Ülkemizde kredi konusunda yaşananlar sıkıntılar sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetin ekonomik alandaki eylem planında Esnafa 30 Bin TL faizsiz kredi olanağı getirmişti. Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Bayram, Bingöl’de 2 Binden fazla esnafın Faizsiz Kredi için kendilerine başvurduklarını söyledi.

2003 depreminden sonra Bingöl esnafının durumunun kötüye gittiğini ve bu sebeple Bingöl Esnaf ve Sanatkarlar Odasını kurduklarını belirten Bayram, amaçlarının Bingöllü esnafların Tefecilere bulaşmamasını önlemek olduğunu söyledi. Bayram; Esnaflarımızın yanında olmak onların sıkıntılarına çare olmak adına Kooperatifimizi kurduk. Eskiden kredi faizleri çok yüksekti, şuan düşük faizli krediler veriyoruz. Hatta Türkiye’de en düşük faizli kredileri Esnaf Sanatkârlar Kooperatifi veriyor. Şuan Faizsiz Kredi de veriyoruz. Hükümetin Programında yer alan esnafa faizsiz kredi uygulamasını yürütüyoruz. Ocak ayından itibaren Bingöl’de 2 Bin 235 esnaf kredi için bize başvurdu. Bir kısmını verdik, büyük kısmı şuan beklemededir. Çünkü ihtiyacı olmayan esnaflar da başvuruyor. Biz orada çok sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü acil ihtiyacı olanlar beklemeye başlıyor. Ama ihtiyacı olmayanlar gelip başvuruyor onların yüzünden diğerleri mağdur oluyor. Hükümet para yollamıyor. Para yollanılmış olsaydı bize başvuranların hepsi kredilerini kullanacaklardı. Bize başvuranların çoğu para olmadığı için beklemeye aldık. Bize başvuranlara ümit vermiyoruz. Onlara diyoruz ne zaman para gelirse o zaman sizlere vereceğiz. Bazılarının acil paraya ihtiyacı oluyor ama dediğim gibi hükümet para yolladığı gibi bizlerde onlara veriyoruz.

İHTİYACI OLMAYANLAR BAŞVURMASIN

Hükümetin programında yer alan Faizsiz kredi için ihtiyacı olmayanların başvuruda bulunduklarını belirten Başkan Bayram; “Bazı memurlar, esnaf yakınları üzerinde başvuruda bulunuyor ve evini ya da arabasını yenilemek için bu krediyi kullanıyor. Bizler bunların farkına vardığımızda başvurularını iptal ediyoruz. Buradan esnaflarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen ihtiyacı olmayanlar başvurmasın. Çünkü Bingöl’de esnaf olupta bu krediye ihtiyacı olan çok esnafımız var. Bunların hakkını yemeyelim” dedi.

Faizsiz krediler için Türkiye genelinde 200 Milyar TL kaynağın ayrıldığını belirten Başkan Bayram; “Mürcaatlar çok olduğu için başvurular bazen durduruluyor. 2003 yılından beri 43 Milyon 470 Bin TL şuana kadar kooperatif olarak esnaflarımıza kredi verdik. Yalnız bize gelen para miktarı ise 20 Milyon 500 Bin TL’dir. Sadece bu ayda 1 Milyon 400 Bin Kredi verdik. Şuan hali hazırda Faizli Kredi ve Faizsiz Kredi Bekleyen Dosyalarımız mevcut. Faizsiz Kredi için 2 Bin küsür dosya elimize ulaştı. Bir kısmı kredilerini aldılar, bir kısmının dosyaları hazırlandı ve bankada para bekliyor ve bir kısmının da dosyaları hazırlık aşamasındadır.  Kooperatifimize para akışı olmadığı için dosyaları bekletmek zorunda kaldık. Bingöl’ün dengi olan illerin ve ilçelerin bazıları bizim neredeyse iki-üç katımızı para dağıtımı yaptılar. Burada siyasi faktörler etkili oluyor” dedi.

Son olarak Krediyi sadece odalarına kayıtlı olan esnaflara verdiklerini belirten Bayram, Krediyi almak için kendilerine gelenlerden bazı evrak istediklerini ve 3 kefil ile Faizsiz 30 Bin TL’lik kredi başvurusunda bulunabilineceklerini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim