Bingöl Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından 1-7 Mart Deprem haftası nedeniyle Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi’nde ‘deprem’ konulu tiyatro etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Bingöl AFAD Müdürü Mehmet Emin Boğatekin, Bingöl Belediye Başkan Vekili Halim Sugü ile çok sayıda kurum amiri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Düzenlenen tiyatro etkinliğinde ise Neşeli Düşler Tiyatro Ekibi sahne aldı.

“İLK KEZ TİYATRO İLE ANLATACAĞIZ”

Geçmiş dönemlerde İl Afet Müdürlüğü tarafından çeşitli seminer ve konferansların düzenlendiğini ancak istenilen ilginin olmadığı gerekçesi ile ilk kez tiyatro sanatı ile doğal afetler için farkındalık yaratılmasını amaçladıklarını belirten Boğatekin, “Deprem haftası dolayısıyla geçen haftalarda bir takım etkinliklerimiz olmuştu. Bu kapsamda da istedik ki, Bingöl’ün farklı bir boyutu ile Tiyatro sanatı ile depremin önemini Neşeli Düşler tiyatro ekibi ile anlatmak istedik. Bilindiği üzere ilimiz 1. Derece deprem bölgesidir. Bu kapsamda da etkinliğimizle deprem öncesi, deprem anında ve sonrasında yapmamız gerekenler nelerdir, deprem ile ilgili bilmemiz gereken nelerdir, onları anlatacağız. Biz biraz da mizansel bir durum yaratarak insanların akıllarında tiyatro sanatını kullanarak kısmen de olsa yer bulabilmek istedik. Bilgi sahibi olduğumuzda doğal afetlerin üstesinden rahat bir şekilde gelebiliriz. Geçmiş yıllarda depremler ile ilgili seminerler ve konferanslar düzenlemiştik. Ancak maalesef bu kültür henüz oluşmadığından dolayı tiyatro eğitimi düzenledik. Farklı bir yol seçtik, hem insanları biraz da olsun güldürmek ve insanların zihninde daha kalıcı yer almak için böyle bir etkinlik düzenledik. Toplumsal haftalarımızı yokladığımızda geçmişte bir çok acıların olduğunu, bir çok doğal afetlerin yaşandığını biliyoruz. Gerek 71 gerekse 2003 depremini maalesef yaşadık, çok sayıda can kaybı yaşadık. Doğal afetlerden korunmanın korku ile olmayacağını ve bilinçli olmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Doğal afetlerin kaderimiz olmadığını bilmemiz gerekiyor. Bilinçli olduğumuz zaman daha az zararla afetleri atlatabilmemizin bilinmesi gerekiyor. Emeği geçen arkadaşlarımıza ve katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

İl Müdürü Boğatekin’in konuşmasından sonra, Neşeli Düşler Tiyatro ekibi, “Bihter Ölçeği’ adını verdikleri tiyatro gösterisini sergiledi. Oynanan oyun, kahkahalara boğarken, izleyiciler tarafından tam not aldı.

Editör: TE Bilisim