yıla girerken Karayolları 64. Niğde Otoyol Bakım İşletme Şefliğinde çalışan üç ayrı taşerona ait 20 taşeron işçinin işten atıldı. Karayollarında çalışan taşeron işçiler, yargının aldığı kararın uygulanmasını ve kadrolu olmayı beklerken işsiz kalmışlardır. Bütün sektörlerde olduğu gibi karayollarında da çalışan taşeron işçileri bu despotik emek rejiminden, kölelik düzeninden kurtulmak, güvence altında çalışmak istiyor. 42 aydır kadro hakları verilmeyen karayollarında çalışan taşeron işçileri yargı kararının uygulanmasını ve kadro verilmesini beklemektedirler. Yargı kararı daha fazla zaman yitirmeden uygulanmalı ve taşeron işçilerin sorunlarına acilen bir çözüm bulunmalıdır. İşçilerin mağduriyeti geciken adaletin sonucu haline gelmiş durumdadır. Yanı sıra bu gecikmenin devlete maliyeti de daha fazla tazminat ödeme şeklinde gerçekleşecektir.”

Editör: TE Bilisim