Günün anlam ve önemi ile ilgili yazılı basın açıklaması yapan Bingöl Valisi Ali Mantı, Mehmet Akif Ersoy, akleden selim kalbi ile 97 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı yarışmaya katılarak devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü olan ‘İstiklal Marşımızı’ yazmıştır” dedi.

Mantı, açıklamasını şu şekilde sürdürdü.

“Mehmet Akif Ersoy, sadece yazdığı İstiklal Marşı ile değil, bilgeliği, dürüstlüğü, samimiyeti, hamiyetperverliği, sözüne sadıklığı, fedakârlığı, tevazuu, dik duruşu, doğru bildiğinden şaşmayışı, inançları uğrunda gösterdiği muazzam gayreti ve vatan mücadelesine yaptığı katkılarıyla, bugün olduğu gibi yaşadığı dönem içerisinde de saygın bir mütefekkir; zalime ve batıla karşı bitmeyen öfkesiyle özgün bir modeldir. O günün zor koşullarını ve milletimizin harap ve bitap halini bizzat yaşayan Mehmet Akif Ersoy, bir dava adamı olarak Kurtuluş Mücadelesinde aktif rol oynamış ve bir rozet gibi yakamızda taşıdığımız bağımsızlık sembolü İstiklal Marşımızı yazmıştır.

Mehmet Akif Ersoy, birlikte yaşadığı toplumun formasyonunu çok iyi bilmektedir ve yazdığı İstiklal Marşı ile bu milletin duygu ve düşüncelerine diriliş muştusu olmuştur. Ve hamdolsun aziz milletimiz, ‘şehadetleri dinin temeli olan ezanların susmaması ve mabedimizin göğsüne namahrem elinin değmemesi’ için birlik ve beraberlik içinde ‘tek dişi kalmış canavara iman dolu göğsünü siper ederek’ o zor günleri atlatmıştır.

Her daim hakka tapan milletimizin yüzyıl öncesinde sahip olduğu hürriyet ve istiklal heyecanına bugün bizlerin de ihtiyacı vardır. Zira yüzyıl önce bizlere kölelik zincirlerini ve izmihlali reva gören emperyalist şer odakları, bugün de güzel ülkemizin ve aziz milletimizin huzurunu bozmak için çalışmaktadırlar. Geçmişe dair sağlam etütleri olmayanlar geleceğe dair doğru okumalar yapamazlar. Tarihimizdeki yenilgi ve zafer saatlerini iyi okumalıyız. Bilincimizi bileyen ve bilincimizi körelten dinamikleri iyi tanımalıyız. Kendi inanç ve kültür havzamızda sahici okumalar yaparak kuracağımız geçmiş, bugün ve gelecek kurgusu yeni nesillere bırakabileceğimiz en önemli miras olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşımızın kabulünün 97. yıl dönümünü kutlarken başta tarihimizin yüz akı şahsiyetlerinden İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere bu şanlı destanı yazan tüm ecdadımızı rahmet ve minnetle yâd ediyorum.”

 

Editör: TE Bilisim