Kış lastiği uygulamasının yarın başlayacak olması nedeniyle Bingöl’deki oto lastikçilerde yoğunluk yaşandı.

Ticari araçlar için 1 Aralık tarihinde başlayan kış lastiği uygulaması öncesinde lastiklerini taktırmak isteyen ticari araç sahipleri ile özel araç sahipleri oto lastikçilere akın ediyor. Kimi lastikçilerin önün de ise araç kuyruklarının oluştuğu görüldü.

30 yıldır oto lastiği işi yaptığını belirten İşletmeci Turan Bürkük, son birkaç gündür yoğunluk yaşadıklarını, ticari araçlar başta olmak üzere her türlü aracın gelmeye devam ettiğini, kazalara mahal vermemek için sürücülerin kış lastiklerini taktırdıklarını söyledi.

“Kış lastiği uygulaması yarın başladığı için yoğunluk var”

Bürkük, “Mesleğim lastik tamircisi, yaklaşık olarak 30 yıla yakındır bu işi yapıyorum. Bingöl’ün ilk sanayisi madden sokakta iken oradan bu işe başladım ve devam ediyorum. Bingöl’de 5 ayrı yerde iş yerim var. Kış lastiği uygulaması yarın başladığı için yoğunluk var. Tabiri caizse bayramın arife günü bir yoğunluk yaşıyoruz. Kış mevsimi geldiği için kış lastiğine yoğun bir talep var. Sürücüler, tarihi geçmiş lastik kullanmasınlar. 3-4 yılda lastik silik oluyor, yıpranıyor. Yeni lastiğin her zaman yol tutuşu daha iyi olur ve virajlarda aracı savurmaz. Kazalara neden olmaz. Buzlu yollarda eski lastiklerde kaza yüzdesi daha fazladır.” dedi.

Sürücülere tavsiyelerde bulunan Bürkük, “Kış mevsimin gelmesiyle kış lastiği uygulaması ve genel trafik kurallara herkesin uyması gerekir. Kurallara uymayanlar hakkında gerekli işlemler yapılması gerekir.  Kış geldiğinde biz kendimiz yazlık ayakkabıları çıkarıp botlarımızı giyiyoruz. Dolayısıyla mal ve can güvenliğimiz için araçlarımıza kış lastiği takmamız da gerekiyor.”

Ali Çağatay adlı vatandaş ise kış lastiği hakkında şunları söyledi: “30 yıllık şoförüm. Ticari araç kullanıyorum. Kış gelince kar lastiğinin önemi artıyor. Her zaman kış lastiğini uyguluyorum. Kış lastiği kazaların olmaması için avantajlıdır. Kış lastiği olmadan kışın araç kullanmak kazalara neden olur.”

Oto lastikçide usta olarak çalışan İdris Aran da iyi ve kaliteli bir lastik alma konusunda önemli uyarılarda bulunarak, şunları ifade etti:

“5 yıldır oto lastikçi ustası olarak çalışıyorum. Lastik aldığımızda öncelikle üretim tarihi ile yol tutuş açısı çok önemli. Ayrıca lastiğin kauçuk oranına dikkat edelim. Özelikle naylon oranı yüksek olan lastikler ciddi bir zafiyet veriyor. Lastiğin kauçuk oranı yüksek ve geniş dişlere sahip olması lazım. Bu özeliklere sahip kış lastiği yol tutuşunda iyi bir performans sağlar. Ayrıca markaya dikkat etmek lazım. Çin malı ve merdiven altı üretimler var. Onlardan da uzak durulduğu zaman olası kazalarda olmaz inşallah.” İLKHA

Editör: TE Bilisim