Vali Ali Mantı, TRT Erzurum Radyosuna canlı yayın konuğu oldu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde gerçekleştirilen ‘Sıfır Atık Projesi’ ve ilimiz hakkında genel değerlendirmelerde bulunan Vali Mantı şunları söyledi:

 

TRT Erzurum Radyosu:

Sürdürebilir kalkınmanın olmazsa olmazı zararlı atıkların doğadan uzak tutulması ve geri dönüşüm. Sıfır atık projesi ne zaman başladı? Kapsamı ve içeriği ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Vali Mantı:


Sıfır Atık projesi Sayın Cumhurbaşkanımızın Muhterem eşleri Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendinin himayelerinde tüm Türkiye çapında başlatılmıştır. Daha önce de farklı programlar uygulanıyordu. Türkiye çapında geniş bir katılımla yapılacak bir proje. Projemizin hedefi sizin de belirtiğiniz gibi sürdürebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınmasıdır. Nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile bir yaşanabilir bir dünya bırakılması en önemlisi de israfın önlenmesi konusunda toplumuzun bilinçlenmesini sağlamaktır. Bu amaçla sıfır atık kampanyası başlatılmıştır.

Öncelikle Bingöl’de sıfır atık projesinin başarılı olabilmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla, STK’lar ile beraber bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıya Belediyelerimiz, STK’larımız, Adliyemiz ve Üniversitemiz dâhil oldu. Sıfır Atık Projesinin başarılı olabilmesi için ilgililer ile fikir alışverişinde bulunduk. Bunlarla ilgili bir yönetim planımız olacak ve rehber hazırlayacağız. Toplumun çeşitli kesimlerinin bilinçlendirilmesi için eğitim ve tanıtım seminerleri yapacağız. Bilgilendirici broşürler hazırlayacağız. Sıfır atık konusunda önemli olan toplumumuzun bilinçlenmesi ve bilinçlenme sonrasında toplanacak atıkların ekonomiye katkısının anlatılabilmesidir. En önemlisi de toplumumuzda ciddi bir israf var. Kaynaklarımız sınırlı, bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu çalışmanın amacı tüm il genelinde başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve ayrıca ilçelerimizle beraber koordineli çalışarak sıfır atık projesi amacına ulaşmasını sağlamaktır. Şimdi tabi çalışmalarımız devam ediyor. Konu ile ilgili rehber çalışması devam etmektedir. Bununla amacımız toplumun geniş kesimlerinde farkındalık yaratabilmektir.

Sıfır atık nedir, ülkemizin kaynakları nedir? Yıllık ne kadar kaynaklarımız israf ediliyor? Topluma yazılı ve görsel bir şekilde bütün bunlar anlatılacak ve kanaat önderleri bilinçlendirilecek. Muhtarlarımız özellikle bu konuda bizim için çok önemli bir konuma sahip. Onlarla beraber toplumun kılcallarına ulaşıp israfın önlenmesine dair bir bilinçlendirme hamlesi hedefliyoruz.

TRT Erzurum Radyosu:

Sıfır atıktan bahsedilmişken özellikle Bingöl’de atıklar nelerden oluşuyor diye sorayım size? Çünkü bu eylem planları hazırlanırken içerik çok önemli. Yani atıkların nerden oluştuğu, Bingöl’e nasıl bir ekonomik bir katkı sağlayacağı, nasıl bir katma değer katacağı da önem taşıyor. Tabi bunlarla ilgili fabrikalar kuruldu mu, İşletmeler var mı?

Vali Mantı:

Zaten Türkiye’mizin her yerinde aşağı yukarı katı atık dediğimiz zaman kâğıt, lastik, cam, metal gibi atıklar akla geliyor. Bingöl’de de genelde aynı atık türleri var. Belediyemizin hizmet veren bir tesisi var. Bu tesiste sadece evsel atıklar işleniyor. İlerleyen zamanlarda atıklar değişik renk skalaları belirtilerek atık toplama kutularına konulacak ve farklı farklı yerlerde kullanılarak değerlendirme yapılacaktır.  Bu işleri ülkemizde ciddi manada yapan firmalar var. Bu firmalarla görüşülerek atıklar orada değerlendirilecektir.

TRT Erzurum Radyosu:

Söyleyişimizin başında gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir ülke bırakma hedefinizi paylaşmıştınız.  İl Valisi olarak, bu projeyi yöneten bir insan olarak neler söyleyeceksiniz?

Vali Mantı:

Öncelikle her şey insan için. İnsanlar çevresel olarak temiz bir dünyada, düşünsel olarak temiz bir dünyada yaşamak isterler. İnsanların etrafı temiz olduğu müddetçe düşünceleri de temiz olacaktır. Bu sorumluluk bilinci arttıracaktır. İsraf bizim inancımızda olan ve haram olarak addedilen bir şeydir. İsraf haramdır. Bir taraftan toplumun değişik kesimlerde ekonomik sıkıntılar yaşanırken bir tarafta aşırı tüketimin verdiği sıkıntılar var. Dolayısıyla bu konuda israf bilinci sağlanırsa varlık ve yokluğun, bolluk ve darlığın mahiyeti daha iyi anlaşılacaktır. Toplumuzdaki birlik ve beraberlik, dayanışma duygusunun bu projeye ciddi manada katkıda bulunacağına inanıyorum.

TRT Erzurum Radyosu:

Proje ile ilgili hedef süreniz ne kadardır?

Vali Mantı:

Hedefimiz bir yıl içerisinde ciddi manada bir mesafe kaydetmektir. Ülkemizin genel hedefi 2023 yılına kadar ülkemizdeki katı atık problemini halledilmesi yönündedir. Ama biz bir yıl içerisinde ciddi mesafe kat etmeyi hedefliyoruz. Bu konuda çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız.

TRT Erzurum Radyosu:

Başka iller ile koordinasyon halinde mi çalışacaksınız? Yoksa siz tek başınıza mı çalışacaksınız?

Vali Mantı:

Öncelikle biz hedefi belirleyeceğiz. Tabi bu işi daha önce yapan, bu işe daha önce uyanan illerimiz var. Katı atığı değerlendirme konusunda ciddi ihtisas sahibi illerimiz var. Biz bu atıklarımızı topladıktan sonra bu illerle temasa geçeceğiz. Öncelikle kendi üzerimizde düşeni yapıp daha sonrada bu konuda mesafe almış il ve kurumlarla işbirliğine gitme fikrimiz var. İnşallah bu işi yapan firmalarla, şehirlerle görüşeceğiz.

TRT Erzurum Radyosu:

Valiliğinizin çevre illerle başka projeler var mı?

Vali Mantı:

Tabi, bizim gerek Tarım İl Müdürlüğü gerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak elimizdeki ekonomik kaynakları değerlenme ve özellikle ekmeğin israf edilmemesi konusunda çalışmalarımız var. Bu çalışmayla beraber inşallah önceki çalışmalarımızı da yönetim planımıza entegre ederek daha güzel bir ürün ortaya çıkaracağımıza inanıyorum.

TRT Erzurum Radyosu:

Bingöl’de Üniversite var, Bingöl Üniversitesi. Bu anlamda üniversiteler öğretici kimlikleriyle Hem de bu projelerin yürütülmesi anlamında büyük bir önem taşıyor. Sizin iş birliğiniz içerisinde Bingöl Üniversitesi yer alıyor. O bağlantıyı bize anlatabilir misiniz? Nasıl bir işbirliği içerisinde olacaksınız bu süreçte?

Vali Mantı:

Bingöl Üniversitesi yeni kurulmasına rağmen 16.000 mevcut öğrencisi var. Hızla gelişen bir üniversite. Pilot üniversite. Bingöl’de bu konularda çalışan hocalarımız var. Bu hocalarımızı da toplantıya davet ettik, rektörümüzle beraber geldiler. Sürecin bilimsel yönünde hem toplayacağımız atıkların değerlendirilmesi hem de vatandaşımızın bilinçlendirilmesi konusunda Üniversite ile işbirliği halinde olacağız. Özellikle eğitim seminerleri konusunda Üniversitemizin bize katkıda bulunmasını planlıyoruz.

TRT Erzurum Radyosu:

Son olarak, sizleri dinleyen dinleyicilerimize neler söylersiniz?

Vali Mantı:

Kıt kaynaklarımızdan dolayı daha çok çalışmak ve daha çok üretmek durumunda olan bir ülkeyiz. Doğal zenginlikleri sınırlı olan bir ülkede yaşıyoruz. Biz sadece çalışarak ve üreterek ayakta duran bir toplumuz. Ürettiğimiz şeyleri israf etmeyelim.

Bizler birlik ve beraberliğini son derece önemseyen bir ülkenin fertleriyiz. Dayanışma kurumunun dünyada eşi görülmeyen örneklikleri ile devam eden sosyal ilişkilerimiz var. Komşuluk dayanışması bunun en güzel örneklerindendir.

Hem inançlarımız hem de toplumsal geleceğimiz açısından israf konusunda topyekûn hassasiyet göstermeliyiz. Ürettiğimiz maddi ve manevi değerleri buharlaştırmadan güzel ülkemiz ve güzel insanımızla bir arada yaşamamız lazım.

Bu vesile ile sevgili Bingöllü hemşehrilerime ve bizi dinleyen herkese selamlarımı sunuyor, hayırlı günler diliyorum.

TRT Erzurum Radyosu:

Çok teşekkür ederiz efendim.

Editör: TE Bilisim