Kanser ölümlerinin üçte birinin tütün kullanımı nedeniyle gerçekleştiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, "Kanserden ölümlerin yaklaşık üçte biri; tütün kullanımı, yüksek beden kitle indeksi (fazla kilolu ya da şişman/obez olma), meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

Mobil Kanser Tarama Aracının Bingöl ilinde hizmet vermeye başlaması ile birlikte yapılan kanser taramaları hakkında da bilgi veren Gündoğdu, şunları söyledi:

“Ekiplerimiz uzun süredir ilimizde taranmamış hasta bırakmamak amacıyla tamamen ücretsiz bir şekilde vatandaşlarımızı ikamet ettikleri yerlerden alarak il merkezinde bulunan Kanser Tarama Merkezi (KETEM)’e getirmekte, gerekli taramaları yapıldıktan sonra yine ücretsiz bir şekilde evlerine bırakmaktadır. Bu hizmetimiz aralıksız devam etmektedir. Ayrıca vatandaşlarımız da KETEM Birimine, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine ve Devlet Hastanesine gelerek kanser taramalarını gerçekleştirebilmektedirler.” diyen Gündoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Sağlık Bakanlığımız tarafından ilimize geçici olarak getirilen Mobil Kanser Tarama Aracımız ile vatandaşlarımızın ayağına giderek taramalarını gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz çalışmalarımız ile son Mobil Kanser Tarama Aracımız ile 1135 HPV, 1304 mamografi bakılmış, 1135 HPV taraması sonucu 2 vatandaşımız pozitif tanı almış, 1304 mamografi taraması sonucu 6 vatandaşımız pozitif tanısı almış, mamografi sonucu memede kitle şüphesi bulunan 63 vatandaşımız da bir üst sağlık kurumuna sevk edilmiştir. Böylece hem vatandaşlarımız taranmış, hem de erken tanı ile kanserin önüne geçilmiştir. Amacımız da kendi Mobil Kanser Tarama Aracına sahip olarak tüm vatandaşlarımızı kanser taramasından geçirmek ve erken tanı ile tanı alan vatandaşlarımızın kanseri yenerek yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini sağlamaktır.” dedi.

Ailesinde kanser hastası bulunan vatandaşlarımızın taramalarını aksatmamalarını dile getiren Gündoğdu; “40-69 yaş arası kadınlarımızın iki yılda bir mamografi (meme filmi) çekmeleri, 30-65 yaş arası kadınlarımızın beş yılda bir test (smear ve HPV-DNA testi), 50-75 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarımızın da iki yılda bir dışkıda (gaitada) gizli kan testi yaptırmaları erken tanı açısından çok önemlidir. Bu nedenle tüm ilgili yaş grubundaki ve risk altındaki vatandaşlarımızı hiç çekinmeden birimlerimize davet ediyoruz. 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum.” dedi. HABER MERKEZİ