HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, olumsuz hava şartları nedeniyle Bingöl’e bağlı köylerin genelinde yaşanan yol ve elektrik sıkıntısını meclis gündemine taşıdı.

Olumsuz hava şartları nedeniyle Bingöl’e bağlı köylerin büyük kısmında yol elektrik sorunu yaşanıyor. Ekiplerin aralıksız çalışmalarına rağmen sayı olarak yetersiz oluşları nedeniyle devam eden sorunlar vatandaşı mağdur ediyor. HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, yaşanan sıkıntıları İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

Baluken, “Bingöl ilimizde her kış ayında yaşanan hizmetsizlik felaketi, bu yıl artarak sürmektedir. Kar yağışlarının başlaması ile yüzlerce köyümüzün yolu kapalı, elektrik hizmeti verilemez duruma gelmiştir.Her yıl çeşitli vesilelerle gerek bizlerin gerekse de sivil toplum kuruluşlarının uyarılarına rağmen hükümet ve yerel idarecilerin önlemler almaması bu sorunu her kış daha devasa hale getirmektedir. 2015 yılının ilk ayları ile beraber elektrik kesintileri ve yolların kapalı olması köyler düzleminden ilçeler düzlemine geçmiştir. 21. yüzyılda görülmemesi gereken tablolar Bingöl ilimiz köy ve ilçelerinde görülmektedir. En asgari bir yağışta elektrik tellerinin kopması, direklerin yıkılması gibi görüntüler bu vahim tablonun bir başka görüntüsüdür” dedi.

“Elektrik Hizmetinin Özelleştirilmesi Siyasi Ranta Çevrilmek İsteniyor”

Hükümetin elektrik hizmetini özelleştirerek siyasi rant sağlamaya çalıştığını ileri süren Baluken, “HES Barajları, Termik Santraller ve Kalekolların yapımına harcanan tutarlar, kentimize yatırım olarak gösterilmekteyken elektrik kesintileri ve yolların kapalı olması üzerinden yaşanan bu dramatik görüntü ise bir hükümet yetersizliği olarak önümüzde durmaktadır. Elektrik hizmetinin özelleştirmesini siyasi rant propagandasına çevirmek isteyen AKP’li siyasetçilerin özelleştirme merkezli bu dramatik tablonun aşılması için bir çaba göstermemeleri ise kamuoyunda büyük tepki toplamaktadır. Nitekim 2015 yılının ilk aylarında kar yağışları henüz başlamışken merkez köyler, Sancak Beldesi, Kiğı, Yedisu, Adaklı, Yayladere, Karlıova, Solhan, Genç ilçelerimizin gerek köyleriyle bağlantıları gerek birbirleri ile bağlantıları gerekse de kent merkezi ile bağlantıları uzunca bir süre kapalı kalmıştır, kalmaya da devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Baluken, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye sunduğu önergede şu soruların sordu:

1. Bingöl ilimizde 2014 yılında kar yağışından dolayı yolların kapanmasına karşı hizmet verecek araç sayısı kaçtı? Bu araç sayısı 2015 yılında kaça çıkarılmıştır?

2. Bingöl ilimizde 2014 ve öncesi yıllarda elektrik kesintilerine karşı hizmet veren ekip sayısı kaçtı? 2015 yılı için bu ekiplerin sayısı kaç olmuştur?

3. Bingöl ilimiz ve kar yağışının yoğun olduğu diğer illerimizde yolların kapanması ve elektrik kesintilerinin olmasına karşın kamusal ve toplumsal işlerin aksamaması için acil eylem planlarınız var mıdır? Varsa bu planlar Bingöl ilimizde neden devreye konmamıştır?

4. Bingöl ilimizde kar yağışının başlaması ile birlikte köy yolları kapanmıştır. Köy yollarının kapanması ile birlikte sağlık hizmetleri verilememektedir. Ağır hava koşullarında sağlık hizmeti vermesi gereken araç sayısı kaç tanedir? Bu araçların arttırılmasına ilişkin bir alım söz konusu mudur?

5. Bingöl ilimizde köy yollarının kapalı olmasından ötürü taşımalı eğitim sistemi iflas etmiş, binlerce öğrenci eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılmıştır. Taşımalı eğitim sistemine alternatif olarak ikinci bir planınız var mıdır?

6. Bingöl ilimiz ilçeleri bir haftaya yakın bir süre elektrik olmadığı için yüzlerce yıl öncesini yaşamıştır. Bu elektrik kesintilerinden ötürü kamu kurumları hizmet verememiş ve halkımız mağdur edilmiştir. Söz konusu mağduriyetlerin belirlenerek özelleştirme kapsamında elektrik hizmeti veren şirkete soruşturma açacak mısınız?

7. Bingöl ilimizde sadece köy yolları değil, ilçe yolları da günlerce kapalı kalmıştır. Yayladere ve Adaklı başta olmak üzere ilçelerimizin büyük çoğunluğunun kent merkezi ile bağlantısı kesilmiştir. Bu yolların bir haftaya yakın kapalı kalmasında idari bir eksiklik tespit edilmiş midir? Bu hizmetsizlik felaketinden dolayı soruşturma açılacak mıdır?

8. 2015 yılında AKP hükümetinin politikalarından elektrik hizmetinin özelleştirilmesi ve taşımalı eğitim sisteminin iflas ettiği net bir şekilde ortaya çıkmıştır.  Elektrik hizmetinin tekrar kamulaştırılması ve taşımalı eğitim sistemine alternatif bulunması için bir çalışma yapacak mısınız?

Editör: TE Bilisim