Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, İç işleri Bakanı Efkan Ala’ya Bingöl Kervansaray-Kurudere köyü arasındaki BSK'lı yolu için soru önergesi verdi. Özsoy; “Bingöl ilinde yapımına 2011’de başlanan Kervansaray-Kurudere köyü arasındaki yolun yapımına  2012-2013-2014 yıllarında parçalar halinde devam edilmiştir. Fakat yolda her yıl yapılan bölüm bir sonraki yıl kılcal çatlaklar daha sonrasında ise büyük çatlaklar oluşturarak yolun dağılmasına sebep olmuştur. Sonuç olarak, 2011 yılında yapılmaya başlanan yol şu anda tamamen bozulmuş haldedir. Söz konusu yolçok pahalı ve sağlam bir yöntem olan B.S.K.(Bitümlü Sıcak Karışım) kullanılarak yapılmış ve sathi kaplama ile asfaltlanan yolların aksine 40-50 gibi uzun yıllar bozulmadan kullanılabilir olmasına rağmen yolun bu kadar kısa sürede kullanılamaz hale gelmesi ihaleyi alan firma hakkında çok ciddi eksikliklere ve usulsüzlüklere işaret etmektedir. Yolda yaşanan çatlamaların hatalı imalat, yetersiz bitüm, kalitesiz silindiraj, bozuk temel tabakası, kalitesiz aprega kullanılması, karışımların hatalı olması, karışımlardaki dizayn oranlarının yanlış olması, katlar arası yeterince emisyon atılmadığı ve benzeri sebeplerden dolayı oluştuğu tespit edilmiştir.  Buna ek olarak, usulen B.S.K ile yapılacak yolların ihale aşamasında teknik şartname hazırlanırken yüklenici firmalarda B.S.K ehliyet ve liyakat sahibi olma şartı aranır buna ek olarak yüklenici firma teminat olarak daha önceden B.S.K ile yaptığı 50-100km’lik bir yolu örnek göstermek zorundadır.2011 yılında Kervansaray kavşağından itibaren yapımına başlanan yol hali hazırda bu kadar sorunlu iken 2013 yılında ihalesi yapılan Karakoçan-Bingöl yolunun aynı firmaya verildiğine dair iddialar ise usulsüzlük iddialarını güçlendirmektedir” ifadelerine yer verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, İç işleri Bakanı Efkan Ala’ya cevaplaması için verdiği önergenin içeri;

  1. İşi yüklenen firma hangisidir ve nerede ne kadar B.S.K’lı yol yapmıştır ve bu yolların son durumu nedir?Bu firmanın Bingöl ilinde aldığı bütün ihaleler ve bu ihalelerin bedelleri nelerdir?B.S.K işlerinin küçük bölümler halinde ihale edilmek sureti ile hep söz konusu aynı firmaya verildiğine yönelik iddialar hakkında her hangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  2. Söz konusu firmada teknik elaman olarak görevlendirilmesi gereken ve mevcut mühendis sayısı kaçtır? Çalışan bu mühendisler arasında maden ve jeoloji mühendisi var mıdır?
  3. Kervansaray-Karakoçan arası B.S.K’lı yol işini yapan firmanın gerekli teknik donanıma sahip olup olmadığı denetlenmiş midir?Söz konusu yol yapımında il özel idaresince görevli kılınıp yolu teslim alan teknik komisyon raporunda mevcut sıkıntılara  değinilmiş midir? Komisyonun teslim alma sürecine ilişkin başlatılmış herhangi bir idari ve hukuki soruşturma var mıdır?
  4. Yolda çok kısa bir süre zarfında oluşan bozulmalara dair yüklenici firma hakkında herhangi bir hukuki ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Bu soruşturmalar neticesinde firma ne tür bir yaptırıma tabi tutulmuştur?
  5. 2011 yılında yüklendiği işin uygulanmasında çok ciddi sorunlar çıkmasına rağmen2012-2013-2014’te aynı firmaya başkaB.S.K işleri verilmesi suretiyle yapılan ciddi usulsüzlük hakkında bakanlığınız tarafından başlatılmış herhangi bir idari ve hukuki soruşturma var mıdır?
  6. Elazığ, Malatya, Erzurum, Muş, Ağrı, Bitlis gibi çevre illerimizde aynı şekilde B.S.K ile yapılan yollarda şimdiye kadar hiçbir hasar oluşmaz iken Bingöl ilinde yapılan B.S.K’lı yollarda bu kadar çok problem yaşanması hususunda başlatılan herhangi bir soruşturma var mıdır?
Editör: TE Bilisim