Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nce yapılan yazılı açıklamada, Mesleki Eğitim Merkezi’ne kayıtların başladığı belirtildi. Açıklamada, kayıtların 18 Eylül 2015 tarihinde sona ereceği bildirildi.

Bingöl Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan 31 Meslek alanı ve 152 meslek dalında çırak öğrenci kayıtları sürüyor. Mesleki Eğitim Merkezi’ne yapılacak kayıtlar, 18 Eylül 2015 tarihinde sona erecek. Çıraklık eğitimi için merkeze kayıt yaptıracak öğrencilerde aranacak şartlar ise şunlar: en az ilköğretim veya ortaokul mezunu olmak, bünyesi ve sağlık durumu mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak ve Mesleği ile ilgili bir işletmede usta öğretici gözetiminde çalışıyor olmak.

Konuya ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yapılan bilgilendirmede, eğitimin öğrencilere sağladığı faydalara da değinildi. Açıklamada; “Çırak öğrenciler sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmakta; iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Askerlik işlemleri eğitim sonuna kadar tecil edilmektedir. Mesleki yeterlilikleri belgeye bağlanmıştır. Çıraklık eğitimlerini tamamlayanlar kalfalık, kalfalık eğitimlerini tamamlayanlar da ustalık belgesi almaktadır. İşverene Sağladığı Bazı Faydalar: İş yerinde çalışan ve eğitime alınan çırakların sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi işverenlerin maddi yükünü azaltmıştır. Teorik meslek eğitimi gören çıraklar iş yerine daha faydalı olmakta, yapılan üretimin kalitesinin yükseltilmesine ve iş veriminin artmasına katkı sağlamaktadır. Eğitime bir sözleşme ile başlamak suretiyle, aday çırak ve çırakların gelişi güzel iş yeri değiştirmeleri önlenmiş, iş hayatına çalışma disiplini getirilmiştir. İş yeri açmanın belli kurallara bağlanması sağlanmış ve gelişi güzel iş yeri açması önlenmiştir. Kalfalık ve Ustalık belgesi sahipleri tüm yıl boyunca merkezimize şahsen başvurup ustalık ve usta öğreticilik kayıtlarını yaptırabilirler. Ayrıca geçmiş yıllarda mesleğinde çalışan veya Mesleki ve Teknik Öğretim veren okullardan mezun olanların belgeleri; Mesleki ve Teknik Eğitim yönetmeliğine göre denklik işlemleri yapılarak değerlendirilir” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim