Solhan’da İlçedeki koordinasyonu sağlamak, sorunları tespit etmek, sorunlara yerinde çözüm bulmak ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla 2019 Yılı İlçe Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı.

2019 Yılı birinci dönem İlçe Koordinasyon Kurulu toplantısı 19 Haziran 2019 Çarşamba günü saat 08.30’da Solhan Kaymakamı Fatih Okumuş başkanlığında Kahve Köpüğü Kafe’de yapıldı.

Solhan Kaymakamı Fatih Okumuş başkanlığında yapılan 2019 Yılı birinci dönem İlçe Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan kurum amirleri kurumlarıyla ilgili sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerini istişare ederken Kaymakam Okumuş da çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Kaymakam Okumuş, “Sezon başladı, Köydes ve şantiyelerde bir kısım kararlar verdik. Köydes programı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dün onaylandı. Haftaya veya bir sonraki hafta bütün ihaleleri ivedi bir şekilde bitirmek istiyoruz. İhaleler çok az zaten. Bu sene işlerimiz daha derli toplu. Her sene bizim 86-90 ihalemiz oluyordu bu sene 15-20 kadar ihalemiz olacak birleştirirsek daha az. Dolayısıyla sezonu da göz önünde bulundurarak ivedi olarak ihaleleri yapmamız gerekiyor. Şantiyede biran önce heyelandan, selden kendini kurtararak verdiğimiz işleri yapması gerekiyor. Noksanlık konusunda da il özel idaresi ve vali beyle görüşüp noksanlıkları arz edeceğim.” dedi.

TEDBİRLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Eğitim alanına da değinen ve “Okullar tatil oldu. Özellikle kırsaldaki okullar varsa başıboş bırakılmasın. Hem muhtarlara hem de jandarmaya bilgi verilsin, tembihlenilsin. Kapıları, içindeki bilgisayarları, kıymetli evrakları muhkem bir şekilde muhafaza edilsin.” ifadelerini kullanan Kaymakam Okumuş, tedbirler konusunda şunları aktardı: “Şuan bir mevsim değişikliği var. Nerde nasıl neler olur hiç belli olmuyor. Özellikle kırsalda sıkıntılarımız var. Köylerde heyelanlar meydana geliyor. Bu konuda Valilikten, İl Özel İdaresinden, AFAD’dan yardım alırız fakat ilçe olaraktan bize lüzumlu olan araçların en azından yarısını çalışır vaziyette tutalım. Heyelan meydana geldiğinde mahsur kalanları kurtarmaya giderken makinaların mazotu, yağı yok böyle şeyler olmasın. Belediyenin de bu konuda tedbirli olması lazım. Belediyemizin iş makinalarının en az yüze 50’si çalışır vaziyette olsun. Yarı yarıya da olsa en azından tam tedbirimiz olsun.”

“MÜMKÜN MERTEBE MUSLUK SUYU İÇMEYİN”

Yaz Kur’an Kursları hakkında da konuşan Okumuş, “Solhanlılar genel olarak dinine, diyanetine düşkün insanlar. 40’lı yaşlarda olup Kur’an okumayı bilmeyen insanlar var. Bu belki geçmişin yüküdür ama bu geçmişte olmuştur diye işin içinden sıyrılma lüksümüz yoktur. Biz böyle kolaycılığa kaçamayız. Bunları da ikna ederek tabi çocukların içine, gençlerin içine atarak değil de 40 yaş üstü bir grup oluşturulmalı. Bu kurslara ağırlık verelim kimse okuma yazma konusunda geri kalmasın.” ifadelerini kullanırken şunları aktardı: “Belediye İçme suyu konusunda tedbir alsın. Mikrobun tespiti yapıldı özellikle Yeşilova ve Yeni Mahalledeki depolarda sıkıntı var, belediyeye yazdık tedbir alacaklar. Mümkün mertebe musluk suyu içmeyin. Hazır su ve kaynar su tüketin. Klorlamasıyla ilgili yeni çalışmalar yapılmalı. Otomatik klorlama cihazları var onlar ayarlanabiliyor. 24 saatin 18 veya 16 saatinde bu klor cihazı yavaş çalıştırılıyor yani az klor veriyor, 6 veya 8 saatlik kısımda çok klor veriyor. Çok klor verme kısmını geceye alırlarsa depodaki su dinlenmiş bir şekilde vatandaşa gelmiş oluyor. Depoda su dinlenmediği sürece bütün kloru ile gelir. Atılan kloru yoğun olarak gece atılması lazım gündüz en az atılması lazım.”

GEREĞİNİ YAPIN! TALİMATI

Solhan Kaymakamlığı tarafından ADEM projesinin hazırlandığını belirten Okumuş, bu kapsamda çeşitli kursların açılacağını da belirtti. Proje kapsamında istihdam edilmek üzere bir eğitmen ve bir hizmetli olmak üzere iki kişi çalıştırılacağını belirten ve proje içeriğine değinen Okumuş şunları aktardı: “ADEM kapsamında kreş, aşçılık, terzilik, evlilik öncesi eğitim gibi kurslar açılacak. Uygun görülen diğer eğitsel, sosyal, toplumsal işler yapılacak.”

Başı boş hayvanların kazalar sebebiyet verdiğini ve ineklerin küpelendirilmesi konusunda hayvan sahiplerine uyarılarda bulunulması gerektiğini söyleyen Okumuş, “Her gün bir ineğe araç çarpıyor. Dün sabah da çarptı. Küpesini yakaladığımız hayvan sahiplerine ceza kesiyoruz. 20’nin üstünde hayvan sahibine ceza kestik. Sokakta başıboş gezen hayvan sahiplerine hayvan başı 108 lira, kazaya karışan hayvan sahiplerine ise bin 800 lira ceza kesiyoruz. İki kişiye bu ceza kesildi. Solhan zaten küçük bir ilçe 20-30 ahır var, bütün ahırlar gezilerek küpesiz hayvanlar tespit edilecek. Şu yollarda Hindistan görüntüsü var. Boğlan tepeden Bingöl’e kadar yollarda inek var biz ineğe uyup sağa sola kaçıyoruz. Belediyenin çöp konteynırlarını dağıtıyorlar, karpuz kabukları yerlere savruluyor. Bu belediyeye zulüm, yoldan geçen transit yolcuya zulüm, millete zulüm yani. 3 tane adam 5 tane ineğini şurada sokağın çöplüğüyle, peyzaj düzenlemesiyle karnını doyuracak diye bir sürü vatandaş burada eziyet çekiyor. Bunun cezası neyse gereğini yapın.” SOLHANINSESİ