HABER: YAKUP BEKLEN

Bingöl ve çevresi doğal kaynaklar acısından zengin olmasına rağmen iş ve iş olanakları açısından kısıtlı. Jeotermal kaynaklar en verimli şekilde kullanılarak sosyo-ekonomik açıdan yöreye katkı sağlayabilecek ve turizm acısından hareketlilik getirebilecek potansiyele sahip olmasına rağmen Bingöl’de bilinen tek yer ılıcalar beldesinde bulunan kaplıcalardır. Bu Kaplıcalar her yıl yerli ve yabancı binlerce kişiler tarafından ziyaret edilmesine rağmen tanıtım ve konaklama eksiklikleri halen gündemdeki yerini koruyor.

DOĞUNUN EN ZENGİN İLİ BİNGÖL

Jeotermal kaynaklar, yerin derinliklerinden kaynağını alan suların çeşitli mineraller içererek sıcak bir şekilde yeryüzüne çıkması ile meydana gelen kaynaklardır. Kaynağını yerin altından alan ve sıcaklığı 20 °C’den fazla olan kaynaklar bu gruba dahil edilir. Bingöl, jeotermal kaynaklar açısından en zengin illerden biridir. Bingöl’de mevcut bulunan kaynaklarda en düşük sıcaklık 36 derece.

EN SICAK SU HACILAR’DA

Bingöl ilinde bulunan başlıca jeotermal kaynaklar; 62 derece sıcaklıktaki Karlıova ilçesi Göynük Hacılar Kaplıcası, 36 derece- 47 derece sıcaklıktaki merkeze bağlı Kös Kaplıcası, 48 derece sıcaklıktaki Yayladere Hasköy Kaplıcası ve 52 derece sıcaklıktaki Kiğı İlçesi Horhor Kaplıcası.

TESİSLEŞME SORUNU VAR

Karlıova İlçesi Göynük Hacılar Kaplıcasında sıcak su kaynaklarının kullanımını sağlayacak herhangi bir tesis bulunmamakta. Bingöl'ün Kiği ilçesi Sabırtaşı köyü'nde bulunan Horhor Kaplıcası ve Yayladere ilçesi Hasköy Kaplıcasında ise küçük işletmeler mevcut.

KAYNAKLAR, EKONOMİK AÇIDAN BÜYÜK ÖNEME SAHİP

Bu ve benzeri termal kaynaklar; kaplıca tedavisinin yanında, sera ve konut ısıtmasında kullanılabilir. Ayrıca buraya kurulacak modern kaplıca tesisleriyle kaplıca tedavisi yapılarak yöre halkının ekonomik hayatına önemli katkılar sağlanabilir.