Bingöl’de ki lastik tamircileri, kış lastiği uygulaması nedeniyle yoğun mesai yapıyor. 1 Aralık itibari ile kullanımı zorunlu hale gelecek olan kış lastikleri ile ilgili lastikçiler, sürücüleri 'can ve mal güvenliği için araçlara 2 değil, 4 kış lastiği takılmalı' diyerek uyarıda bulundu.

Ticari araçlar için 1 Aralık tarihinde başlayan kış lastiği uygulaması öncesinde lastiklerini taktırmak isteyen ticari araç sahipleri ile özel araç sahipleri lastikçilerin yolunu tuttu. Pazar gününden itibaren lastikçilerde başlayan yoğunluk uygulamanın son gününde de yoğun bir şekilde devam ediyor. Lastiklerini taktırmak için lastikçilere gelen sürücüler sıra nedeniyle beklemek zorunda kaldı. Kış lastiğini taktıran sürücüler, kış ayının gelmesi ile birlikte tedbiri almak için kış lastiklerini taktırdıklarını uzun ya da kısa olmak üzere çıktıkları yolda sorun yaşamak istemediklerini söyledi. Günde ortalama 50 ile 90 arasında lastik değiştirildiğini ifade eden lastikçiler, son güne bırakılmasından da şikâyetçi.

22 yıldır lastik tamirciliği yaptığını belirten İşletmeci Kadri Varol, Pazar gününden itibaren yoğunluk yaşadıklarını, ticari araçların da gelmeye devam ettiğini, can ve mal güvenliği için sürücülerin kış lastiklerini taktırmalarını istedi.

Varol, “Her araçta en az 4 tane kışlık lastik takılması can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından zorunludur. İster ticari olsun ister özel olsun araç sahipleri veya sürücüleri kış lastiği takmak zorundadır. İnsan nasıl ki kışın palto, bot giymek zorundaysa araçta aynen öyledir. Aracında can ve mal emniyeti açısından kışlık lastiği, antifrizi veya cam suyu gibi bakımları mutlaka yapılmalıdır. Bizim insanlarımız genelde ‘Kar yağsın benden ondan sonra lastiği takayım’ diye düşünüyor. Bu yanlış bir düşüncedir. Hava sıcaklığı sekiz dereceye düştüğü zaman kış lastiği takmak zorundasınız. Sebebine gelince normal lastik ne kadar kaliteli olursa olsun sekiz derece altındaki havalarda sertleşir ve fren mesafesi uzar. Kış lastiğinin içindeki kauçuk madde soğuk havalarda donmadığı için normal lastikler 48 metrede aracınızı durduruyorsa kış lastiği 24 metrede sizi durdurur. Bu sebeple hem sizin hem de karşınızdakinin can güvenliği açısından kışlık lastiğin önemi çok büyüktür. Takılacak kışlık lastiklerde de ucuza kaçmak yerine mümkün metre en kalitelisini almalıdır. Can güvenliğiniz açısından bunu yapmanız şart” dedi.

 

SÜRÜCÜLERE UYARI!

Sürücülere uyarılarda bulunmaya devam eden Varol, “Şu an eskiye göre insanlarımız bu konuda biraz daha bilinçlenmiş durumda ancak yine bu konuda kendince akılcılık yapanlarda olmuyor değil. Adam kendi ve karşısındakinin can güvenliğinden ziyade ne kadar az para harcayarak çıkabilirim düşüncesinde.  Netice itibariyle hem kullanan kişinin hem de karşıdakinin canı mevzu bahistir burada. Bu konuda ceza-i yaptırım ister olsun ister olmasın insanların can güvenliği için bu konulara dikkat edilmeli.  Her şey zamanında güzeldir. Kışlık lastiği zamanında yazlık lastiği de zamanında kullanacaksın. İşi sağlam yamak lazımdır ki bunun içinde erbabında yapmak lazımdır” diye konuştu.

 

‘GÜNDE 80-90 ADET DEĞİŞTİRİYORUZ’

Günde ortalama 80-90 aracın lastiklerini değiştirdiklerini belirten Ramazan Demir adlı işletmeci ise, “Eskiden sürücüler kışlık lastik takmıyordu ancak zorunluluktan sonra takmaya başladılar. İşlerimiz çok yoğun. Son güne bırakıyor şoförler genelde. Daha önce takılsa daha iyi olur. Çünkü asfalt soğuduğu andan itibaren, kış lastiği takmak gerekiyor. Günlük 80 – 90 adet lastik değiştiriyoruz. Geçen yıl daha azdı bu rakam” ifadelerini kullandı.

Sürücülere uyarılarda da bulunan Demir, şunları söyledi: “Kış lastiği olmadan yola çıkmayalım. Bu lastikler ıslak, buzlu ve karlı zeminlerde etkili. Müşteri, 'sadece kar yağdığında takalım' derse yanılır. Islak havada da kış lastiğinin güvenliği çok daha fazladır. Çekiş olan tarafa kış lastiğini taktığımızda kış lastiği yaz lastiğine göre daha kısa mesafede durur. Çekiş tarafına taktığımız da frene bastığımızda kış lastikleri kısa mesafede yaz lastikleri de uzun mesafede durur. Bu da arabada dönmeler ve kaymalar yapar. O nedenle 2 tane tavsiye edilmez. Giderken bir sıkıntı yaşanmaz, ancak dururken ciddi sıkıntı yaşanır. Kış lastiğinin en büyük özelliği durmasıdır. Gidemediğiniz zaman en fazla geç kalırsınız. Durmadığınız zaman önce canınız sonra malınız.”

Demir ayrıca, lastiklerin yaptığı kilometreye göre de değişmesi gerektiğini sözlerine ekledi

‘SÜRÜCÜLER BİLİNÇLENDİ’

Geçen yıla oranla kar lastiği uygulamasında sürücülerin bilinçlendiğini ifade eden lastik tamircisi Yusuf Demir ise, “Bu yıl şoförler daha dikkatli davranıyor. Fabrikalar lastik ihtiyaçlarına göre cevap veriyorlar. Geçen yıl lastik sıkıntısı çok çektik. Bu yıl lastik sıkıntısı yaşamıyoruz. Herkese kar lastiği takmalarını tavsiye ediyoruz. Günde 50’den fazla lastik değiştiriyoruz. Bu sayının yarın daha fazla olmasını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“SON GÜNE BIRAKMASINLAR”

Aracının kışlık lastiklerini taktıran Vedat Maybasan ise, sürücülere son güne bırakmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Maybasan, “1 Aralık’ta kış lastiği takma zorunluluğu var. İşim dolayısıyla ancak bugün getirip taktırabildim. Ceza ve daha da önemlisi emniyetimiz açısından taktırdık. Öyle kar yağıyor ki bazen, araçlarımız saplanıyor ve çıkamıyoruz. Zincir takmak zorunda kalıyoruz. Bir an önce herkes kış lastiğini taksın ve son güne bırakmasınlar. Hem ceza yerler hem de emniyetleri açısından önemlidir. Kar yağdıktan sonra yollarda buzlanma meydana geliyor. Bir an önce şoförler lastiklerini taksınlar ve önlemlerini alsınlar” dedi.

Editör: TE Bilisim