Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH) Başkanı Muhittin Gili yaptığı açıklamada, İdlib'de yaşayan insanlar için İHH tarafından acil yardım kampanyası başlatıldığını belirterek, hayırseverleri kampanyaya destek vermeye davet etti.

ÇOCUKLAR VE ANNELER SOĞUKTAN ÖLME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Kış mevsiminin soğukluğu ve ailelerin imkansızlığı nedeniyle sular altında kalan kampların çok zor durumda olduğunu söyleyen Gili, su baskını nedeniyle mağdur olan aileler için yardım çağrısında bulunarak, “Milyonlarca Suriyelinin yaşadığı İdlib günlerdir bombalanıyor. İnsanlar şehri terk etmeye başladı fakat sığınacak bir yerleri yok. Türkiye sınırına doğru kabileler halinde göç ediyorlar. Göç zaten yeterince zorken yolda onları bekleyen başka bir şey daha var; kış. Kış şartlarına dayanmak çok zor. Çocuklar ve anneler hastalık ve soğuktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya. İdlib için acil yardıma ihtiyaç var. Ailelerin soba, yakacak, gıda ve hijyen paketlerine ihtiyacı var. Eğer bu yağışlar devam ederse kampların birkaç gün sonra sel baskınına maruz kalma tehlikesi bulunuyor. Bu nedenle sel felaketinin meydana gelmesi durumunda ailelerin mağdur olmaması acil olarak bölgeye yardımların ulaştırılması gerekiyor. Destek olun bombalardan kaçarken kışa yakalanan Suriyelilere yardım ulaştıralım” ifadelerini kullandı.

BOMBALARDAN KAÇARKEN KIŞA YAKALANDILAR

Kadim şehirlerin bir bir yok edildiğini belirten Gili, “2011 yılında rejimin baskı ve katliamlarıyla başlayan Suriye krizi, iç savaşın da ötesinde artık onlarca ülkenin dahil olduğu büyük bir savaşa dönmüş durumda. Reform talepleriyle başlayıp uluslararası güçlerin müdahalesi sonrasında küresel hesaplaşma arenasına dönüşen Suriye’de insani bedel giderek büyüyor. Suriye’deki savaş, vahim bir insani krize sebep oldu. Kimyasal silahlar ve bombalar hiç çekinmeden kullanıldı. Kadim şehirler yerle bir edildi; 500 binden fazla insan hayatını kaybetti. 5 milyondan fazla insan başka ülkelere sığındı. Halen 13.5 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. 2.8 milyon kişi savaştan dolayı engelli olarak yaşıyor. Binlerce yıllık geçmişiyle farklı kültürlere ev sahipliği yapan Suriye harabeden farksız. İnsani durumun gittikçe kötüleştiği topraklar büyük bir yıkım yaşıyor. Şimdi İdlib’de yaşayan 3 milyon kişi yeni bir krizle karşı karşıya. Günlük gıda ihtiyacını bile karşılamakta güçlük çeken çoğu mülteci aile başta hijyen, gıda, un ve çadır olmak üzere temel yaşam malzemelerine ihtiyaç duyuyor. İHH İnsani Yardım Vakfı olarak, krizin başlangıcından bu yana hem Suriye içerisinde yerinden edilen hem de ülke dışına göçen mültecilerin mağduriyetlerini gidermek için gayret gösteriyoruz. Acil, barınma, giyim, eğitim, sağlık, gıda gibi ihtiyaçların karşılanması için gerçekleştirilen temel yardımların yanı sıra Suriye içerisinde kurduğumuz yetimhane, su kuyusu, fırın, konteyner kent, aşevi, değirmen, hastane gibi kalıcı eserlerle mağdur Suriyeliler üzerindeki savaşın yıkıcı etkisini hafifletmeye çalışıyoruz” dedi.

GIDA SIKINTISI VAR

Suriyelilerin savaş haricinde açlık ve barınma sorunu ile karşı karşıya kaldığını anımsatan Gili, “Suriye’de, başta çocuklar olmak üzere kadın, yaşlı ve hastaların hayata tutunabilmeleri için temel gıdaların acil ulaştırılması şart. Suriye’de ciddi bir gıda sıkıntısı yaşanıyor. Bingöllülerden güçlü bir destek talebimiz var” diye konuştu.

ACİL OLARAK İHTİYAÇ DUYULAN MALZEMELER

İdlib’de bombaların altından kaçan sivillerin, her şeye rağmen ayakta kalabilmek için vicdan sahiplerinin desteklerini beklediğini ifade eden Gili, “Bu ailelerin ihtiyaçlarının giderilmesi için bölgeye acil olarak insani yardım malzemelerinin ulaştırılması gerekiyor. Acil olarak ihtiyaç duyulan malzemeler şu şekildedir; Halı, Hasır, Soba, Yakacak (kömür, pirina, mazot), Mutfak seti, Un,  Temiz içme suyu, Konserve çeşitleri, Gıda kolisi, Bebek kolisi, Hijyen paketi, Yaralı ihtiyaç çantası, Battaniye, Sünger yatak, Kışlık mont, bot, çizme (bay-bayan, çocuk)”şeklinde konuştu.

YARDIMA DESTEK VEREBİLİRSİNİZ

Gili, Suriye’de ‘İdlib’e Acil Yardım Çağrısı’ Yardım Kampanyası’na destek vermek isteyen hayırseverler için iletişim bilgilerini şu şekilde paylaştı: 

“İHH aracılığıyla mazlum Suriyelilere destek olmak isteyen bağışçılar, SURIYE yazıp 3072’ye SMS göndererek 5 TL yardımda bulunabiliyor. Daha fazla bağış yapmak isteyenler ise; Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), Türkiye Finans Bankası Bingöl Şubesi Hesap No: 2625066-1 IBAN NO: TR42 0020 6001 8702 6250 6600 01 0536 619 78 62” HABER MERKEZİ