Bingöl Haber Merkezi - Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen ‘Gençlik Festivali’ geçtiğimiz günlerde Bingöl Üniversitesi konferans salonunda yapıldı.

Yaklaşık Bin 500 kişinin katıldığı etkinliğin açılış konuşması yapan BİNÇEVDER Başkan Yardımcısı Tuba Güler, toplumların çürümesine ve yıkılmasına neden olan şiddet, tüketim kültürü ve tüketim merkezli yaşam tarzına değinerek, “Geleceğe adım atmak üzere inandığımız değerler etrafında beklentisiz karşılıksız birlikte var olmak önemli bir başlangıçtır. Tüketim kültürü, kapitalist ekonomi, insan hayatına dair anlam sorunsalı, toplumsal ve sınıfsal farklılaşma, şehirleşme ve sanayileşmenin getirdiği toplumsal karmaşa, eğlence kültürü, uyuşturucu ve alkol piyasasını elinde tutan sermaye ve suç örgütleri ile medyadan ve ayrıca, modern insanın varoluşsal, sosyal ve psikolojik açmazlarından bağımsız düşünmek mümkün değildir. Bu sorunların aşılması sanat ve çevresel değerlerin buluştuğu ortak çalışma ve anlayışlarda yeniden dirilerek, hiçbir ideolojik ve politik ayrım gözetmeden hep birlikte işbirliği yapmalı, memleketimiz ve gençlerimiz için çaba ve çalışmaları artırmalıyız” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DAHA KAPSAMLI YAPILACAK”

Bingöl de gerçekleşen bu ilk sanatsal etkinliğin değerini ortaya koymak ve program içeriği hakkında konuşma yapan Proje sorumlusu ve TEMA Vakfı Bingöl Temsilcisi Cuma Karaarslan, etkinliğin gelecek yıllarda daha kapsamlı bir festivale dönüşeceğini söyledi.

Sanatın önemine vurgu yapan Karaarslan, şunları söyledi: “Bazen inciniriz ama kendi toplumumuzda, ancak kendi değerlerimizle doğruluruz tekrardan. İncindiğimiz yerden, kendimizi inşa etmemiz lazım. Sakın yaralarınızı kapatmayın. Kapatırsanız, başka yerden fışkırır. Onun için bu toplumun temel mihenginde sanat eksildiğinde yaralar gittikçe artmaya başlar. Bu sistemi değiştirmek üzere en çok şairlikle kafa tutan insanlar tanıdık tarih boyunca.”

FESTİVAL 7 SAAT SÜRDÜ

Moderatörlüğünü Cuma Karaarslan’ın yaptığı program Metin Kaygalak ve Sıtkı Caney ile söyleşiyle başladı.

Bingöllü şair Kaygalak, doğduğu ve büyüdüğü kente, ilk defa şair olarak davet edildiğini aktararak, “Mono kültürlerden mono insan çıkar. Ben çocukken hem sazın, sözün hem de seccadenin içerisinde büyüdüm. Ben daha melez bir yapıdan geldim. İnsanların ruhlarındaki kırılmaların, sosyal, kültürel ayrımcılığın toplumsal acılara maruz kalmış olmanın insanda yarattığı dert var. İnsanı şair yapan şey derttir” dedi.

Sıtkı Caney’in 40 bölümden oluşan ve Ortadoğu’nun kederini yansıtan şiirinden canlı performans ile okuduğu şiiri ayakta alkışlandı.

Şiirin ardından konuşan Caney, “Memleketim olduğu için uzun zamandır görmediğim arkadaşlarımı gördüm. İleriki yıllarda, festivalin daha geniş kapsamlı olarak yayılacak olması da ümit verici” ifadelerini kullandı.

Program kapsamında yapılan müzik gösterisinin ardından tekrar sahneye davet edilen tüm şairler, birlikte söyleşi ve şiirler okudu. Metin Kaygalak, Sıtkı Caney, Fahrettin Çelik, Mehmet Özger, Ömer Berdibek, İlhami Gelen, Şahin Eroğlu ve Cuma Karaarslan’ın katıldığı söyleşi ve şiir dinletisi gençlerin soru ve söyleşiye katılımları ile devam etti.

Festivalin sonunda, İsmail Karaarslan, Bora Çoban, Aziz Ekinci, Tansel Taşkın, Ferdi Yalçın, Hasan Berdibek, Halil Karaarslan, Zülküf Canlı, Nurhayat Demir ve Yağız Alp Avcı sahne aldı.

Rençber Azizin anısına kardeşi Hasan Berdibek Bırawo Şarkısı, Cuma Karaarslan’ın bağlamasıyla katıldığı ‘Yarelendim’ türküsü, Sıtkı Caney’in ‘Bingöl Türküsü’ ile müzik ziyafeti devam etti.

Programa katılan Bingöllü Stand up sanatçısı Yusuf Buyankara gençleri coşturdu. Bir döner konulu çalışmasının sonunda oskar döneri kazanan Yusuf Buyankara, coşkulu anlar ile programa renk kattı.

Editör: TE Bilisim