1 Mayıs 2003 Perşembe günü, yerel saat ile 03:27’de Bingöl ve civarında meydana gelen depremde 176 kişi hayatını kaybederken, 521 kişi ise çeşitli yerlerinden yaralandı. Özellikle Kamu binaları ağır hasar gördü. Bingöl depreminde ilk verilen bilgilere göre 570 konut tamamen yıkılmış, yaklaşık 6000 konut hasar görmüştür. 1 Mayıs 2003 Bingöl Depremi de Doğu Anadolu Fay sistemi içinde yer alan ikinci dereceden bir fayın hareketine bağlı olarak gelişmiştir.

YATILI OKUL YIKILDI

Depremde Bingöl Merkeze Bağlı Çeltiksuyu Yatılı Bölge Okulu tamamen yıkıldı. 84 ögrenci enkaz altında hayatını kaybetti. Bunun yanında birçok kamu binası hasar gördü. Merkeze ve Sancak beldesine bağlı birçok yerleşim yerinde ağır hasar ve can kaybı meydana geldi. Özellikle Çimenli (Lek) köyünde 15 kişi hayatını kaybetti. Bunun yanında onlarca küçük ve büyük baş hayvan telef oldu.

DENETİMLER ARTIRILMALI

1 Mayıs 2003 Bingöl Depremi bölgede günümüzde de süregelen yoğun deformasyonun, hakim olarak doğrultu atımlı fay sistemlerinin oluşumu ile sürdüğünü ortaya koymuştur. Bölgenin gelecekte de deprem potansiyelinin en yüksek yerler arasında olduğu gerçeğinden hareket ederek, özellikle depreme dayanıklı konut yapımından ve deprem yapı tekniğine uygunsuz imalat, kalitesiz ve eksik malzeme kullanımından kaynaklandığı çarpıcı olarak görülmüştür.