İŞKUR  İl Müdürü Mehmet Fesih Güler, Kamu kurum ve kuruluşlarına başvuru şartlarına aykırı olarak başvuru yapılmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Güler, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından alınacak işçi alımında, aykırı beyanda bulunanlar hakkında yasal işlem yapılabileceğini söyledi. Güler açıklamasına şöyle devam etti; “Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün www.iskur.gov.tr sitesi üzerinden yayınlamış olduğu çeşitli mesleklerdeki daimi işçi ilanlarına başvurular 31.12.2018-04.01.2019 tarihleri arasında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezlerine şahsen yada www.iskur.gov.tr sitesi üzerinden yapılmıştır.

Söz konusu işçi ilanlarının Genel Hususlar başlıklı açıklamaların 8. Maddesinde “Taleplere başvuru yaparak nihai listelere giren adaylar, eğitim durumu, tecrübe, öncelik durumu, mesleki belge, yabancı dil şartı vb. koşulları taşıyıp taşımadıklarını sınavdan önce talebi veren kamu kurum ve kuruluşlarına ibraz etmek zorundadır. Belge teslim tarihi ve yeri, kamu kurum ve kuruluşlarınca adaylara duyurulacaktır. Durumlarını belgeleyemeyenler veya yanlış beyanda bulunanlar listelerden çıkarılacak olup yerlerine sıralamada yer alan diğer kişiler dahil edilebilecektir” hükmü ve 12. Maddesinde “Gerçeğe aykırı belge verenlerin ya da beyanda bulunanların başvurusunun geçersiz hale getirilmesi ve işe alınması işleminin iptaline ilişkin Kurum ile talep sahibi kamu kurum ve kuruluşlarının yasal işlem yapma hakları saklıdır” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 9. Maddesinin 5. Bendinde yer alan İş başvurularında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası beyanı dışında adaylardan kimlik bilgilerine ilişkin olarak ayrıca bilgi veya belge istenmez” hükmü doğrultusunda iş başvurusu esnasında kişilerin beyanına göre işlem yapılır ve ilanda belirtilen şartlara göre nihai listelere giren adaylardan alınacak belgeler doğrultusunda talep sahibi kamu kurumu tarafından yapılacak kontrollere göre gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında yasal işlem yapılabilir.

Bununla birlikte kamu işçi ilanlarında “İş ilanında aranan şartların tamamını taşıdığımı, aksi taktirde sorumluluğun tarafıma ait olacağını, ilan şartlarını taşımıyor olmama rağmen beyanım nedeniyle işverene gönderilmek üzere oluşturulan nihai liseye girmiş olmam halinde Kurumun nihai listeden çıkartma yetkisi bulunduğunu kabul/taahhüt ederim” sekmesi bulunmakta ve bu sekme işaretlenmediğinde başvuru yapılamamaktadır.

Bu nedenlerle Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün daimi işçi ilanlarına başvuru yapan adaylardan ilanlarda belirtilen şartları taşımadığı halde başvuru yapanların başvurularının geçersiz sayması ve bu kişiler hakkında yasal işlem yapma yetkisi bulunmaktadır.”